Novosti

Što kada vaš električni ljubimac ostane bez baterije?

21 prosinca, 2021by epunjaci

Električni automobili ušli su u igru ​​u nastojanju da se smanji onečišćenje zraka i smanji količina novca koju trošimo na svoja vozila. Budući da je automobil električni, ponekad možete neočekivano ostati na cesti kada se baterija vašeg električnog ljubimca isprazni, a niste u blizini punionice. U takvim će slučajevima vaš pružatelj pomoći na cesti pokupiti i odvesti vaš automobil kako biste ga mogli napuniti i nastaviti sa svojim aktivnostima.

Anksioznost zbog dometa često je tjeskoba vozača zbog nestanka struje prije nego što automobil stigne na odredište ili mjesto punjenja. Većina novih vozača električnih automobila ima taj strah. 

No, dobra vijest je što je sve više javnih punionica dostupno u različitim zemljama i državama, omogućujući vam da punite vašeg ljubimca gdje god se nalazite i manje brinete zbog dometa.

Budućnost električnih vozila je svijetla i za nekoliko godina nećete doživjeti nijedan od problema poput dometa, jer se čini da su sustavi punjenja vrlo obećavajući. Za manje od deset godina, EV će biti najprikladniji način prijevoza diljem svijeta.

 

Što učiniti ako vaš električni automobil ostane bez baterije?

Ako ste dosad vozili automobil na benzinski pogon, znate kakav je stres kada biste ste zapeli negdje na autocesti bez benzina ili benzinskih postaja u blizini? Isti problem je veliki strah za vozače električnih automobila. Ponekad ćete precijeniti koliko daleko će vaš automobil ići prije nego što stignete do sljedećeg mjesta punjenja ili se vratite kući ako ga tamo punite.

Kada dođe do takve situacije, trebate nazvati službu pomoći na cesti, koja god služba pomoći na cesti za koju ste se prijavili priskočit će vam u pomoć i vratiti vaš automobil do najbliže punionice ili kući, ako tamo punite svoje vozilo.

Kada zovete pomoć na cesti, provjerite dolaze li s ravnim platformama. Ako imate EV, bolje ga je nositi na ravnoj platformi nego vučeno. Ne biste trebali vući električno vozilo s užetom ili dizalom jer to oštećuje vučne motore koji stvaraju električnu energiju regenerativnim kočenjem.

Međutim, možete vući Nissan Leaf. Nissan kaže da Nissan Leaf možete vući s podignutim prednjim kotačima kako ne biste uništili vučne motore. Usprkos tome, sigurnije je da vaš automobil prevozite u ravnom vozilu kako biste spriječili nepotrebne nesreće.

 

Što se događa ako moj električni automobil (Tesla ili drugi) ostane bez baterije?

Kada vaša Tesla ostane bez baterije, prvo će biti lako uočiti problem. U gornjem lijevom kutu zaslona Tesle, u blizini brzinomjera, vidjet ćete kako se boja ikone baterije mijenja iz zelene u žutu i crvenu. Tako znate da će vaš automobil ubrzo ostati bez baterije. Crvena označava da vaš automobil troši posljednje djeliće snage i da će se ubrzo isprazniti.

Tesla nudi mnoga upozorenja prije nego što se vaš automobil konačno zaustavi. Dok je trajanje baterije sve manje, vaš će automobil početi predlagati mjesta za punjenje koje možete posjetiti i napuniti. Također će vas savjetovati kada se udaljite od najbližeg mjesta za punjenje.

Ako ste još uvijek izvan dometa najbližeg mjesta za punjenje, još uvijek postoji nada. Tesla ima nekoliko dodatnih 16-30 km čak i nakon što baterija dosegne nulu. To ne znači da biste trebali računati na to, ali je pomalo ohrabrujuće znati da možete voziti brzinom od 65km/h za tih 30-16 km, a možda ćete uspjeti doći do odredišta i napuniti ga.

Dodatni kilometri koje dobijete u Tesli poznati su kao pufer. Nakon što ga ponestane, više nećete moći održavati brzinu od 65 km/h. Umjesto toga, primijetit ćete kako vaš automobil postupno usporava. Omogućuje vam dovoljno vremena da se zaustavite uz cestu i parkirate automobil dok razmišljate o sljedećem potezu.

Kako nastavlja usporavati na oko 20 km/h, vaš Tesla će vas obavijestiti da neće uskoro moći voziti i na kraju se zaustavlja i parkira.

U ovom trenutku morat ćete nazvati pomoć na cesti ili vuču da vas odvezu do najbliže stanice za punjenje. Pobrinite se da se vaš Tesla nosi u ravnom prostoru kako ga ne biste oštetili. Kada dođe pomoć na cesti, stavite automobil u “transportni način rada” kako bi ga vozači kamiona za vuču lako postavilii u kamion za vuču.

 

Možete li upaliti električni automobil?

Kratak odgovor na ovo je da. Električni automobili dolaze s dvije baterije. Jedna baterija služi za pohranu električne energije za pogon automobila i napajanje električnih motora.

Druga baterija je ona o kojoj uglavnom ne razmišljate. Ova druga baterija je 12-voltna baterija koja između ostalog napaja stvari poput radija, brisača, grijanih sjedala.

Kada se baterija vašeg automobila isprazni i treba se napuniti, također ćete ga morati brzo pokrenuti. 12-voltna baterija sadrži litij-ion, a automobil se neće upaliti ako je ponestalo. Najteži dio pokretanja EV-a je lociranje položaja baterije. Osim toga, starta na isti način kao i obični benzinski automobil.

Ovoj maloj 12-voltnoj bateriji moglo bi biti potrebno brzo pokretanje jer nije bila u upotrebi dulje vrijeme ili ima grešku u krugu punjenja. Koji god razlog bio, baterija treba biti dovoljno napunjena da uključi električni sustav automobila.

Koliko god možete pokrenuti svoj EV, ne biste ga trebali koristiti za pokretanje drugih automobila. Većina hibrida i električnih vozila ne bi smjela pokretati druga vozila jer to može uzrokovati rizik za elektroniku automobila i uzrokovati potencijalne probleme.

 

Pune li se električni automobili tijekom vožnje?

Trenutno se vaš električni automobil ne može puniti u pokretu. No, to je još uvijek u fazi istraživanja, a električna vozila će se moći puniti u pokretu u bliskoj budućnosti.

Istraživači sa Sveučilišta Cornell godinama rade na tehnologiji koja bi omogućila vozačima da pune svoje automobile tijekom vožnje. To bi uključivalo stvaranje trake za punjenje.

Traka za punjenje bi radila na ovaj način; kada primijetite da vam je baterija vozila prazna, sve što trebate učiniti je krenuti u traku za punjenje, a ono će znati koji je automobil napunjen i kasnije vam poslati račun.

Ova vrsta tehnologije mogla bi potrajati oko 5 do 10 godina da se usavrši i implementira, ali kada se to dogodi, pomoći će odbaciti tjeskobu u dometu kod većine vozača.

 

3 stvari koje možete učiniti ako vam automobil ostane bez baterije

Poput običnog automobila na benzin, uvijek postoji briga da ćete ostati bez baterije i zaglaviti daleko od kuće ili sljedeće stanice za punjenje. U takvim slučajevima postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste dobili pomoć.

 

  1. Pomoć na cesti

Pomoć na cesti od velike je pomoći svakom tipu automobila. Budući da ne možete dovesti struju do električnog automobila, pozivanje pomoći na cesti moglo bi biti najbolja pomoć koju možete dobiti.

Kada kontaktirate svoju službu pomoći na cesti, obavezno ih obavijestite da imate električni automobil kako bi mogli doći s ravnim vozilom, kamionom za vuču ili prijenosnim punjačem.

Platforma je jedini način za vuču električnog vozila jer ako koristite uže ili bilo koju drugu metodu, to bi moglo ometati električne sustave i funkcioniranje automobila.

Vaša pomoć na cesti pomoći će vam da vaš automobil odvučete do najbliže stanice za punjenje ili da ga napunite tamo za vas, ili da ga odvučete do kuće ako ga više volite puniti tamo.

 

  1. Kamion za vuču

Vuča električnog vozila zahtijeva puno opreza. Postoje tvrtke za vuču obučene za vuču električnih vozila bez uništavanja njihovih elektroničkih komponenti, mehanizama za punjenje i baterije.

Tvrtke za vuču spremne za vuču električnih i hibridnih automobila imaju jedinstveni ležaj s nultim stupnjem koji će  osigurati da se ne oštete  električnie komponenti i drudi bitni dijelovi vozila. Većina električnih automobila je niže do tla od običnih automobila, što ih čini težim za vuču. Provjerite ima li kamion za vuču kojeg zovete iskustvo s vučom električnih vozila.

 

  1. Mobilni punjač

Nedavno je uveden način punjenja EV-a pomoću vučnog kamiona. Uvođenje mobilnih punjača pomaže vam da se što prije vratite na put. Nekoliko tvrtki uvelo je prijenosne sustave punjenja koji bi mogli pomoći vozačima EV-a koji su zaglavili na cesti.

Kada nazovete svoju službu za pomoć na cesti, moći će doći s brzim punjačem kojem će trebati malo vremena da napuni vaš automobil, a uskoro ćete biti na putu.

Većina generatora s kojima će doći vaša pomoć na cesti daju 9,6 kilovata i generiraju 240 volti. Raspitajte se kod svog pružatelja pomoći na cesti za više informacija.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Unatoč tekućim raspravama i kampanji za povlačenje zabrane ICE-a do 2030. godine, opadajuća potražnja za ICE-om omogućit će prelazak na EV do 2028. godine, prema novim istraživanjima. Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila mogla bi nestati prije vladinog cilja za 2030. godinu zbog sve manje potražnje vozača, sugerira novo – i sporno – istraživanje. Prema...

Izrada web stranica – NymphByte