Novosti

Kako pametno punjenje EV-a ubrzava elektrifikaciju voznog parka?

2 kolovoza, 2023by ivona

Vozni park čini samo oko 20% svih vozila na cestama u Europi. Međutim, dok je većina vozila parkirana 95% vremena, vozila voznog parka stalno su u pokretu. Posljedično, oni čine oko 40% ukupno prijeđenih kilometara i pridonose oko 50% emisija iz cestovnog prometa. Stoga ne čudi da, kako usvajanje električnih vozila sve više raste, sve veći troškovi goriva i propisi o ograničavanju emisija čine elektrifikaciju voznog parka prioritetom za upravitelje voznog parka. 

U nastavku donosimo tri načina kako pametno punjenje električnih vozila može pomoći upraviteljima voznih parkova na tom putu:

 • Stvaranje besprijekornog iskustva punjenja EV
 • Optimiziranje upravljanja energijom
 • Postizanje stabilnog okruženja punjenja u koje se vozači mogu pouzdati
Tri načina pametnog punjenja EV-a koja ubrzavaju elektrifikaciju voznog parka

Woman chargers EV

 
Stvaranje besprijekornog iskustva punjenja EV-a

Kad ste privatni vozač, neugodno je kašnjenje jer niste mogli napuniti svoje vozilo. Kad vozač voznog parka kasni zbog problema s punjenjem, to je loše za posao i može izravno utjecati na krajnji rezultat tvrtke. Kako bi punjenje EV-a bilo brzo, jednostavno i pouzdano, vozač mora biti u mogućnosti pronaći punjač, ​​napuniti vozilo i platiti bez problema.

Pronalaženje punjača

U depou, pametni sustav upravljanja punjenjem električnih vozila može uskladiti nadolazeća vozila s dostupnim punjačima osiguravajući da sva električna vozila izađu s dovoljno napunjenosti da završe svoje krugove. S naprednim mogućnostima planiranja, sustav čak može odrediti prioritet vozila za punjenje na temelju parametara kao što su trenutno stanje napunjenosti (SoC), nadolazeći raspored servisa i vrste dostupnih punjača.

Međutim, u mnogim slučajevima vozači će morati puniti vozilo ​​dok su vani, pružajući usluge ili dostavljajući. Ovdje napredna aplikacija koja je integrirana s pametnim sustavom punjenja EV-a pomaže vozaču da lako pronađe punjač u blizini, bilo da se radi o punjaču unutar mreže ili putem ugovora o roamingu.

Plaćanje EV-a

Kako bi punjenje EV-a doista bilo besprijekorno, plaćanje ne bi trebalo predstavljati problem, a pametni sustav punjenja EV-a upravlja širokim spektrom opcija naplate i plaćanja. Prilikom punjenja kod kuće, vozač bi trebao biti u mogućnosti samo se priključiti u utičnicu i tvrtka mu besprijekorno nadoknađuje i sesiju punjenja i električnu energiju korištenu za punjenje. Prilikom punjenja na javnoj stanici, vozač bi trebao moći prijeći widgetom na aplikaciji ili koristiti RFID token, a tvrtki bi se trebala neprimjetno naplaćivati ​​sesija, i za stanice unutar mreže voznog parka ili u roamingu na drugu mrežu . U skladištu plaćanje nije problem.

Optimiziranje upravljanja energijom kako bi se povećao kapacitet punjenja u skladištu

Dodavanje EV punjača u depo će predstavljati veliko opterećenje za električnu infrastrukturu lokacije. Istodobno punjenje više vozila brzo će povećati rizik od pregorivanja osigurača i uzrokovanja prekida rada – posebno za srednja i teška vozila koja troše puno energije. Nadogradnja električne infrastrukture depoa mogla bi pomoći, ali to je velika investicija koja uključuje mnogo gnjavaže i može potrajati neko vrijeme.

Pametno rješenje za punjenje EV prati nekontrolirana opterećenja (kao što su sustavi grijanja i klimatizacije) i u skladu s tim prilagođava snagu dodijeljenu punjenju EV-a. Koristeći dinamičko balansiranje opterećenja u stvarnom vremenu, sustav raspodjeljuje dostupnu snagu između svih vozila koja su priključena. Ne samo da to sprječava mjesto da prekorači svoj kapacitet (i pregori osigurač), već također omogućuje depou da napuni do šest puta više vozila u usporedbi s neupravljanim punjenjem.

Kako bi se smanjili troškovi energije za punjenje EV, pametno upravljanje energijom može zakazati punjenje prema nižim tarifama za vrijeme korištenja koje nudi komunalno poduzeće. Napredni sustavi čak mogu koristiti tehnologiju vozilo-mreža korištenjem energije pohranjene u vozilima kao “baterije na kotačima” i vraćanjem u mrežu kada je potražnja visoka. Ne samo da postoji smanjenje troškova, već flotna električna vozila mogu postati izvor prihoda za tvrtku dok su povezana s punjačima u skladištu. Dakle, bez ulaganja u nadogradnju infrastrukture, pametno punjenje električnih vozila znači niže troškove energije, više napunjenih električnih vozila, a time i sveukupno smanjenje TCO-a električnih vozila.

EV charger

Postizanje stabilnog okruženja za punjenje EV

Kako bi se održala operativna učinkovitost tijekom elektrifikacije voznog parka, upravitelj voznog parka treba da svi punjači budu u potpunosti operativni kako bi se flotna električna vozila mogla napuniti i nastaviti svoje vožnje. Pametna platforma za upravljanje punjenjem EV-a može održavati punjače flote spremnima za punjenje u svakom trenutku. Tri stvari koje će sve punjače održati spremnima i dostupnima su:

 • 24/7 nadzor
  Ako se punjač pokvari, upravitelj voznog parka mora to odmah znati i izvršiti sve potrebne prilagodbe u rasporedu punjenja.
 • Automatsko rukovanje upozorenjima
  Kada nešto pođe po zlu, platforma za upravljanje naplatom trebala bi automatski poduzeti mjere. Pametna platforma trebala bi moći razlikovati prolazni nedostatak funkcionalnosti (na primjer, greška u umrežavanju) od stvarnog problema koji treba riješiti.
 • Rješavanje problema na daljinu
  Nakon što se problem otkrije, prvo bi trebalo biti pokušati ga popraviti na daljinu i automatski. Ako to ne uspije, platforma za upravljanje punjenjem električnih vozila trebala bi automatski otvoriti kartu za podršku i dodijeliti je pravom tehničaru u skladu s prirodom pogreške (u idealnom slučaju, s uputama o vjerojatno najboljem postupku).

Operativna učinkovitost i smanjenje troškova kamen su temeljac upravljanja voznim parkom, a elektrifikacija služi tim ciljevima. Vozila s električnim voznim parkom zahtijevaju manje održavanja, imaju manje operativne troškove i manji su troškovi punjenja od punjenja gorivom. Ali elektrifikacija voznog parka nudi mnogo više prednosti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u 2023. godini nastavlja s poticanjem elektromobilnosti čiji ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu iznosi 5.000.000,00 EUR.

Flotna električna vozila također imaju puno niži ugljični otisak od svojih benzinskih pogona, što pomaže voznim parkovima da postignu propisane ciljeve održivosti, a istodobno poboljšavaju vrijednost svoje marke. Dakle, postoji mnogo dobrih razloga za upravitelje voznih parkova da ubrzaju elektrifikaciju svojih voznih parkova, a pametni sustav upravljanja punjenjem električnih vozila ono je što može pomoći da se taj zamah održi.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte