Novosti

Zašto je 80% važan broj ako posjedujete električni automobil?

6 veljače, 2023by epunjaci

Dva su razloga: performanse punjenja i dugovječnost baterije. Većinu vremena trebali biste puniti EV samo do 80% jer se stope punjenja dramatično usporavaju nakon oznake od 80%. I drugo, dugoročno zdravlje baterije vašeg vozila poboljšava se ako se drži ispod 100%.

Što ovo sve znači?

Što se tiče brzina punjenja, dobar primjer je Hyundai Ioniq 5 s dodatnom baterijom dugog dometa. Ovaj crossover nalik hatchbacku može se brzo napuniti istosmjernom strujom od 10% do 80% u nevjerojatno brzih 18 minuta. No, potrebne su dodatne 32 minute da prijeđe s 80% na 100% – gotovo dvostruko više nego što je bilo potrebno za prijelaz s 10% na 80%.

Zašto? 

Punjenje nije linearno. Umjesto da baterije uzimaju energiju konstantnom, predvidljivom brzinom, brzina se zapravo mijenja na temelju mnoštva varijabli, ali što je najvažnije, stanja napunjenosti baterije. Jednostavno rečeno, što je baterija punija, to sporije apsorbira energiju. 

Pravilo 80%

Važno je znati za “pravilo 80%” ako idete na duže vožnje. Kada dođe vrijeme punjenja, često je pametnije stati na 80% i zatim se vratiti na cestu, umjesto čekati da se baterija potpuno napuni. Na taj ćete način maksimalno iskoristiti vrijeme.

Na primjer, ako vaše električno vozilo ima domet od 480 km kada je potpuno napunjeno, to znači da može prijeći oko 370 km s 80% napunjenosti. Ako je vrijeme punjenja od 0 do 80% 40 minuta, možete krenuti na put za malo više od pola sata. Ako želite u potpunosti napuniti bateriju, realno bi vam moglo trebati dodatnih 90 minuta da prijeđete s 80 na 100%.

Postoje, naravno, slučajevi u kojima ćete htjeti duže čekati da postignete 100%. Možda postoje ogromne udaljenosti između brzih punjača istosmjerne struje, a vama je potreban svaki djelić dometa koji možete dobiti. Posebice zimi ili ukoliko vučete teret, a dodatna težina znači da su vam potrebni dodatni kilovat-sati da stignete do sljedeće stanice za punjenje.

Drugi razlog za izbjegavanje ići sve do 100% je taj što može pomoći u očuvanju trajanja baterije. Bilo da se radi o telefonu, bežičnoj bušilici ili vašem automobilu, baterije jednostavno ne vole biti pune. Držati ih do vrha znači da se s vremenom maksimalni kilovat-sati koje mogu držati smanjuje brže nego što bi inače. Zabrinuti zbog troškova jamstva, proizvođači automobila čak predlažu ograničavanje iznosa koji naplaćujete. Automobilske tvrtke to olakšavaju pomoću infotainment sustava koji vam omogućuje da postavite željenu razinu napunjenosti – čak i kada niste kod kuće.

Važno je napomenuti da električno vozilo možete napuniti do 100%, ali radi se samo o tome da je punjenje na niži postotak bolje za zdravlje baterije vašeg ljubimca.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte