Novosti

Što utječe na domet električnog automobila?

27 srpnja, 2022by epunjaci

Za vozače električnih vozila (EV), domet je primarni fokus. Kako električna vozila postaju sve popularnija, a stanice za punjenje sve raširenije, zabrinutost za domet i dalje se ne smanjuje.  Vozači koji žele prijeći na električno vozilo žele biti sigurni da ih domet njihovog vozila može dovesti tamo gdje žele i natrag. Vozači žele znati ne samo “Koliko daleko mogu ići?” ali i “Kako mogu ići dalje?”

 

Razumijevanje dometa električnih automobila

EV doseg, pojednostavljeno rečeno, udaljenost je koju automobil može prijeći s jednim punjenjem. EV učinkovitost se izražava u miljama po galonu ekvivalenta benzina (MPGe). Ove procjene Agencije za zaštitu okoliša su samo to: procjene. Prema web stranici agencije, “vaša kilometraža će varirati.” I dok brojevi MPGe mogu biti od pomoći, često je važniji broj za vozače jednostavno procijenjeni domet s jednim punjenjem.

Prema izvješću J. D. Powera o posjedovanju EV-a, domet je najvažniji čimbenik zadovoljstva kupaca. Zapravo, izvješće navodi da “točnost navedenog dometa baterije i stvarnog dometa baterije koji je imao vlasnik čine oko 20% ukupnog zadovoljstva vlasnika.” Te su procjene važne. Sve je u brizi za vozača: želite točno znati koliko daleko možete prijeći između punjenja.

 

4 primarna faktora raspona

Brojni su čimbenici koji utječu na EV domet. Srećom, neke mogu poboljšati sami vozači:

 

1.Brzina

Za razliku od vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE), električna vozila puno bolje prolaze u gradskoj vožnji. Njihova sposobnost regenerativnog kočenja pomaže u održavanju napunjenosti tijekom rada u stani i kreni prometu. Međutim, prema Car and Driver-u, nijedno električno vozilo još nije dostiglo svoj procijenjeni domet pri brzinama na autocesti. Audi e-tron pokazao se najbolje pri 75 km/h, postigavši ​​93% dometa koji je procijenila Agencija za zaštitu okoliša. Ako stalno bilježite kilometre autocestom, važno je uzeti u obzir sposobnost vašeg EV-a da održava domet pri brzini.

 

2.Vrijeme

Ekstremne temperature mogu imati značajan učinak na EV domet iz dva razloga. Prvo, vrlo niske temperature negativno utječu na sposobnost EV baterije da održi napunjenost. Niske temperature mogu utjecati na učinkovitost i sposobnost brzog punjenja. Osim toga, upravljanje vašim električnim vozilom u vrućim ili hladnim klimama također znači da ćete upravljati kontrolama klime u kabini. Održavanje vašeg vozila toplim ili hladnim utječe na domet jer troši bateriju.

 

3.Kapacitet punjenja

Zvuči očito, ali na EV domet također utječe koliko ste napunili bateriju. Proizvođači automobila implementiraju složene sustave baterija koji ograničavaju maksimalnu napunjenost kako bi se produžio ukupni vijek baterije. U suštini, vaše električno vozilo neće se redovito puniti do 100% kapaciteta. Ovo postaje osobito važno uzeti u obzir na dužem putovanju, budući da mnoge stanice za brzo punjenje mogu brzo dovesti EV do 80% u samo 30 minuta.

4.Starost baterije

Kako baterija postaje starija, gubi dio maksimalnog potencijala punjenja. Međutim, to ne bi trebalo odvratiti potencijalne vozače, budući da je stopa degradacije samo oko 2,3% godišnje, a uz pravilno održavanje može biti i niža. A s federalno propisanim osmogodišnjim jamstvom na bateriju od 100.000 km, možete pouzdano očekivati ​​da će EV raditi dobro godinama.

 

EV raspon u usporedbi s ICE vozilima

Važno je imati na umu da na tradicionalna ICE vozila utječu isti čimbenici kao i na električna vozila. I dok neki čimbenici više utječu na jednu ili drugu vrstu vozila, potencijalnim vozačima električnih vozila trebalo bi pružiti mir da zabrinutost oko raspona električnih vozila nije nova.

Na primjer, pokretanje klima uređaja ili rad na vrlo niskim temperaturama ima sličan učinak na ICE vozila: Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) tvrdi da na -7 Celzijevih stupnjeva, ICE vozila mogu izgubiti do 24% uštede goriva na kratka putovanja. I kao što je već rečeno, dok se električna vozila dobro snalaze u gradskoj vožnji, vozila na ICE imaju značajne udarce na potrošnju goriva u prometu stani i kreni. Najčešća razlika koju će vozači iskusiti jest pristup punjenju ili gorivu. Kako postaje za punjenje električnih vozila bude sve raširenije, ponuda će se nastaviti mijenjati od potrebe prema luksuzu.

Iako nema sumnje da je domet i dalje primarno razmatranje za sadašnje i potencijalne vozače električnih vozila, proizvođači automobila nastavljaju donositi povećanu učinkovitost potrošačima. Inovacije omogućuju vozilima da maksimiziraju kontrolu klime i ublaže gubitak dometa uslijed ekstremnih temperatura. Stanice za punjenje su sve prisutnije, što pomaže u otklanjanju zabrinutosti za domet. A baterije za električna vozila postaju sve snažnije s manje degradacije, što znači da će vas vaše električno vozilo voziti na velike udaljenosti godinama koje dolaze.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Unatoč tekućim raspravama i kampanji za povlačenje zabrane ICE-a do 2030. godine, opadajuća potražnja za ICE-om omogućit će prelazak na EV do 2028. godine, prema novim istraživanjima. Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila mogla bi nestati prije vladinog cilja za 2030. godinu zbog sve manje potražnje vozača, sugerira novo – i sporno – istraživanje. Prema...

Izrada web stranica – NymphByte