Novosti

Kako prepoznati isplativa mjesta za postavljanje DC punjača

4 listopada, 2023by ivona

Profitabilnost mjesta za brzo punjenje istosmjernom strujom uvelike ovisi o njegovoj lokaciji, koja obuhvaća čimbenike od kvalitete zemljišta, propisa o najmu i prostornih dozvola, do blizine lokacije kupcima i priključka na mrežu, konkurencije u tom području i njegovog potencijala za buduću ekspanziju.

Prava lokacija razlikuje se ovisno o proračunu investitora, vrsti ciljanog ponašanja naplate (na ruti u odnosu na odredište) i potrebama korisnika. Međutim, primjeri karakteristika potencijalno isplative lokacije za brzo punjenje istosmjernom strujom uključuju:

 • Stanovništvo koje živi u blizini (ili putuje na posao) u prosjeku je mlado, visoko obrazovano i zaposleno na puno radno vrijeme
 • Usvajanje električnih vozila u tom je području već visoko
 • Lokacija je povezana s popularnim odredištem/destinacijskim poslom ili s prometnim koridorom s velikim prometom, poput glavne autoceste ili autoceste
 • Postoji minimalna izravna konkurencija ponudi brzog punjenja istosmjernom strujom u tom području
 • Lokacija zahtijeva minimalno uređenje okoliša kako bi se pripremila za ugradnju (tj. tlo nije nestabilno niti sklono poplavama)
 • Stanica je dostupna kupcima, osoblju i inženjerima
 • Ima prostora za buduće širenje na licu mjesta, kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju za električnim vozilima i infrastrukturom za brzo punjenje
 • Predviđeni troškovi za instalaciju brzog punjenja istosmjernom strujom nisu toliko visoki da investitor neće moći vidjeti ROI u roku koji je prihvatljiv

Pokretanje industrije

Brzo punjenje istosmjernom strujom pokreće industriju infrastrukture za punjenje električnih vozila i već sada čini oko 72% godišnjeg prihoda industrije. Očekuje se da će tržište rasti po CAGR-u od 26% između 2023. i 2030., što će u konačnici dostići neto vrijednost od 150 milijardi USD. U velikoj mjeri ovaj rast je potaknut zahtjevima vozača električnih vozila za prikladno lociranim i lako dostupnim brzim punjenjem. Budući da se broj kupaca električnih vozila na cesti nastavlja povećavati, potencijal za tvrtke da uživaju u dugoročnim, visokoprinosnim povratima ulaganja u brzo punjenje istosmjernom strujom je obećavajući.

Naravno, postoji niz čimbenika koji utječu na potencijalnu profitabilnost mjesta za brzo punjenje istosmjernom strujom, a lokacija je jedan od najutjecajnijih.

Prilikom odabira mjesta za instalaciju punjača razine 3 morate uzeti u obzir nekoliko primarnih lokacija: geografski, društveni i strukturni

Ovaj članak govori o važnosti lokacije za uspjeh vašeg pothvata; također vas vodi kroz 10 metoda za odabir profitabilne lokacije i dotiče niz drugih razmatranja koja ćete možda morati uzeti u obzir.

Zašto je lokacija toliko važna za financijski uspjeh DC stanice za brzo punjenje

Brzo punjenje istosmjernom strujom je unosna industrija u koju se može uključiti gotovo svaka tvrtka. Međutim, ulaganje može biti iznimno skupo; što znači da kako bi DC stanica za brzo punjenje bila isplativa, mora se posvetiti velika pažnja tijekom faza planiranja. Izviđanje lokacije jedno je područje kojem ćete htjeti posvetiti mnogo resursa, i to s dobrim razlogom.

Vozači električnih vozila aktivno zahtijevaju da im stanice za brzo punjenje istosmjernom strujom budu spremno dostupne, ne samo na putu – gdje bismo mogli očekivati ​​benzinske postaje – već i na lokacijama popularnih odredišta i na drugim prikladnim mjestima diljem urbanih središta. Njihova lojalnost kupaca uvelike je pod utjecajem pogodnosti lokacije DC stanice, dok je sveukupna praktičnost globalne infrastrukture za brzo punjenje izravno povezana sa širim prihvaćanjem električnih vozila. Drugim riječima, što je više i bolje lociranih istosmjernih punjača, veća je vjerojatnost da će vozači kupiti električna vozila.

Pronalaženje isplative lokacije za postavljanje DC brzog punjenja također je rizično jer učinkovito kontrolira vaš novčani tok, uključujući zaradu i troškove.

Troškovi – Različite lokacije zahtijevat će veća ili manja ulaganja u pripremu infrastrukture, kao što je priprema mjesta za pristup vozilima i spajanje vaših DC brzih punjača na mrežu.

Zarada – Različite lokacije generiraju različite razine prometa, različit broj vozača električnih vozila s različitim socio-ekonomskim podrijetlom i različite konkurente s kojima možete dijeliti potencijalne kupce.

5 ključnih stvari za prepoznavanje pravog mjesta za vaše DC stanice za brzo punjenje

Stanica za brzo punjenje istosmjernom strujom trebala bi se nalaziti na mjestu koje vozači električnih vozila mogu lako pronaći i lako pristupiti, bilo da je to uz autocestu ili na parkiralištu supermarketa. Pa ipak, iako je naravno prioritet privući kupce iz sve većeg broja vozača električnih vozila na cesti, mnogo je više toga potrebno za odabir pravog mjesta za DC nego samo blizina vaše stranice vozačima. Ovaj odjeljak istražuje pet ključnih stvari koje treba uzeti u obzir pri procjeni isplativosti potencijalne lokacije za brzo punjenje istosmjernom strujom.

Razmatranje 1) Važnost analize ponašanja pri punjenju električnih vozila i trendova kupaca

Baš kao što biste proveli tržišno istraživanje kupovnih navika ciljane demografije prije otvaranja trgovine, možete započeti potragu za savršenom lokacijom za punjenje istosmjernom strujom istraživanjem ponašanja punjenja električnih vozila u različitim područjima.

Demografija i stope usvajanja električnih vozila

Demografski podaci ne određuju nužno koliko će lokalno stanovništvo biti uključeno u brzo punjenje istosmjernom strujom, ali mogu biti korisno mjesto za početak. Na primjer, danas su vozači električnih vozila uglavnom mlađi, visoko obrazovani, češće muškarci i zaposleni s punim radnim vremenom, da spomenemo samo neke od njihovih karakteristika. Identificiranje viših udjela ovih karakteristika u ciljanoj populaciji može ukazivati ​​na veći potencijal za poslovanje.

Također biste trebali uzeti u obzir trenutne stope usvajanja električnih vozila na lokacijama koje istražujete. Iako će stope usvajanja električnih vozila biti veće  u većini razvijenih zemalja, trenutačne niske stope usvajanja vjerojatno bi značile da lokacija još nije “zrela”, ili drugim riječima, može trebati puno više vremena da se vaše ulaganje vrati.

Ovisno o tome koliko možete biti fleksibilni s lokacijom, moglo bi biti korisno započeti pretragu identificiranjem dijelova vaše zemlje, države ili pokrajine u kojima već postoji velika koncentracija vlasnika električnih vozila koji tamo žive. Takvo otkriće moglo bi predstavljati gotovu bazu kupaca na koju se možete osloniti za trgovinu.

Prilagođavanje ponude brzog punjenja na temelju specifičnih potreba lokalnog stanovništva

Kad se upoznate s potencijalnim lokacijama za svoju infrastrukturu za istosmjerno punjenje, možete početi razmatrati koje su specifične potrebe i zahtjevi vaše ciljane demografije. Ovo se istraživanje zatim može iskoristiti kako bi se osigurala konkurentska diferencijacija vaše ponude, jer u tako konkurentnoj industriji kao što je DC infrastruktura za brzo punjenje, diferencijacija je ključ uspjeha.

Na primjer, ako ste kroz lokalne studije i ankete otkrili da je veliki postotak lokalnog stanovništva zaposlen u obližnjoj komercijalnoj floti vozila za e-dostavu, tada biste mogli:

 • Odabrati mjesto koje je dostupno i pogodno za ova vozila.
 • Prilagoditi arhitekturu svoje konačne lokacije u korist teških električnih vozila.
 • Slično tome, možete otkriti da samo punjenje istosmjernom strujom neće biti dovoljno za ispunjavanje zahtjeva vaše korisničke baze. Ako, na primjer, želite upariti DC punjenje s trgovačkim centrom ili zračnom lukom, tada bi kombinacija AC sporog punjenja i DC brzog punjenja mogla bolje funkcionirati – kako bi se zadovoljile potrebe onih koji ostaju i dulje i kraće.
Razmatranje 2) Blizina glavnih autocesta, prometnih koridora i drugih područja s velikim prometom

Podrazumijeva se da kada tražite potencijalne lokacije stanica za brzo punjenje, trebate uzeti u obzir količinu prometa kojoj je određena lokacija izložena, uključujući i bilješke o fluktuacijama prometa tijekom dana, mjeseca i godine.

Mjesta za punjenje na ruti

Razumna mjesta s velikim prometom, koja su “usputna” za vozače, uključuju:

 • Popularne prigradske rute
 • Prometna raskrižja
 • Međudržavne i međuzemaljske autoceste, autoceste, autoceste itd.

Vozači su navikli na sveprisutnu prisutnost benzinskih crpki u pravilnim intervalima duž glavnih prometnih koridora. Lociranjem DC stanice za brzo punjenje na tim istim rutama, ne samo da izravno pristupate dosljednoj i pouzdanoj bazi klijenata s velikim prometom, već također činite svoju uslugu pogodnom za te korisnike: oni neće morati mijenjati svoje ponašanje pri točenju goriva previše kad kupuju električnu energiju.

U ovim scenarijima, DC je idealna vrsta infrastrukture za punjenje električnih vozila jer njegova veća snaga u vatima (oko 50-400 kW) znači znatno kraće vrijeme punjenja (između 17 i 52 minute u prosjeku). Stoga bi bilo zgodno da korisnici u svoje putovanje uračunaju zaustavljanje na vašem mjestu punjenja.

Odredišna mjesta punjenja

Naravno, kao što je spomenuto, također postoji mnogo mogućnosti za postavljanje DC punionice na lokaciji koja nije uz glavni prometni koridor. Odredišno punjenje omogućuje DC punjačima da postanu isplative instalacije na širokom rasponu lokacija koje vozači obično postavljaju kao svoje odredište, namjeravajući tamo ostaviti svoje automobile parkirane na kratko vrijeme prije povratka. To uključuje:

 • Parkirališta
 • Restorani i kafići
 • Kina
 • Trgovački centri
 • Supermarketi
 • Sportski objekti i teretane
 • Arene i stadioni
 • Klubovi i barovi
 • Bolnice
Razmatranje 3) Procjena konkurencije u području

Tržište brzog punjenja istosmjernom strujom je mlado i fluidno, ali je također vrlo konkurentno, i kao takvo, neke od najboljih lokacija koje potražite možda već imaju sveobuhvatnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila. Ako je to slučaj, a lokalno tržište je zasićeno, bez obzira na to koliko lokacija obećava iz drugih razloga, možda ćete poželjeti prijeći na sljedeću potencijalnu osobu.

Kada tražite lokaciju, svakako istražite već dostupna rješenja za punjenje električnih vozila. Možda ćete otkriti da dok su spori AC punjači dostupni u izobilju, DC brzi punjači nedostaju – ovo bi mogla biti vaša niša. Jednako tako, možete otkriti da dok je brzo punjenje na ruti već zacementirano u tom području, odredište DC nije – opet, ovo bi mogao biti način na koji možete razlikovati i učiniti svoju odabranu lokaciju isplativom.

Razmatranje 4) Zakup zemljišta i geografski izazovi

Kako biste bili uspješni u potrazi za isplativim mjestom za brzo punjenje istosmjernom strujom, morate baciti široku mrežu. Ne samo da je pravu lokaciju teško identificirati, već je i konkurencija za te lokacije žestoka. Za svaku otvorenu novu stanicu za punjenje električnih vozila potrebno je ispitati oko 100 mogućih lokacija zbog visoke stope odsustva.

Zemljište je uvijek vrlo tražena roba, a kupci s dubljim džepom od vas možda već procjenjuju vašu lokaciju iz snova u DC-u za brojne alternativne razvojne svrhe, kao što je stanovanje.

Nadalje, idealna lokacija na papiru može se, geografski gledano, pokazati neodrživom na terenu. Zamislite mjesto tik uz prometnu autocestu, na periferiji gusto naseljenog grada s visokom stopom usvajanja električnih vozila, korisnim sadržajima i sadržajima u blizini, i bez izravne konkurencije u radijusu od 20 km. Na papiru ovo zvuči kao savršeno mjesto punjenja istosmjernom strujom. Sada zamislite da je ista lokacija na nestabilnom tlu, prekrivena šumom ili ima podzemnu vodu sklonu poplavama – bilo koji od ovih geografskih elemenata učinio bi izgradnju čvorišta za istosmjerno punjenje na ovoj lokaciji neodrživom; bilo zbog sigurnosnih razloga, visokih troškova, ekoloških problema ili kombinacije sva tri.

Razmatranje 5) Mrežni priključak

Kako biste svojim kupcima pružili uslugu brzog punjenja električne energije, trebat će vam priključak na mrežu. Gotovo sve fizičke tvrtke zahtijevaju vezu s lokalnom i/ili nacionalnom električnom mrežom, ali stanice za brzo punjenje istosmjernom strujom nužno zahtijevaju jaču i pouzdaniju vezu od većine. Blizina trafostanice ključna je za smanjenje troškova priključka na mrežu, dok neke lokacije mogu jednostavno biti neispravne, ovisno o tome koliko su udaljene.

Tvrtke bi trebale pravovremeno zatražiti nove mrežne priključke i osigurati da je traženi kapacitet dovoljan za budući rast.

Drugi izazovi za navigaciju pri identificiranju profitabilnih lokacija za brzo punjenje istosmjernom strujom

Društvene, zemljopisne i mrežne karakteristike lokacije uvijek bi trebale biti vaša primarna razmatranja kada tražite DC instalaciju. Međutim, to nisu jedini izazovi s kojima ćete se susresti u svojoj potrazi.

Razmatranje 6) Propisi i dozvole

Kao prilično nova tehnologija, regulatorni krajolik koji okružuje brzo punjenje električnih vozila razvija se velikom brzinom. Štoviše, može se uvelike razlikovati ovisno o zemlji ili regiji u kojoj se nadate raditi.

Na primjer, u EU-u AFIR opisuje brojne propise čiji je cilj pomoći državama članicama EU-a u postizanju njihovih ekoloških ciljeva. Međutim, zakoni o kalibraciji punionica – koji određuju kako uređaj za brzo punjenje mjeri isporučenu električnu energiju – mogu se prilično razlikovati od Francuske do Njemačke, UK-a i SAD-a.

Morate se pridržavati relevantnih propisa i zakona kako biste uspostavili infrastrukturu za brzo punjenje na odabranoj lokaciji. S jedne strane, što je više propisa na snazi, to može više koštati inicijalno uspostavljanje vaše DC lokacije. S druge strane, manje propisa može značiti manje održivo ili manje sigurno operativno okruženje; dok bi regulatorne mjere koje se donose dalje mogle utjecati na vašu krajnju vrijednost ako ste manje spremni prihvatiti ih.

Razumijevanje zakona o zoniranju, dozvola i ekoloških propisa

Kao i kod bilo koje nove gradnje ili građevinskog projekta, dopuštenje za instaliranje DC stanice za brzo punjenje na vašoj odabranoj lokaciji ovisit će o usklađenosti s nizom zakona o zoniranju i ekoloških propisa. Slično tome, dozvola za planiranje mora se tražiti od nadležnih lokalnih vlasti.

Suradnja s lokalnim vlastima i dionicima kako bi se pojednostavio regulatorni proces

U industriji brzog punjenja istosmjernom strujom, suradnja je često ključ uspjeha. Iako je to blagodat za investitora, čiji se troškovi mogu podijeliti, i za uslugu, koja ima koristi od raznolikosti iskustva, može znatno usporiti postupak regulatorne primjene. Aktivan angažman i otvorena komunikacija između svih uključenih strana može pomoći da se stvari ubrzaju.

Razmatranje 7) Razmatranja osoblja

Razmatranje potreba vaših kupaca s obzirom na pristupačnost i pogodnost lokacije je očito, ali što je s osobljem? Ovisno o dodatnim uslugama koje nudite, vaša postaja može trebati kompetentan i pouzdan tim osoblja, a lokacija će imati puno veze s održivošću zapošljavanja i zadržavanja osoblja.

Slično tome, DC brzi punjači će zahtijevati redovito održavanje (i izvan lokacije i na licu mjesta) kako bi optimalno radili 24/7. Što je vaša lokacija na boljem položaju, to će inženjeri lakše i brže doći do vas.

Razmatranje 8) Zaštita vaše investicije u budućnosti

Kada tražite profitabilno mjesto za brzo punjenje istosmjernom strujom, razmislite o ostavljanju prostora za proširenje i instalaciju više punjača razine 3 na vrijeme. Razmislite o tome kako se potrebe i želje kupaca električnih vozila također mogu promijeniti i zapitajte se kako biste se mogli nadati da ćete udovoljiti tim željama u budućnosti.

Na primjer, komercijalne flote elektrificiraju se sličnom brzinom, a ponekad i brže od osobnih vozila. Pametan investitor može potražiti lokaciju koja bi mogla primiti oboje na jednom mjestu za brzo punjenje istosmjernom strujom – baš poput benzinske postaje s različitim pumpama za automobile i polukamione.

Razmatranje 9) Izračun povrata ulaganja (ROI)

Bili bismo nemarni da na ovaj popis ne uključimo praksu uračunavanja ROI izračuna u vašu pretragu lokacije. Uostalom, čak i ako potencijalna lokacija ispunjava sve gore navedene okvire, troškovi potrebni za pripremu za instalaciju, instaliranje jedinica za brzo punjenje, njihovo održavanje i rad već zahtijevaju dobro promišljeno planiranje. Ako se ne pripremite dobro, troškovi mogu biti toliko visoki da čak i prometno čvorište za punjenje može imati problema s nadoknadom troškova.

Na primjer, troškovi temeljeni na lokaciji koji mogu učiniti ROI neodrživim mogu uključivati:

 • Potreba za poboljšanjem postojeće mrežne infrastrukture prije instalacije kako bi se zadovoljila potražnja za brzim punionicama
 • Skupo povezivanje s mrežom zbog prevelike udaljenosti između trafostanice i lokacije brze punionice
 • Skupa priprema lokacije zbog uvjeta tla koji nisu optimalni (tj. zemljište zahtijeva drenažu ili stabilizaciju)
 • Potreba za skupim radovima na cestama, kao što je razvoj ulaznih i izlaznih rampi za mjesta za brzo punjenje istosmjernom strujom koja se nalaze pored autocesta
Analiziranje alternativnih i dodatnih tokova prihoda za povećanje profitabilnosti lokacije

Postoje i drugi načini za zaradu od brzog punjenja istosmjernom strujom osim izravne naplate za utrošenu električnu energiju. Istraživanje ovih dodatnih tokova prihoda može vam pomoći da identificirate poluge troškova koje možete iskoristiti kako biste ROI svoje odabrane lokacije učinili održivijim.

Usporedba vremena povrata ulaganja za svaku potencijalnu lokaciju

Umjesto da čekate da se odlučite za konačnu lokaciju prije nego što izračunate potencijalni ROI, bolje je ove izračune uključiti u svoju pretragu od samog početka. Ne samo da ćete tako uštedjeti potencijalno razočaranje, već ćete dugoročno uštedjeti vrijeme i resurse, budući da je veća vjerojatnost da ćete ranije u procesu izviđanja identificirati neodržive lokacije.

Razmatranje 10) Dizajn stanice

Konačno, nakon uspješne pretrage i odabira najbolje isplative lokacije za brzo punjenje istosmjernom strujom, morate razmisliti o tome kako najbolje dizajnirati svoju stanicu. Dizajn mjesta trebao bi uključivati ​​pitanja poput: Kako privući kupce na našu lokaciju? Kako svoju ponudu učiniti jasnom? Kako stanicu učiniti jednostavnom i pristupačnom? Koje ćemo ponude osim brzog punjenja uspostaviti na licu mjesta? Učinkovit dizajn mjesta čini korisničko iskustvo što lakšim, ugodnijim i korisnijim, kako bi se povećala lojalnost kupaca i potrošnja.

Zaključak

Lokacija je ključna za isplativost pothvata brzog punjenja istosmjernom strujom. To utječe na vašu krajnju vrijednost, diktira vašu bazu kupaca i vaša je prilika da diferencirate svoju ponudu kao mjeru spremnosti za budućnost u unosnoj industriji koja se razvija.

Najvažnija razmatranja koja treba uzeti u obzir pri traženju lokacija su društvena, zemljopisna i povezana s mrežom. Međutim, trebali biste također uzeti u obzir usklađenost s dozvolama i propisima, ROI, osoblje, dizajn stanice i budući rast.

Kako biste nastavili svoje putovanje i saznali više o pokretanju vlastite tvrtke za brzo punjenje istosmjernom strujom, istražite niz drugih korisnih članaka na našem blogu ili nas kontaktirajte.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte