Novosti

Europa donosi dva velika zakona kako bi punjenje električnih vozila bilo puno bolje

14 srpnja, 2023by ivona

Europski parlament prije dva dana usvojio je niz pravila za poboljšanje iskustva punjenja električnih vozila, s naglaskom na lakša plaćanja, brzinu punjenja i dostupnost.

Javno punjenje je u posljednje vrijeme privuklo veliku pozornost jer prodaja električnih automobila nastavlja brzo rasti. Operateri stanica za punjenje žure instalirati punjače uzduž glavnih ruta, pokušavajući pratiti sve veću potražnju rastućeg voznog parka električnih vozila.

To je dovelo do nekih problema na raznim teritorijima, sa zbunjujućim sustavima plaćanja, nepouzdanošću punjača koja je manja od željene i nedostatkom brzog punjenja na nekim rutama.

EU će propisati punjenje od 400-600 kW svakih 60 km

Europski parlament poduzeo je veliki korak u poboljšanju iskustva odobravanjem novih pravila u sklopu svog paketa „Prikladan za 55“, namijenjenog smanjenju emisija za 55% do 2030. Ovi su propisi usmjereni na proširenje pristupa mrežama za brzo punjenje električnih vozila do propisivanje minimalnih brzina i udaljenosti između stanica za punjenje.

Pravila pokrivaju europsku “osnovnu mrežu TEN-T”, glavne mreže magistralnih cesta koje pokrivaju cijelu Europu, usporedive sa sustavom međudržavnih autocesta u SAD-u.

Europa će propisati da se duž ovih primarnih ruta punjači s najmanje 400 kW snage moraju postaviti barem svakih 60 km do 2026. godine, dok će se do 2028. godine minimalna snaga povećati na 600 kW.

Postoje dodatna pravila za punjenje kamiona i autobusa, s mjestima za punjenje koja su potrebna svakih 120 km pri izlaznoj snazi ​​od 1,4-2,8 MW, ovisno o cesti.

Do 2027. godine, Europa će razviti javnu bazu podataka ovih punionica s informacijama o dostupnosti, vremenu čekanja i cijenama za različite postaje, bez obzira na mrežu.

Osim ovih obveza za punionice, nova pravila također nalažu jednostavnija plaćanja na punjačima. Kao što jest, neke mreže zahtijevaju pretplatu ili preuzimanje aplikacija. Ali prema tim pravilima, kupci moraju moći plaćati karticama ili beskontaktnim uređajima, a cijene moraju biti prikazane kupcu.

Nevezano uz punjenje električnih vozila, EU je također naložila čišća pomorska goriva, s ciljem smanjenja stakleničkih plinova od 80% do 2050. godine i zahtjevom za korištenjem energije s obale dok ste u lukama. Oba pravila usvojena su velikom većinom u Europskom parlamentu.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte