Novosti

Europski parlament želi punjače na svakih 60 kilometara

6 listopada, 2022by epunjaci

Odbor za promet Europskog parlamenta predstavio je svoje prijedloge za ubrzanje širenja infrastrukture za punjenje električnih automobila i H2 infrastruktura za punjenje goriva. U nekim slučajevima zahtjevi odbora nadilaze planove Komisije EU.

Prijedlozi – ili službeno nacrt uredbe – još nisu pravno obvezujući. O njima će se raspravljati na plenarnoj sjednici EU parlamenta, a ako tamo budu prihvaćeni, slijede razgovori s vladama u Vijeću EU. Tamo će prijedlozi biti uključeni u odgovarajuće zakone.

Punionice na svakih 60 km do 2026. godine

Odbor za promet traži da do 2026. godine punionica za električne automobile bude dostupna na svakih 60 kilometara duž glavnih prometnica u EU – konkretno, govori se o “električnim bazenima za punjenje”, odnosno većim objektima s nekoliko stupova. Za električna gospodarska vozila kao što su električni kamioni i električni autobusi, udaljenost od 60 kilometara također je ciljana, ali u početku ograničena na deset glavnih prometnih arterija Transeuropske prometne mreže. Od 2028. godine (umjesto 2031. godine kako je predložila Komisija) bit će zajamčene dvije stanice za punjenje kamiona po parkirnom mjestu.

H2 infrastruktura za punjenje goriva

Međutim, odbor također želi promicati infrastrukturu za vodik: odgovarajuće benzinske postaje trebale bi biti dostupne svakih 100 kilometara. Pritom odbor nadilazi zahtjeve Europske komisije: potonja je do 2031.godine predvidjela punionicu vodika na svakih 150 kilometara. Komisija sada želi svakih 100 kilometara, a već do 2028. godine.

Prema prijedlogu, i punionice i postaje za gorivo trebale bi biti jednostavne za rukovanje i prilagođene korisnicima. Osim toga, cijene po kWh ili kilogramu trebaju biti prikazane transparentno.

Međutim, zemlje EU-a još uvijek se tome mogu suprotstaviti tako da same poduzmu mjere: odbor želi da mu se do 2024. godine predstave planovi o tome kako vlade namjeravaju postići obvezujuće nacionalne minimalne ciljeve. 

“Održiva alternativna goriva i razvoj njihove infrastrukture igraju ključnu ulogu u prijelazu na uspješnu dekarbonizaciju transportnog sektora”, kaže izvjestitelj Europskog parlamenta za infrastrukturu alternativnih goriva Ismail Ertug. “Bržim širenjem infrastrukture za punjenje, ljudima i industriji olakšavamo prijelaz na klimatski prihvatljivu mobilnost.”

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte