Novosti

5 glavnih pitanja koja treba uzeti u obzir pri postavljanju punionica za električna vozila

21 listopada, 2021by epunjaci

Da su električna vozila vozila budućnosti, pokazuju nam i brojke prodanih automobila čija se prodaja utrostručuje iz godine u godinu.
Tako je, u prvom tromjesečju 2021. Godine, u Europi prodano 3.080.751 električnih automobile, dok ih je samo u Velikoj Britaniji ove godine registirano čak 300.000.

Budući da će benzinski i dizelski motori biti zabranjeni u novim vozilima od 2030., mnoga poduzeća uviđaju prednosti i mogućnosti punjenja električnih vozila na licu mjesta.

Međutim, ako vaše poduzeće razmišlja o ulaganju u punionice za električna vozila, postoji nekoliko pitanja koja biste trebali razmotriti prije nego što donesete bilo kakvu odluku.

U nastavku donosimo 5 važnih pitanja koja treba uzeti u obzir pri postavljanju punjača električnih vozila.

1. Tko će koristiti punionice?

Važno je uzeti u obzir tko će koristiti vaše punionice i kako će ih koristiti, jer će vam to pomoći da odredite koja će vam vrsta punionica trebati. Što se tiče brzine, točke punjenja značajno se razlikuju. Brzi punjač (50kW-120kW) može osigurati potpuno punjenje već za sat vremena, dok je na mjestima za sporo punjenje (<3,7kW) često potrebno 10-14 sati da se električno vozilo potpuno napuni. Dakle, prije nego što uložite u punionice, razmislite što će korisnicima trebati od njih – mogu li si priuštiti čekanje ili trebaju brzo napuniti svoje električno vozilo i otići?

Ako, na primjer, ulažete u punionice kako biste napunili svoj vozni park s električnim vozilima, a planirate napuniti cijeli svoj vozni park preko noći, tako da su vozila spremna za polazak ujutro, možda ćete htjeti ulagati u sporije punionice. Budući da će se vaši električni motori puniti preko noći, nema stvarne potrebe za bržim (i obično skupljim) stanicama za punjenje. Također se možete odlučiti za sporije punjače ako ih opskrbljujete za svoje osoblje jer bi ih trebali puniti za vrijeme njihove smjene. No, ako namjeravate korisnicima pružiti punionice, vjerojatno će vam trebati brzi punjači jer mnogi korisnici jednostavno neće biti spremni čekati sporije punjenje.

2. Kako će vaš sustav utjecati na vaš dogovoreni opskrbni kapacitet?

Instaliranje punionica za EV povećat će potražnju za električnom energijom na lokaciji, pa se morate pozabaviti količinom električne energije koju trenutno trošite i kada je koristite dok ne planirate svoj sustav punjenja. Ono što je najvažnije, morate razumjeti svoju maksimalnu potražnju – najveću količinu električne energije koja se u svakom trenutku koristi na vašoj lokaciji.

Nakon što dobijete ove podatke, morate utvrditi koliko će dodatne potražnje stvoriti vaše punionice za električna vozila. Da biste to učinili, morate uzeti u obzir kada će se vaše točke punjenja koristiti, koliko će električnih vozila istodobno koristiti i koje ćete vrste punjača instalirati (brzi punjači obično zahtijevaju više energije nego sporiji punjači).

Zatim trebate usporediti svoju procjenu maksimalne potražnje (s postojećim punionicama za EV) s vašim dogovorenim kapacitetom opskrbe koji će biti naveden u vašem spoju. Vaš dogoverni kapacitet opskrbe je najveća količina energije koju smijete uzeti iz mreže u bilo kojem trenutku, a prekoračenje će vas suočiti s viškom troškova. Ako vas bodovi napunjenosti električnog vozila odvedu iznad dogovorenog kapaciteta ili vam ukupna potražnja za električnim vozilom iznosi više od 30% ukupne potražnje na lokaciji, morat ćete zatražiti od operatora distribucijske mreže da vašoj lokaciji pruži više energije ili potražite punionice sa značajkama koje vam mogu pomoći smanjiti maksimalnu potražnju.

3. Koje značajke trebate na punionici?

Tehnologija punionica stalno se razvija, što znači da postoji sve veći popis značajki koje nude različiti programeri i davatelji usluga. Kada razmišljate o svojim mogućnostima, trebali biste imati jasnu predodžbu o tome koje će značajke vašem poduzeću pružiti najveću korist kako biste bili sigurni da ćete mudro ulagati.

Možda ćete htjeti na primjer punionice koje imaju mogućnosti pametnog punjenja jer su ti punjači sposobni upravljati potražnjom u vašem sustavu punjenja u stvarnom vremenu. To bi vam moglo pomoći da ostanete unutar svog dogovorenog kapaciteta i potencijalno izbjegnete potrebu za nadogradnjom raspoloživog kapaciteta. Neki pametni punjači za punjenje mogu čak pomoći u smanjenju troškova energije punjenjem električnih vozila tijekom razdoblja niske potražnje, tako da možete smanjiti skupe troškove korištenja.

Još jedna zgodna značajka koja je sada ugrađena u mnoge punionice je upravljanje opterećenjem, koje prilagođava brzinu punjenja vozila prema ukupnoj potražnji u vašem sustavu punjenja. Na primjer, ako je samo jedan EV spojen na vaše punionice, može se puniti na 22kW, dok se istovremeno puni više EV -a, brzina punjenja može pasti na 5kW. Sustavi za upravljanje opterećenjem također se mogu postaviti tako da ograniče udio ukupne opskrbe energijom vašeg mjesta koju vaše punionice mogu koristiti, tako da možete izbjeći prekoračenje ukupnog kapaciteta.

4. Kako možete izvući najveću vrijednost iz svoje investicije?

Možda jednostavno ulažete u punionice za električna vozila jer želite napuniti svoj vozni park na licu mjesta, ali također biste trebali uzeti u obzir mogućnosti koje punionice mogu ponuditi u smislu stvaranja novih prihoda ili uštede novca za vaše poslovanje jer to može utjecati koje punionice odaberete.

Sve veći broj punionica sada uključuje, na primjer, tehnologiju Vehicle-to-Grid (V2G), koja omogućuje protok energije i do EV-a kada je uključen u punionicu. To u biti pretvara električna vozila u prijenosne baterije koje mogu skladištiti energiju i ispuštati je natrag u mrežu kada je najpotrebnije (u vrijeme najveće potražnje). S V2G tehnologijom, mogli biste uštedjeti 250 do 450 kn godišnje po punjaču; što je ekvivalent vožnje od oko 14.484 km Stoga nije na odmet razmisliti o ulaganju u punionice opremljene V2G tehnologijom jer bi to moglo pomoći vašem poduzeću u smanjenju troškova za struju.

Ako razmišljate o postavljanju bodova naplate za korisničku uporabu, možete stvoriti novi izvor prihoda za svoju organizaciju tako što ćete svojim korisnicima naplatiti korištenje. Ako u blizini vaše tvrtke nema mnogo punionica, možda ćete čak moći privući nove kupce nudeći mogućnosti punjenja.

5. Možete li pristupiti sufinanciranju?
Prije nego uložite u nove punionice, provjerite ispunjavate li uvjete za sufinanciranje priključka na mrežu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u 2021. godini nastavlja s poticanjem elektromobilnosti te uskoro započinje proces prijava za subvencioniranje punionica za električne automobile. Po prvim dostupnim informacijama, ove godine će biti osigurano 50 milijuna kuna za sufinanciranje punionica za električna vozila. Treba napomenuti da Fond kao dodatnu pomoć ove godine nudi i sufinanciranje priključka na mrežu.

 

 

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte