Novosti

Mogu li svoj EV puniti iz obične utičnice?

11 kolovoza, 2023by ivona

Često nas pitate zašto kupiti punjač za punjenje kod kuće i možete li svoj EV puniti iz obične utičnice? Kratak odgovor na to možete li svoj električni automobil puniti iz obične utičnice je da.

U principu, električni automobili se mogu puniti iz kućne utičnice. No, to nije baš tako jednostavno, jer punjenje iz takve utičnice ima velike nedostatke i nosi opasnosti koje ne bi trebale proći nezapaženo.

U ovom članku objašnjavamo koji su nedostaci i opasnosti te koje razumne alternative postoje.

Punjenje električnog automobila iz obične utičnice

Ako vozite električni automobil, može vam se dogoditi da je najbliža javna punionica malo dalje nego što biste željeli. Štoviše, nema svaki vlasnik električnog automobila kod kuće instaliranu stanicu za punjenje. Tendencija je uključiti EV u normalnu kućnu utičnicu kako bi ga napunili za sljedeće putovanje.

Uglavnom, i ovo je moguće. Sve što trebate je kabel za hitno punjenje, koji se ponekad isporučuje uz električna vozila.

Čak i ako se čini praktičnijim puniti automobil iz obične utičnice, ova vrsta punjenja ima dva glavna problema:

  • Dugo vrijeme punjenja
  • Opasnost od požara

Nadalje, ova vrsta punjenja je zabranjena u mnogim zemljama.

Problem  #1: Dugo vrijeme punjenja

Kad biste morali birati hoćete li potrošiti 4 sata ili 24 sata na punjenje svog EV-a, prilično je očito što biste radije. Brže punjenje uvijek je izbor broj jedan.

Međutim, ako svoj EV punite iz standardne kućne utičnice, punjenje električnog vozila s baterijom srednje veličine (40-50 kWh) može trajati do 24 sata.

Za usporedbu, obično punite 2 do 6 sati na AC punionici (ovisno o modelu automobila, veličini i stanju baterije te stanici za punjenje). Međutim, imajte na umu da vrijeme punjenja u osnovi ovisi o 5 čimbenika i stoga može varirati.

Problem #2: Moguća šteta od požara uzrokovana punjenjem automobila iz normalne utičnice

Zbog velikih struja punjenja i kontinuiranog opterećenja postoji opasnost od pregrijavanja utičnice i kabela, što u najgorem slučaju može dovesti i do požara.

Postoje dva razloga za to:

Uobičajene utičnice dizajnirane su za kućnu upotrebu i stoga mogu podnijeti maksimalnu struju od 16 ampera. U mnogim slučajevima čak imaju najviše 10 ampera. To znači da se kućanska utičnica relativno brzo preoptereti. Punjenje automobilskih baterija s više od 20 kWh stoga nije moguće, barem ne bez pregrijavanja.

Starost i stanje utičnice mogu igrati značajnu ulogu. Osobito utičnice u starijim zgradama nisu predviđene za punjenje EV-a jer elektroinstalacije zgrada moraju biti u skladu samo s propisima koji su bili na snazi ​​u vrijeme njihove izgradnje, a o punjenju električnih automobila tada se naravno nije razmišljalo.

No, to može biti opasno ne samo za električnu instalaciju i električni automobil, već i za osobu koja puni automobil.

Budući da nema zaštitnih mjera koje omogućuju kontrolu i komunikaciju s vozilom, sučelje za punjenje je odmah pod naponom i ne nudi električnu zaštitu.

Pri punjenju iz obične utičnice, zaštitni uređaj (tip B) u električnoj instalaciji kuće stoga je prijeko potreban, jer štiti od istosmjernih struja kvara uzrokovanih automobilom.

Međutim, naša definitivna preporuka je:

Iako vam se na prvi pogled čini da je najjednostavnije električni automobil puniti iz kućne utičnice pomoću kabela za hitno punjenje, savjetujemo vam da to ne činite iz gore navedenih razloga.

Čak i ako ste u svoju električnu instalaciju integrirali prekidač zaostalih struja (tip B), nije 100% zajamčeno da se greška u električnoj instalaciji može presresti.

Stoga je preporučljivo puniti ili na javnim stanicama za punjenje ili kod kuće s wallboxom.

Bolja alternativa: punjenje EV-a pomoću Wallbox-a

Ako želite instalirati stanicu za punjenje kod kuće, možete odabrati stacionarni ili mobilni wallbox koji kombinira sve značajke koje su vam potrebne. Prednost mobilnog wallboxa je u tome što ga možete sami instalirati bez angažiranja električara. Povrh toga, punjač možete ponijeti sa sobom na putovanja.  

AC wallbox punjači se smatraju najpraktičnijim načinom punjenja električnih vozila na poslu ili kod kuće. Snage su između 3,7 kW do 22 kW te se razlikuju ovisno o tome što trebate od punjača. Obično imaju i dodatne pametne karakteristike kao što su podešavanje snage punjenja, prikaz stanja punjenja i slično.

Kontaktirajte nas i saznajte više o tome kako vam možemo pomoći i koji wallbox najbolje odgovara vašim potrebama.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte