Novosti

Kako koristiti stanicu za brzo punjenje

23 kolovoza, 2023by ivona

Nema sumnje da je brzo punjenje praktičan, koristan alat koji vam omogućuje da maksimalno iskoristite svoje EV. Ali ako nikada prije niste koristili stanicu za brzo punjenje, pomisao na rukovanje strujom od nekoliko stotina kilovata može biti zastrašujuća. Pogotovo jer stanice za brzo punjenje dolaze u mnogo oblika i rade na različite načine.

Što je brzo punjenje?

Ako planirate ići na dugo putovanje sa svojim električnim vozilom (EV), najvjerojatnije ćete u nekom trenutku poželjeti koristiti stanicu za brzo punjenje kako biste brzo napunili bateriju svog automobila.

Brzo punjenje, koje se naziva i Razina 3 ili punjenje istosmjernom strujom, daje struju velike snage koja može otključati puno veće brzine punjenja.

Ako ste ikada pokušali tražiti brzi EV punjač, ​​možda ste iskusili zbrku izraza koji okružuju koncept, od brzog punjenja do ultrabrzog punjenja, i razine 3 ili punjenja istosmjernom strujom.

Dakle, koja je razlika između ovih pojmova?

U stvarnosti, ne velika. Svi se odnose na istu stvar – DC brzo punjenje. Razlog zašto je ova vrsta punjenja mnogo brža je u izlaznoj snazi ​​i vrsti struje.

Dok se snaga razlikuje od stanice za punjenje (a također ovisi o sposobnosti vašeg automobila da podnese veliku izlaznu snagu), općenito, što je veća snaga, to će se baterija EV-a brže puniti. U usporedbi s tipičnim kućnim punjačem koji obično isporučuje 7,4 kW ili 11 kW, stanice za brzo punjenje mogu isporučiti bilo koju snagu od 50 kW do 400 kW.

Drugi faktor koji razlikuje brze punionice od kućnih punjača je vrsta struje. Kao što naziv sugerira, “DC” u “DC brzom punjenju” odnosi se na istosmjernu struju. Za razliku od izmjenične struje (AC), koja se izmjenjuje određeni broj puta u sekundi, istosmjerna struja teče fiksnom brzinom. Sva elektronika, uključujući baterije električnih vozila, zahtijeva istosmjernu struju za rad – dok automobilski punjač upravlja pretvorbom s AC punjenjem, brzi punjači sami obrađuju pretvorbu i napajaju istosmjernu struju izravno u bateriju automobila, dopuštajući joj da zaobiđe sporiji ugrađeni pretvarač.

Sada kada smo objasnili po čemu se brzo punjenje razlikuje, pogledajmo kako biste koristili stanicu za brzo punjenje.

Kako puniti na brzoj punionici
  1. Pronađite stanicu za brzo punjenje

Prije razmišljanja o stvarnoj upotrebi stanice za brzo punjenje, prvi je korak pronaći je. Za razliku od benzinskih postaja, punjači za električna vozila manje su vidljivi i često se mogu sakriti na parkiralištima ili iza zgrade. Stanicu za brzo punjenje najlakše ćete pronaći pomoću aplikacije.

Postoji mnogo namjenskih aplikacija za punjenje koje možete izabrati. Oni će općenito ponuditi korisne informacije o brzini, dostupnosti i broju stanica za punjenje, dajući vam do znanja što možete očekivati ​​i omogućujući vam da planirate unaprijed.

Alternativno, mnoge mainstream aplikacije za karte, kao što su Google ili Apple Maps, također prikazuju lokacije punjača za električna vozila.

Bez obzira koju metodu upotrijebili, vrijedi imati na umu da bez obzira na to koliko je punjač snažan, maksimalna snaga koju može isporučiti ograničena je kapacitetom punjenja vašeg automobila. Na primjer, dok mnoge stanice za brzo punjenje sada mogu proizvesti 400 kW, većina električnih vozila može primiti samo oko 125 kW do 150 kW. Ako niste sigurni u kapacitet vašeg automobila, potražite specifikacije svog modela.

Također, svaka punionica prije puštanja u uporabu prolazi rigorozna testiranja i ispunjava sve mjere sigurnosti, što stanicu čini sigurnom za korištenje bez obzira na jaku struju.

 

  1. Uzmite kabel

Nakon što ste locirali stanicu za brzo punjenje i stigli do nje, sljedeći korak je pronaći kabel za punjenje. Za razliku od kućnih i AC javnih punjača, brzi punjači uvijek imaju ugrađen kabel koji se ne može ukloniti. To je zato što treba prenositi mnogo veću snagu, što često zahtijeva aktivno hlađenje – kako bi ove visoke struje sigurno prolazile kroz ove kabele, kabel za brzo punjenje puno je deblji i teži od vašeg tipičnog kućnog kabela za punjenje.

S obzirom da je kabel uvijek ugrađen u stanicu, jedini aspekt koji treba provjeriti je odgovara li utikač kabela utičnici vašeg EV-a

 

  1. Spojite automobil na stanicu za punjenje

Ako priključak za punjenje vašeg automobila odgovara utikaču kabela, možete ih spojiti. Imajte na umu da ćete možda trebati podignuti poklopac kako biste otkrili cijeli priključak za brzo punjenje, koji je obično drugačiji i veći od AC priključka za punjenje. Dok se priključak za punjenje obično nalazi na stražnjoj strani EV-a (slično poklopcu rezervoara), neki modeli postavljaju utičnicu na druga mjesta, kao što je prednji branik. Vrijedno je provjeriti jeste li pravilno parkirali automobil i možete li kabelom doprijeti do priključka za punjenje.

 

  1. Provjerite autentičnost i pokrenite sesiju

Nakon što povežete svoj automobil sa stanicom za punjenje, sljedeći korak je pokretanje sesije punjenja. Kako ćete točno započeti ovisi o postaji i njezinom operateru, ali općenito ćete se morati autentificirati putem aplikacije ili foba.

To omogućuje postaji da organizira plaćanje i naplati točan iznos na vaš račun. U nekim slučajevima stanice za brzo punjenje mogu imati ugrađene čitače kartica, što vam omogućuje da odmah počnete puniti bez potrebe za aplikacijom ili računom. Nakon što ste autentificirani ili izvršite plaćanje, naplata će započeti automatski.

Bez obzira na to kako odlučite platiti, vjerojatno ćete otkriti da brzo punjenje obično košta više od kućnog punjenja ili javnog punjenja izmjeničnom strujom. To je zato što, uz cijenu kilovata električne energije, brze punjače obično dodaju premiju za brzinu i praktičnost svoje usluge i nadoknađuju svoje značajno početno ulaganje.

 

  1. Završite sesiju punjenja

Kada vaš automobil dosegne željenu razinu baterije, vrijeme je da završite sesiju. Kako ćete završiti punjenje ovisi o tome kako ste ga započeli. Na primjer, ako ste se autentificirali putem aplikacije, možete je koristiti za prekid sesije. Alternativno, ako ste započeli sesiju koristeći fob, vjerojatno ćete morati ponovno dodirnuti fob da biste je prekinuli.

 

U svakom slučaju, većina stanica za brzo punjenje dolazi s interaktivnim zaslonima koji vam prikazuju status sesije i često vam omogućuju da završite punjenje izravno sa stanice. Imajte na umu da ne možete samo izvaditi kabel za punjenje bez završetka sesije, jer je zaključan na vašem automobilu. Čak i nakon završetka punjenja, možda ćete morati otključati priključak izravno iz automobila.

Na kraju, trebate vratiti kabel za punjenje u njegovu utičnicu na stanici za punjenje i spremni ste!

Kako električna vozila postaju sve prisutnija, potražnja za brzim punjenjem samo će rasti u nadolazećim godinama. Iako to može biti novo i nepoznato iskustvo, nadamo se da vam je gornji vodič pružio koristan pregled korištenja stanice za brzo punjenje.

Ako ste novi u električnoj mobilnosti, mogli biste također imati pitanja o kućnom ili javnom punjenju. Provjerite naše blogove o tome kako možete puniti kod kuće i na običnom javnom punjaču da biste odgovorili na svoja pitanja o toj temi.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Unatoč tekućim raspravama i kampanji za povlačenje zabrane ICE-a do 2030. godine, opadajuća potražnja za ICE-om omogućit će prelazak na EV do 2028. godine, prema novim istraživanjima. Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila mogla bi nestati prije vladinog cilja za 2030. godinu zbog sve manje potražnje vozača, sugerira novo – i sporno – istraživanje. Prema...

Izrada web stranica – NymphByte