Novosti

Kako rade potpuno električni automobili?

5 siječnja, 2022by epunjaci

Za razliku od vozila na gorivni pogon, električna vozila (EV) ne zahtijevaju motore s unutarnjim izgaranjem za rad. Opremljeni električnim motorom i punjivom baterijom, električna vozila se kreću po našim cestama bez sagorijevanja benzina ili stvaranja štetnih ispušnih plinova, istovremeno stvarajući manje onečišćenja bukom.

Evo osnovnog sažetka rada električnih automobila: EV primaju energiju iz stanice za punjenje i pohranjuju energiju u bateriju. Baterija daje snagu motoru koji pokreće kotače. Mnogi električni dijelovi rade zajedno u pozadini kako bi se ovo kretanje dogodilo.

Vozilo koristi veliku vučnu bateriju za napajanje električnog motora i mora biti uključeno u zidnu utičnicu ili opremu za punjenje, koja se također naziva oprema za napajanje električnog vozila (EVSE).

Budući da radi na struju, vozilo ne emitira ispušne plinove iz ispušne cijevi i ne sadrži tipične komponente tekućeg goriva, kao što su pumpa za gorivo, cijev za gorivo ili spremnik za gorivo.

Ključne komponente potpuno električnog automobila

Akumulator (električni, pomoćni): U vozilu s električnim pogonom, pomoćni akumulator osigurava električnu energiju za pogon vozila.

Priključak za punjenje: Priključak za punjenje omogućuje spajanje vozila na vanjsko napajanje kako bi se punio vučni akumulator.

DC/DC pretvarač: Ovaj uređaj pretvara istosmjernu snagu višeg napona iz vučne baterije u niženaponsku istosmjernu snagu koja je potrebna za pokretanje dodatne opreme vozila i punjenje pomoćne baterije.

Električni vučni motor: Koristeći snagu iz vučne baterije, ovaj motor pokreće kotače vozila. Neka vozila koriste motorne generatore koji obavljaju funkciju pogona i regeneracije.

Ugrađeni punjač: preuzima dolaznu izmjeničnu struju dovedenu preko priključka za punjenje i pretvara je u istosmjernu struju za punjenje vučne baterije. Također komunicira s opremom za punjenje i prati karakteristike baterije kao što su napon, struja, temperatura i stanje napunjenosti tijekom punjenja vozila.

Regulator energetske elektronike: Ova jedinica upravlja protokom električne energije koju isporučuje vučni akumulator, kontrolirajući brzinu električnog vučnog motora i zakretni moment koji proizvodi.

Toplinski sustav (hlađenje): Ovaj sustav održava ispravan raspon radne temperature motora, elektromotora, energetske elektronike i drugih komponenti.

Paket vučnih baterija: Pohranjuje električnu energiju koju koristi električni vučni motor.

Prijenos (električni): Mjenjač prenosi mehaničku snagu s električnog vučnog motora na pogon kotača.

 

Više o svemu možete pogledati i na videu:

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Punjenje kod kuće je daleko najpopularnije mjesto za punjenje električnog vozila (EV). S vrtoglavim porastom broja električnih vozila na cestama, očekujemo da će se prijelaz s benzinskih pumpi na kućne punionice samo povećati u nadolazećim godinama. I nismo sami u toj procjeni. Kako bi upravljale ovim očekivanim rastom, vlade uvode nove propise koji obvezuju povezivanje...

Izrada web stranica – NymphByte