Novosti

Vodič za početnike: 5 stvari koje trebate znati o električnim vozilima

13 kolovoza, 2021by epunjaci

Popularnost električnih vozila svakim danom sve više raste, a ukoliko i sami razmišljate zamijeniti benzinca novim, električnim modelom, donosimo vam 5 stvari koje trebate znati o električnim vozilima.

 

 1. Punjenje električnog automobila kod kuće je jednostavno

Priključivanje vozila  na punjač je jednostavno – pronađite priključak za punjenje na automobilu, uzmite kabel za punjenje (često isporučen s automobilom) i uključite ga u utičnicu za automobil, a zatim u izvor napajanja. Punjenje akumulatora automobila od prazna do punog može potrajati dugo, ali malo je vjerojatno da ćete to učiniti. Većinu vremena ćete samo nadopuniti bateriju. Većina ljudi napuni automobil preko noći tako da ste sigurni da će vozilo sutradan imati dovoljno napunjenosti za potrebe vožnje. Punjenje električnog vozila vrlo je slično punjenju telefona. Obično ga priključujete preko noći ili kad vam ne treba, tako da je vaš automobil uvijek spreman za vas.

 1. Instalirajte kućni punjač

Većina električnih vozila može se jednostavno napuniti pomoću uobičajenog trofaznog utikača i kućne utičnice. No, to nije tako zgodno niti brzo kao instaliranje namjenske kućne punionice.

 EV punjači snažniji su i obično dodaju vašem automobilu oko 49 km/h u usporedbi s 10 km/h koje dobijete s trofaznim punjenjem.

Zašto punjač instalirati kod kuće?

 • Brži je od kućne utičnice
 • Sigurnije je od kućne utičnice
 • Funkcionalnost “pametnog punjenja” omogućuje vam punjenje po jeftinijoj strujnoj tarifi

 

 1. Punjenje na cesti

Vozači svoja električna vozila većinu vremena pune kod kuće, ali ako planirate dužu vožnju dobro je znati da postoje i javne punionice električnih vozila.

Kako ne biste ostali na cesti s praznom baterijom, detaljno isplanirajte rutu i potražite punionice u blizini restorana, hotela ili odmarališta kako biste mogli i sami malo odmoriti dok se vaš električni ljubimac puni.

Većina električnih automobila opremljena je opremom za brzo punjenje, što znači da za 80% napunjenosti treba otprilike 30-45 minuta. 

Kako detaljno isplanirati svoju rutu možete pročitati na našem blogu 6 savjeta za bezbrižno putovanje električnim vozilom.

 

 1. Vožnja električnog vozila je nešto drugačija

Ako ste već testirali svoj električni automobil, tada imate prilično dobru predodžbu o tome kakav je osjećaj, ali evo podsjetnika za svaki slučaj:

 • Tišina – prvo što ćete vjerojatno primijetiti kod električnog vozila je koliko su tihi. Bez motora ili klipova koji se kreću velikom brzinom, ostaje vam mir u kabini. Na autocestama ćete primijetiti više buke vjetra i guma, ali to nije glasnije od uobičajenog automobila – jednostavno nema bučnog motora koji bi prikrio zvuk. Uskoro ćete se naviknuti i naučiti uživati ​​u tišini električnog vozila. Ukoliko niste ljubitelj tišine, uvijek možete  uključiti radio.
 • Nema zupčanika – električna vozila nemaju zupčanike. Barem ne onakve na kakve smo naviknuli. Električna vozila imaju “Drive” (ili naprijed) i “Reverse”. Jednostavno, zar ne?!
 • Regenerativno kočenje – kada podignete nogu s papučice za gas, automobil će početi usporavati. Regenerativno kočenje se ipak razlikuje od vožnje uzbrdo. Automobil će prilično usporiti bez korištenja trenja kočnica, cijelo vrijeme vraćajući kinetičku energiju u bateriju. U praksi to znači da ne morate toliko često koristiti kočnice i vraćate malo energije u akumulator automobila. Većina automobila dopušta vam da prilagodite jačinu regenerativnog kočenja ili ga potpuno isključite ako vam se ne sviđa.
 • Trenutna snaga –  električni automobili iznimno su učinkoviti u isporuci snage motorima i kotačima te mogu ubrzati gotovo odmah.

 

 1. Niski tekući troškovi

Električni automobil jeftiniji je  od benzina ili dizela. Struja je jeftinija od goriva, a električni automobili imaju daleko manje dijelova od benzina/dizela, što znači da manje stvari može poći po zlu i niži su troškovi popravka.

Također, svoje vozilo uvijek možete puniti kada je tarifa električne energije povoljnija i tako uštedjeti još više novaca.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte