Novosti

Europski glavni gradovi s najvećom gustoćom stanica za punjenje električnih vozila

3 kolovoza, 2022by epunjaci

Uz nekoliko velikih zemalja koje su obećale da će njihovi automobili postati potpuno električni do 2040. godine, stručnjaci iz Uswitch.com/electric-car analizirao je podatke kako bi otkrili koji glavni europski gradovi imaju najveću gustoću stanica za punjenje električnih vozila.

Široki publicitet o ekološkoj krizi doveo je do povećane potražnje za ekološki prihvatljivim prijevozom. Električna vozila su posljednjih godina porasla u popularnosti, a izvješće Međunarodne agencije za energiju navodi da se globalna prodaja električnih vozila udvostručila između 2020. i 2021. godine.

Iako su ovo nedvojbeno dobre vijesti za planet, ostaje činjenica da je potrebno više rada ako se želimo uspješno uhvatiti u koštac s problemima koje donose klimatske promjene. Ova je činjenica bila ključna tema summita Ujedinjenih naroda Cop26, na kojem je nekoliko vodećih zemalja obećalo svoju predanost osiguranju da njihovi automobili postanu potpuno električni do 2040. godine. Ali ako se ta ambiciozna obećanja žele ispuniti, imamo li dovoljnostanica za punjenje  električnih automobila?

Imajući to na umu, stručnjaci za punjenje električnih vozila u Uswitch-u proveli su studiju o 31 glavnom gradu diljem Europe kako bi otkrili koja mjesta imaju najveću gustoću punjenja za električne automobile.

 

10 europskih prijestolnica s najvećom gustoćom punjenja električnih vozila

 

 

Gledajući stanice za punjenje električnih vozila u svakom gradu zajedno s veličinom (km2) i procijenjenom populacijom, gradovi su rangirani na temelju broja stanica za punjenje električnih vozila po kvadratnom kilometru. Za daljnji uvid, stručnjaci iz Uswitch-a izračunali su i broj električnih punionica na 1000 stanovnika u svakom gradu.

 

  1. Oslo – 5,47

Ima zvjezdanu reputaciju po održivosti i energetskoj učinkovitosti, stoga nije iznenađenje pronaći skandinavski grad na vrhu popisa. S najboljom ocjenom studije od 5,47 punjača po kvadratnom kilometru, norveška prijestolnica Oslo je europska prijestolnica s najboljom gustoćom punjenja električnih vozila. Također je utvrđeno da je Oslo grad s najvećim brojem električnih punionica na 1000 stanovnika, s ocjenom 3,98 što ga stavlja daleko ispred ostalih glavnih gradova.

 

  1. London – 3.17

S impresivnim ukupnim brojem od 4991, drugoplasirani London nosi titulu europske prijestolnice s najviše mjesta za punjenje električnih vozila. Unatoč tome što ima više nego dvostruko više stanica za punjenje od Osla, londonska mjesta za punjenje električnih vozila po kvadratnom kilometru rezultatom od 3,14 ostavljaju ga malo iza nordijskog grada.

 

  1. Amsterdam – 2.24

Grad poznat po svojoj umjetničkoj baštini i hedonističkom duhu, Amsterdam sada može dodati održivost električnih vozila na svoj dugačak popis atributa. Unatoč postizanju većeg broja mjesta za punjenje na 1000 stanovnika od Londona, nizozemska prijestolnica ima ukupno 2,24 punjenja električnih točaka po kvadratnom kilometru.

 

  1. Lisabon – 2.09

Glavni portugalski grad Lisabon za dlaku je izmakao među prva tri s rezultatom 2,09 za stanice za punjenje električnih vozila po kvadratnom kilometru. Unatoč nižem rangu od Amsterdama i Londona, utvrđeno je da grad koji nosi nadimak ‘Grad svjetlosti’ ima više električnih punionica na 1000 stanovnika od nizozemske i engleske prijestolnice.

 

  1. Bruxelles – 1,35

S ukupno 220 mjesta za punjenje na 162,5 četvornih kilometara, Bruxelles zauzima peto mjesto. Grad poznat po svojoj povezanosti s Europskim parlamentom, belgijska prijestolnica daje primjer ostatku kontinenta sa svojim impresivnim mjestima za punjenje po četvornom kilometru s rezultatom od 1,35.

 

Ostatak  top 10 čine Berlin, Dublin, Stockholm, Helsinki i Budimpešta. S ocjenom bodova za električno punjenje po kvadratnom kilometru od 1,27, Berlin je završio odmah iza Bruxellesa na šestom mjestu. Njemačku prijestolnicu slijede Dublin, Stockholm i Helsinki koji su svi zajedno završili na 7. mjestu s ocjenom 1,16 za stanice za punjenje električnih vozila po kvadratnom kilometru.

Ljestvicu od 10 najboljih zaokružuje Budimpešta, koja je postala drugi ulaz u srednjoj Europi zahvaljujući ocjeni svojih punjača po kvadratnom kilometru od 0,86. Impresivno, Budimpešta je zabilježila drugu najveću ocjenu punjača po 1000 stanovnika od svih gradova s ukupno 1,38.

 

10 europskih prijestolnica s najnižom gustoćom punjenja električnih vozila

 

Kako bi bolje razumjeli istaknutost stanica za punjenje električnih vozila diljem Europe, Uswitch je također ispitao glavne gradove s najmanjim brojem električnih punionica po kvadratnom kilometru.

 

  1. Sofija – 0,01

S alarmantnom ocjenom od samo 0,01 za stanice za punjenje električnih vozila po kvadratnom kilometru, Sofija je rangirana kao najgora europska prijestolnica po gustoći punjenja električnih vozila. Utvrđeno je da glavni grad Bugarske ima samo 15 stanica za punjenje diljem grada, što je ukupno najniži ukupni broj u  studiji.

 

=2. Vilnius i Riga – 0,05

Uz Sofiju, među najgornjih pet su baltički gradovi Vilnius i Riga koji su završili zajedno na drugom mjestu s ocjenom električnih punjača po kvadratnom kilometru od 0,05. Kao grad poznat po svojoj povijesnoj baroknoj arhitekturi, zabrinjavajući rezultat Rige od 0,04 za punjače na 1000 stanovnika sugerira da je potreban moderniji pristup kada je u pitanju ekološka održivost.

Ista bi se zamjerka mogla uputiti Rigi, a glavni grad Latvije dobio je još zabrinjavajuću ocjenu od 0,02 punjača na 1000 stanovnika.

 

=4. Nikozija i Zagreb – 0,07

Posljednjih pet gradova su Nikozija i Zagreb. Glavni grad Cipra i Hrvatska dijele zajedničko četvrto mjesto s užasnim rezultatima od 0,07 za punktove po četvornom kilometru.

Iako su obje postigle loše ocjene u svim segmentima, rezultat Nikozije od 0,06 za ukupni broj punjača na 1000 stanovnika neznatno premašuje Zagreb koji je dobio rezultat od 0,05.

Atena, Varšava, Ljubljana, Pariz i Bratislava glavni su gradovi koji čine ostatak naših najdonjih 10. S ukupno 62 punjača u povijesnom gradu, Atenu s ukupno 0,1 punjača po kvadratnom kilometru svrstava je na šesto mjesto najniži grad u studiji.

Slijedi je Varšava, a glavni grad Poljske ima malo više punjača po kvadratnom kilometru (0,13) od grčkog grada. Utvrđeno je da je slovenska prijestolnica Ljubljana najgori balkanski grad za gustoću punjenja električnih vozila, završivši na osmom mjestu sa samo 0,15 mjesta za punjenje po kvadratnom kilometru.

Najdonjih 10 zaokružuju gradovi Pariz i Bratislava, koji su završili na devetom i desetom mjestu s rezultatima mjesta za punjenje električnih vozila po kvadratnoj milji od 0,16 odnosno 0,21.

 

Koje su glavne stvari koje treba uzeti u obzir kada punim svoje električno vozilo u pokretu?

Uz sve više mogućnosti punjenja električnih vozila, posjedovanje električnog vozila nikada nije bilo praktičnije. Unatoč tome, mnogi vozači još uvijek brinu o prelasku na električni pogon. Za one koji nikada nisu imali EV, pitanja poput toga kako i gdje napuniti svoj automobil mogu djelovati zastrašujuće.

Srećom, dostupno je dovoljno stručnih savjeta koji će vam osigurati da budete dobro pripremljeni kada konačno budete spremni prijeći na električno vozilo.

Stručnjak za punjenje električnih vozila Ben Gallizzi govori nam više:

„Što se tiče punjenja električnog automobila dok ste u pokretu, vozači to mogu učiniti putem sve većeg broja javnih punionica za električna vozila koja se nalaze u gradskim središtima diljem svijeta. Možete ih pronaći izvan supermarketa, rekreacijskih centara, kina i na parkiralištima, da spomenemo samo neka mjesta koja možete pogledati. Vrijedno je imati na umu da ćete neke javne punjače za električna vozila možda morati platiti, pa ih je najbolje koristiti za dopunjavanje baterije automobila umjesto punjenja od prazne do pune.

Javna mjesta za punjenje obično će se puniti brzinom od 7 kW, osiguravajući oko 30 km dometa po satu punjenja (iako će se neke puniti brzinom od 22 kW). Najbolje ih je koristiti za punjenje baterije automobila kada ste parkirani sat ili dva, umjesto da ih pokušavate potpuno napuniti. Javne točke za punjenje električnih vozila mogu se platiti putem aplikacije na vašem telefonu, namjenske kartice za punjenje električnih automobila ili beskontaktnim plaćanjem, ovisno o pružatelju usluga.”

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte