Novosti

Električna vozila potiču rast tehnologije pametnih mreža

20 kolovoza, 2021by epunjaci

Ranije smo pisali o dvosmjernom punjenju (V2H), odnosno, kako možemo iskoristiti električnu energiju pohranjenu u automobilskoj bateriji za opskrbu vlastitog doma ili uravnoteženje električne mreže u određeno doba dana

Električna mreža suočava se s mnogim izazovima jer obnovljivi izvori energije i druge tehnologije transformiraju proizvodnju, distribuciju i potrošnju energije. Ubrzani rast proizvodnje i prodaje električnih vozila postavlja mnoga pitanja o sposobnosti mreže da apsorbira potrebe punjenja.

Tehnologija pametne mreže pomoći će mreži da se suoči s nekim od ovih izazova, a u mnogim slučajevima usvajanje nove tehnologije potiče rast i razvoj tehnologije pametnih mreža.

Vision Research Reports u svojem izvještaju „Tržište pametnih mreža: globalno tržište, trendovi, analiza, prognoza segmenata, regionalna pozicija, 2020.–2027.“ primjećuje da je globalno tržište pametnih mreža spremno za rast.

Studija identificira nekoliko čimbenika koji potiču potražnju za rješenjima za pametne mreže, poput rastuće zabrinutosti i pronalaska rješenja u pogledu smanjenja emisije ugljika i povećane potražnje za energetskom učinkovitošću. Podržavajuće vladine politike i propisi za korištenje pametnih brojila također doprinose rastu, kao i povećanju ulaganja u digitalnu električnu infrastrukturu. Konačno, sve veći broj električnih vozila na cesti također stvara nove mogućnosti za rast tržišta.

Rural Electric Magazine, publikacija Nacionalne udruge ruralnih električnih zadruga, Arlington, Va., napominje da električna vozila imaju jedinstven odnos s mrežom, koji predstavlja izazove i mogućnosti. Iako električna vozila mogu poslužiti kao izvor pohrane, vraćajući energiju u mrežu, ona također predstavljaju izazove planiranja za komunalna poduzeća čiji će tradicionalni raspored i infrastruktura biti testirani ciklusima punjenja električnih vozila.

Tehnologija pametne mreže može pomoći komunalnim službama i potrošačima u rješavanju nekih od ovih problema pružajući uvid i kontrolu.

U izvješću, Vision Research napominje da je globalno tržište pametnih mreža 2018. godine bilo vrijedno 67,23 milijarde dolara, a predviđa se da će tržište doseći 170,23 milijarde dolara do 2026. godine, sa stopom rasta 12,8% od 2021. do 2026. godine.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte