PUNJENJE KOD KUĆE

Obzirom da će Vaše vozilo najviše vremena biti parkirano na Vašem parkiralištu, logično je da to parkiralište bude opremljeno i odgovarajućom stanicom za punjenje. Također Vam to pruža i fleksibilnost u kontroli troškova pošto vozilo možete puniti i za vrijeme jeftinije tarife. Pošto postoje dva osnovna tipa stanovanja, samostojeće kuće i stambene zgrade sa dijeljenim parkiralištima, tako postoje i rješenja za punjenje Vaših vozila ovisno o tipu parkirališta.

Punjenje vozila na Vašem privatnom parkiralištu

Kupili ste električno vozilo ili ozbiljno razmišljate o tome. Tražite dostupne informacije i glava Vam je već puna od različitih informacija pa shvatite da ste zapravo ponovno na početku jer ne znate koje su informacije bitne. Punjenje kod kuće je zapravo najjednostavniji slučaj za definirati. Postoji nekoliko bitnih pitanja koja si trebate postaviti kako bi ste si olakšali odabir:

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/04/Circontrol-fleet-chargin-ili.jpg

Koji auto vozim?

Sporo punjenje vozila AC strujom se odvija preko modula za punjenje u samom vozilu koji ima limitiranu snagu definiranu od proizvođača. Ako Vaš automobil posjeduje taj modul snage npr. 7,4 kW onda je to i maksimalna snaga kojom se Vaš automobil može puniti te nema svrhe uzeti punjač veće snage jer nećete dobiti veću brzinu punjenja. Drugi faktor je tip priključka koji Vaš automobil posjeduje jer kako smo objasnili u dijelu o punjenju vozila, ne posjeduju svi automobili isti priključak.

Hoću li ja ili netko u kućanstvu nabavljati drugi električni auto u budućnosti?

Jako je bitno promisliti i o tom dijelu jer bi ste onda trebali uzeti u obzir da taj automobil može imati veći kapacitet punjenja ili drugi tip priključka za punjenje. U tom slučaju Vam je bitno da odaberete punjač koji je lako nadogradiv i nije potrebno mijenjati cijeli punjač da bi ste mogli puniti drugo vozilo.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/EV-Box-front-house-white-car.jpg
https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/04/Trgovacki-centri.jpg

Koja je lokacija ugradnje punjača?

Vrlo je bitno definirati i taj segment pošto nam on određuje dužinu kabla za punjenje i vrstu dozvole pristupa. Ukoliko punjač koji ste nabavili ne zahtjeva dodatnu autorizaciju nego je jednostavno autostart tipa a montiran je na lokaciju koja je lako dostupna svima, bilo tko se može spojiti na njega i puniti svoje vozilo a Vama tako stvoriti neplanirane troškove. U tom slučaju je bolje uzeti stanicu sa dodatnom autorizacijom putem aplikacije ili RFID kartice.

Koja je priključna snaga električne energije dostupna u mom domu?

Bitno je provjeriti i tu stavku pošto zasigurno želite izbjeći dodatno zakupljivanje kapaciteta koje može biti poprilično skupo. Također je bitno uzeti u obzir i to da na Vašoj lokaciji postoje i druga trošila koja smanjuju dostupnu priključnu snagu. Ukoliko imate dovoljno kapaciteta za stanicu od npr. 11 kW ali Vam zbog drugih uređaja ta snaga nije uvijek dostupna, bitno je odabrati stanicu za punjenje sa pametnim funkcijama kao što su limitiranje snage preko mobitela ili automatsko balansiranje snage prema trenutno dostupnoj energiji. Takva rješenja čuvaju Vaš dom i Vaš novčanik od dodatnih troškova i skupih popravaka.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/kuca4.jpg
https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/kuca5.jpg

Da li je moja stanica dostupna i drugim korisnicima?

Sa sve većim brojem električnih vozila na cestama, pojavili su se i novi poslovni modeli i mogućnosti dodatne zarade na Vašim punjačima, pogotovo u razvijenijim zemljama. Tako u zemljama Europe nije rijetkost da vlasnici privatnih stanica za punjenje u slobodno vrijeme svoje stanice nude na tržištu te si tako nadopunjuju kućni budget. Bez sumnje da će se takav oblik poslovanja s vremenom pojaviti i kod nas. Ukoliko želite ponuditi uslugu punjenja na slobodnom tržištu, onda je opcija pametne identifikacije RFID karticama ili mobilnim aplikacijama obavezna. Također je bitno da stanica bude online sa dostupnom lokacijom i statusom punjenja da Vas potencijalni klijenti mogu pronaći.

Punjenje vozila u stambenim zgradama

Za punjenje na dijeljenim parkiralištima stambenih zgrada vrijede slična pravila kao i za privatna parkirališta ali uz nekoliko bitnih razlika. Na tim parkiralištima je obavezno instalirati pametne stanice sa online pristupom zbog kontrole i raspodjele troškova i dostupnosti stanica ostalim stanarima. Sa našim pametnim stanicama moguće je odrediti točan utrošak svakog pojedinog korisnika kao i odrediti dozvole za pristup pojedinim korisnicima. Moguće je objaviti stanicu kao javnu te dopustiti pristup svim potencijalnim korisnicima te urediti automatizirani sustav naplate kako bi ste na stanicama ostvarili povrat Vašeg ulaganja te nakon toga i zaradu.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/kuca6.jpg

Preporučeni uređaji

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/03/Circontrol-eNEXT-wallbox.jpg

Circontrol eNEXT

Savršeni EV punjač za Vaš digitalni dom ili tvrtku. Dizajniran je za instalaciju vani ili unutra, u privatnim kućama ili na poslu. Bluetooth aplikacija omogućuje autorizaciju bez dodira punjača te zaštitu od ne autoriziranih pokušaja punjenja. Uključuje zaštitu DC 6mA leakage detection te RCBO (RCD Type A + MCB) te je kompatiblan sa BeON senzorom koji balansira potrošnju na cijelom objektu te štiti instalacije. Wallbox ili samostojeći uređaj namontiran na stup ili stalak.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/03/HomeBox-Slim16.jpg

ELINTA HB SLIM

EV punionica sa svim potrebnim SMART opcijama za kućno, punjenje u firmi, parkingu ili garaži. Omogućuje autorizaciju preko RFID kartica, ima ugrađen MID energetski metar, nudi povezivost pomoću WiFi, Ethernet ili 3G modema te mogućnost spajanja punionice na sustav upravljanja i naplate zahvaljujući OCPP protokolu. Stanica je jednostavna za instalaciju, a nudi dugoročnost i robusnost zahvaljujući kvalitetnoj izradi i komponentama. Kompatibilna je sa senzorom za balansiranje potrošnje cijelog objekta uključujući i Solarne elektrane. Wallbox ili samostojeći uređaj namontiran na INOX stupić.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/04/Post-eVOLVE-SMART-RIJEKA.jpg

Circontrol POST eVOLVE SMART

Javni dvostruki AC punjači koji privlačnim i robusnim dizajnom te pametnim funkcijama donose lakoću korištenja korisniku kao i pouzdanost i trajnost vlasniku. LCD ekran pruža jasne upute o statusu punjenja, kučište od aluminija i ABS plastike čine ga robusnim i trajnim te se vodilo računa i o pristupu za invalide jer su konektori postavljeni prema međunarodnim standardima.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/04/CCM2.jpg

ELINTA CITY CHARGER MINI 2

CITY CHARGER MINI 2 wallbox je dvostruki punjač dizajniran za korištenje doma, u uredu ili na javnim površinama. Svojim industrijski kvalitetnim komponentama garantira dugačak život i pouzdanost. Ima integriranu zaštitu od prenapona i curenja struje za bezbrižno punjenje, a uz RFID autorizaciju, MID metar i OCPP protokol pruža sve potrebne SMART opcije.

Zainteresirani ste?

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte