Novosti

Kako sigurno napuniti električni automobil kod kuće?

14 listopada, 2021by epunjaci

Mnogi vozači svoja električna vozila pune kod kuće no, iako je kućno punjenje jednostavnije i prihvatljivije, ako se izvrši pogrešno, može biti opasno. Zapravo, u Velikoj Britaniji čak 74% vozača električnih vozila priznaje da svoja vozila opasno puni zbog nepostojanja lokalnih javnih punionica.

Dakle, što točno predstavlja opasno punjenje? I kako možete sigurno napuniti svoje električno vozilo?U nastavku donosimo sve što trebate znati o sigurnom punjenju električnog vozila kod kuće.

Punjenje kod kuće može biti opasno – ako se izvrši pogrešno

Postoji mnogo načina za punjenje električnog vozila kod kuće, a kućno punjenje općenito je poznato po svojoj praktičnosti. Međutim, bez poduzimanja odgovarajućih mjera opreza može biti i opasno.

Da biste razumjeli gdje leže opasnosti, prvo je važno upoznati različite razine punjenja. Punjenje razine 3 najbrži je tip punjenja automobila koji postoji, a neka električna vozila napuni u samo 15 minuta. Međutim, zbog velike izlazne snage, ove punjače nećete pronaći na stambenim mjestima. Mnogo su prikladniji za lokacije u pokretu, poput benzinskih postaja ili skladišta voznih parkova.

Punjači 2. razine najčešći su tipovi stanica za punjenje. S obzirom na njihovu relativno veliku brzinu punjenja i nižu potrebnu izlaznu snagu, obično ćete na komercijalnim ili stambenim mjestima pronaći punjače razine 2.

Punjenje prve razine najsporija je razina punjenja, ali je i najpristupačnija. Djeluje tako da kabel koji ste dobili s električnim vozilom priključite u uobičajenu zidnu utičnicu. Tu, međutim, počinju potencijalne opasnosti.

Mnogi vozači električnih vozila pune svoja električna (ili plug-in hibridna) vozila produžnim kabelima koji jednostavno nisu prikladni za punjenje električnih vozila. Prema istraživanju provedenom među 1.500 EV i vlasnika plug-in hibridnih vozila (PHEV) u Velikoj Britaniji, gotovo tri od četiri vlasnika napune svoje električno vozilo pomoću produžnog kabela. Neki vlasnici čak povezuju nekoliko produžnih kabela zajedno u “lanac od tratinčice” kako bi prešli veće udaljenosti. Drugi koriste unutarnje produžne kabele na otvorenom.

Nije teško shvatiti kako bi ove metode punjenja mogle biti opasne. I, iako su ove metode mnogima praktičnije, vrijedi li doista ugrožavati ​​svoju sigurnost radi praktičnosti? Odgovor na to pitanje uvijek je “ne”. Dakle, pogledajmo pobliže svaku metodu punjenja i pomoći ćemo vam da pronađete najsigurniju opciju za punjenje vašeg EV -a.

 

Trebate li stanicu za punjenje električnog automobila?

Ne nužno, jer svaki električni automobil obično dolazi s kabelom za punjenje koji vam omogućuje da napunite svoj EV putem kućne utičnice. Zahvaljujući strogim sigurnosnim standardima za automobile, ovi su kabeli obično opremljeni zaštitom za sprječavanje prenapona. Međutim, punjenje vašeg EV -a pomoću kućne utičnice i dalje može biti opasno.

Naravno, standardne zaštite dobra su vijest za vaš automobil i onoga tko rukuje kabelom. Međutim, oni nisu uvijek dovoljni za zaštitu utičnice vašeg doma od pregrijavanja. To se posebno odnosi na kuće sa starim električnim instalacijama.

Štoviše, punjenje vašeg EV -a na kućnoj utičnici traje dugo. Standardne utičnice za kućanstvo mogu isporučiti do 2,3 kW (10 A). Da bismo to stavili u perspektivu, to znači da bi bilo potrebno više od 25 sati da se Peugeot e-208 od 50 kW napuni na samo 80 posto.

Stoga samo preporučujemo korištenje kućne utičnice za punjenje električnog vozila ako je hitno. To nije održivo rješenje za svakodnevno punjenje vašeg EV -a.

Možete li koristiti produžni kabel za svoj EV punjač?

Ako je punjenje EV -a na kućnoj utičnici opasno, nije potrebno spominjati da dodavanje produžnog kabela, ili nekoliko njih, čini stvari još rizičnijima.

Punjenje vašeg električnog vozila produžnim kabelom je opasno 

Za punjenje EV -a potrebno je mnogo više energije od ostalih standardnih kućanskih aparata, a većina kućnih produžnih kabela jednostavno nije dizajnirana za prijenos tolike snage. Ne samo da je veća vjerojatnost da će vas udariti strujom, već mogu povećati i rizik od požara.

Stoga nikada ne preporučujemo korištenje produžnih kabela za punjenje vašeg električnog vozila.

Punjenje električnog vozila s pojačanom utičnicom

Ako tražite sigurniju opciju punjenja, upotreba ojačane utičnice tipa CEE17 je upravo to. Ove teške utičnice dizajnirane su za isporuku 3,2 kW pri 14 A nekoliko sati, svaki dan. Međutim, važno je napomenuti da svoju utičnicu prvo morate opremiti odgovarajućim prekidačem.

Iako je ugradnja pojačane utičnice jeftinija od kupnje stanice za punjenje, to ipak neće biti dugoročno najodrživija investicija. Punjenje s pojačanom utičnicom traje dugo – samo nešto manje nego u standardnoj utičnici – pa ako trebate često voziti, to bi moglo predstavljati problem.

 

Sigurnost certificirane stanice za punjenje

Stanice za punjenje namjenski su izrađene kako bi vam pomogle da izvučete maksimum iz svog električnog vozila. To znači da su sigurniji, brži i robusniji od bilo koje druge necertificirane metode punjenja.

Zahvaljujući integriranim sigurnosnim značajkama, stanice za punjenje dramatično smanjuju rizik od požara i strujnog udara. Na primjer, ako dođe do električne greške, vaša stanica za punjenje odmah će prekinuti prijenos energije i isključiti kabel iz struje. Ovo ne samo da štiti vašu sigurnost, već i spašava vaše vozilo te kućnu i mrežnu vezu od nepotrebnih naprezanja.

Uz iskustvo sigurnog punjenja, stanice za punjenje napajaju vaše vozilo mnogo brže nego da koristite kućnu utičnicu. Na primjer, na kućnoj stanici za punjenje snage 11 kW bilo bi potrebno samo 5 sati i 15 minuta da se napuni Peugeot e-208 snage 50 kW, što je pet puta brže od kućne utičnice. To znači da se možete vratiti kući s praznom baterijom i biti spremni za idući dan.

Štoviše, stanice za punjenje često dolaze s nizom pametnih funkcija koje će vam pomoći uravnotežiti potrošnju energije. Dizajnirani su i da izdrže ekstremne vremenske uvjete, tako da se nikada ne morate brinuti oko vođenja električnih kabela po kiši. Korištenje certificirane stanice za punjenje uvijek je najsigurnija opcija.

Ozbiljno shvatite električnu sigurnost kada je u pitanju punjenje električnog vozila

Dok se punjenje vašeg električnog vozila produžnim kabelom može činiti jeftinijom, prikladnijom opcijom, opasnost od strujnog udara nikada ne smijete olako shvatiti. Stoga je preporuka upotrijebiti certificiranu stanicu za punjenje koju je instalirao profesionalac. 

Uz praktičnost i niz pametnih funkcija, kućne stanice za punjenje električnih vozila dizajnirane su tako da za vas i vaše vozilo nude najsigurnije iskustvo punjenja električnim motorima.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Unatoč tekućim raspravama i kampanji za povlačenje zabrane ICE-a do 2030. godine, opadajuća potražnja za ICE-om omogućit će prelazak na EV do 2028. godine, prema novim istraživanjima. Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila mogla bi nestati prije vladinog cilja za 2030. godinu zbog sve manje potražnje vozača, sugerira novo – i sporno – istraživanje. Prema...

Izrada web stranica – NymphByte