Novosti

Kućne stanice za punjenje električnih vozila: sve što trebate znati

7 listopada, 2021by epunjaci

Električna mobilnost je nesumnjivo u porastu. Danas je na cestama registrirano više od 10 milijuna električnih vozila, a prema podacima Međunarodne agencije za energiju, očekuje se da će taj broj do kraja desetljeća dosećo čak 145 milijuna.

Mišljenja milijuna ljudi također su se preusmjerila prema električnoj mobilnosti, pri čemu više od 45% kupaca automobila razmišlja o kupovini električnog automobila. Ovo nije nimalo iznenađujuće. Vožnja električnim vozilom održivija je, manje zagađuje i jeftinija je od vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Štoviše, ovisno o načinu vožnje, potencijalno može ponuditi i mnogo više pogodnosti.

Kako električna vozila postaju sve učestalija u cijelom svijetu, najveći dio punjenja odvijat će se kod kuće. No, iako je punjenje kod kuće prikladno, koncept punjenja automobila kod kuće je još uvijek relativno nov. 

U ovom ćemo članku odgovoriti na neka uobičajena pitanja o punjenju kod kuće, reći vam što vam je potrebno za početak i zaroniti u neke čimbenike koji utječu na troškove i praktičnost.

Zašto je punjenje električnog vozila kod kuće prikladnije?

 

Svi smo se našli u situaciji kada je spremnik gotovo prazan i moramo ga napuniti. Budući da električno vozilo možete puniti kod kuće, ne morate se truditi puniti na putu do kuće. Nema više zaobilaznih puteva do benzinske postaje; doslovno možete napuniti vozilo dok jedete, igrate igrice ili spavate. 

Ova pogodnost napuštanja kuće s napunjenom baterijom nije samo vremenski učinkovita, već također pomaže u smanjenju jednog od glavnih strahova kojeg potencijalni vozači EV-a imaju: anksioznost u dometu. Anksioznost u dometu EV je strah da ćete ostati bez energije i da nećete moći pronaći punionocu kako biste napunili bateriju. Međutim, u većini svakodnevnih situacija u vožnji – odlaskom u ured, odlaskom djece u školu ili kupovinom namirnica – nećete ni blizu dosegnuti srednji raspon EV -a koji se trenutno nalazi na oko 402 km.

 

Koju stanicu za punjenje odabrati za kućno punjenje?

Postoje tri različite razine punjenja EV -a koje možete koristiti za napajanje vašeg vozila – razina 1, 2 i 3 – i što je viša razina punjenja, to je veća izlazna snaga i brže će se napuniti vaš električni automobil.

U ovom odjeljku ćemo razmotriti tri različite vrste stanica za punjenje električnih vozila dostupnih na tržištu i koja je najbolja za vaš dom.

  • Punjenje EV -a razine 1 kod kuće

Punjač razine 1 je onaj koji priključujete u zid kod kuće. Budući da punjač može izvući samo malu količinu energije iz standardne kućanske utičnice, to je najsporiji način punjenja električnog vozila. Međutim, ujedno je najpristupačniji način punjenja električnog automobila – budući da vam ne treba nikakva dodatna infrastruktura u vašem domu, a kabel često dolazi s automobilom.

Koliko će trebati napuniti EV punjačem razine 1 ovisi o nekoliko faktora. Za početak, veličina ugrađenog akumulatora uvelike će diktirati koliko je vremena potrebno za punjenje vozila. Budući da je maksimalna snaga punjača razine 1 2,3 kW, jedan sat punjenja osigurat će domet otprilike 6-8 km.

Tako će primjerice, malom osobnom automobilu s baterijom kapaciteta 40 kWh, trebati  otprilike 20 sati da se potpuno napuni na ovoj razini. Međutim, kada se razmišlja o većem vozilu, kao na primjerTesli s kapacitetom baterije od 95,0 kWh, trebalo bi više od dva dana da se potpuno napuni.

Ovisno o prosječnom prijeđenom kilometru, punjenje 1. razine moglo bi biti više nego dovoljno. Ako dnevno vozite 80 km , to znači da će vam trebati između 10 do 12,5 sati da potpuno napunite vozilo. Međutim, budući da je razina 1 ograničena u mogućnostima punjenja i nije uvijek sigurna koliko biste željeli, većina vlasnika električnih vozila se umjesto toga odlučuje za stanicu za punjenje razine 2.

  • Punjenje EV -a razine 2 kod kuće

Punjenje razine 2 sljedeći je korak u punjenju električnih vozila: brže je, pametnije, sigurnije i isplativije od punjenja 1. razine. Mogu se pronaći u kućama i stambenim zgradama, kao i na javnim mjestima,  parkiralištima ili uredima. Za razliku od punjača razine 1, punjači razine 2 zasebne su stanice koje nude relativno velike brzine punjenja. Međutim, to u potpunosti ovisi o izlaznoj snazi.

Stanice za punjenje razine 2 imaju mogućnost isporučivanja između 3,7 kW i 22 kW snage. Na 22 kW, stanica za punjenje razine 2 može potpuno napuniti Tesla Model 3 za otprilike 3 sata i 45 minuta, ali ako ju spustite na minimum od 3,7 kW, vozilo će biti napunjeno na 13 sati i 45 minuta. Za prosječna električna vozila, stanica za punjenje razine 2 s maksimalnom izlaznom snagom isporučit će približno 120 km dometa za svaki sat punjenja vozila.

Iako ih mora instalirati stručnjak, stanica za punjenje razine 2 idealna je za vaš dom jer obično ne zahtijeva skupe nadogradnje mreže; jednostavno se spajate na električnu mrežu vašeg doma putem jednofaznog ili trofaznog priključka.

Općenito govoreći, razina 2 je oko 5 do 15 puta brža od punjača razine 1, ovisno o izlaznoj snazi ​​i vozilu..

  • Punjenje EV razine 3 kod kuće

Punjenje razine 3 ili istosmjerno punjenje, najbrži je način punjenja električnog vozila. Pri brzinama između 50 i 250 kWh, stanica za punjenje razine 3 može napuniti EV u vremenu koje je potrebno za popiti kavu.

Međutim, zbog velike izlazne snage, ova vrsta stanice za punjenje zahtijeva puno prostora i košta otprilike 50x više nego što bi mogla biti stanica za punjenje 2. razine. Zato u stambenim okruženjima ne vidite punjače razine 3.

Umjesto toga, glavne prednosti stanica za punjenje 3. razine mogu se koristiti u javnim i komercijalnim okruženjima. 

 

Koliko je brza kućna stanica za punjenje razine 2?

Stambene stanice za punjenje obično su stanice za punjenje razine 2 koje isporučuju između 3,7 – 22 kW izlazne snage. Uz stanicu za punjenje razine 2 s maksimalnom izlaznom snagom, jedan sat punjenja osigurat će približno 120 km dometa za prosječni EV.

Međutim, kao i kod svake opreme,  postoji mnogo različitih čimbenika koji utječu na brzinu punjenja. Prvo, brzina stambenih stanica za punjenje varira o vrsti jednofazne ili trofazne točke punjenja i o tome isporučuju li 16 A ili 32 A izlaznu snagu stambene lokacije te o vrsti električnog vozila.

Za primjer različitih brzina punjenja za stanicu za punjenje razine 2 kod kuće, ovdje je pregled koliko će vremena trebati da se potpuno napuni Tesla Model 3.

 

Koliko košta punjenje električnog vozila kod kuće?

Možda je jedan od najvažnijih aspekata kućnog punjenja cijena. Jeste li znali da je punjenje vašeg EV kod kuće gotovo uvijek jeftinije od punjenja spremnika plinom? Cijena, međutim, ovisi o zemlji u kojoj živite, kapacitetu punjenja vašeg vozila, naknadama koje plaćate opskrbljivaču energijom i vremenu punjenja. Više o tarifama možete pronaći na službenim stranicama HEP-a.

Kako biste procijenili koliko će vas koštati da kod kuće napunite ekvivalent punog spremnika, prvo morate pogledati trenutni račun za električnu energiju. Tamo biste trebali moći pronaći cijenu koju plaćate za kWh. Zatim morate saznati koliko daleko vaše vozilo može voziti po kWh. Nakon što znate oba ova broja, lako ćete izračunati koliko košta prijeći 100 km kada punite kod kuće.

 

Trebate li svake noći puniti električnog ljubimca?

U većini slučajeva, punjenje električnog vozila svake noći nije nužno najbolja praksa jer može utjecati na vijek trajanja vaše baterije. Iako je to osobna preferencija – možda ćete se osjećati bolje ujutro napuštajući dom znajući da imate pun spremnik,  ali postoje istraživanja koja pokazuju da to čak može skratiti vijek trajanja akumulatora u automobilu.

To je zato što, prema istraživačima sa Sveučilišta Michigan, upunjenje vašeg vozila do 100% može uzrokovati šok za bateriju: „Studija kaže da bi potrošači trebali minimizirati vrijeme koje baterija provodi pri 100% napunjenosti ili 0% napunjenosti . Razlog: Izuzetno visoko i nisko stanje napunjenosti (SoC) stvara stres za baterije i skraćuje njihov vijek trajanja. ”

Jedna ključna preporuka jest držati napunjenost vozila između 20 i 80 posto kapaciteta baterije i puniti samo kada je to potrebno, a ne doći do punog SoC -a svake noći.

 

Kako smanjiti troškove za kućno punjenje električnih vozila

Kako biste smanjili troškove za punjenje EV -a kod kuće, važno je uzeti u obzir više čimbenika, uključujući značajke koje vaša stanica za punjenje EV -a ima pri punjenju, te uzimate li energiju iz mreže ili koristite solarne ploče. U nastavku donosimo 5 savjeta kako smanjiti troškove punjenja vašeg električnog vozila kod kuće:

  • Provjerite dopušta li vaša stanica za punjenje planirano punjenje. Uz planirano punjenje, možete napuniti svoj EV u vrijeme kada nema gužvi, odnosno,  kada je tarifa najniža i time zaštititi svoju mrežnu vezu od preopterećenja.
  • Pripazite na uvide u sesiju punjenja: proučavanjem navika punjenja možete steći uvid o potrošnji energije i troškove te prema tome modelirati raspored punjenja.
  • Razmislite o korištenju zelene energije i profitu od stvaranja energije. Spajanjem svoje stanice za punjenje na obnovljive izvore energije, poput solarnih panela, možete proizvesti vlastitu električnu energiju i smanjiti ovisnost o električnoj energiji iz mreže (kao i svoje troškove).
  • Punite više od jednog EV -a? Tada biste trebali tražiti stanicu za punjenje s uravnoteženjem opterećenja. Distribucijom snage između više električnih vozila tijekom punjenja, uravnoteženje opterećenja optimizira izlaznu snagu kako bi se osiguralo da je punjenje pametno, sigurno i ravnomjerno raspoređeno.
  • Zatražite od svog poslodavca da vam nadoknadi troškove naplate: Ako ste zaposlenik, postoji šansa da će vaš poslodavac pridonijeti vašim mjesečnim transportnim troškovima kao naknadu za zaposlene. Razmislite o odabiru integriranog sustava upravljanja punjenjem koji uključuje automatsku nadoknadu.

Prije ulaganja u kućnu stanicu za punjenje važno je provjeriti koja od ovih značajki odgovara vašim potrebama i pruža li ih odabrana stanica za punjenje.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte