Novosti

6 savjeta za bezbrižno putovanje električnim vozilom

6 kolovoza, 2021by epunjaci

Posljednjih godina električna vozila postala su sve popularnija i puno sposobnija, u smislu performansa i dometa. Ipak, čak ni oni s produženim baterijama ne mogu ponuditi isti raspon kao konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem ili oni koji imaju hibridni sustav.

Iz tog razloga, putovanje s vozilom na električni pogon može biti izazovno, ali to ne znači da putovanje električnim vozilom nije neizvedivo. Kako bi vaše putovanje prošlo bez stresa, morate biti malo organiziraniji i sve pažljivo isplanirati, stoga donosimo nekoliko bitnih savjeta za bezbrižno putovanje.

1.Temeljito isplanirajte svoju rutu

Ako planirate putovati više kilometara nego što vaše vozilo može podnijeti s jednim punjenjem, morat ćete planirati rutu oko dostupnih javnih punionica koje se nalaze u blizini autocesta, brzih cesta ili zanimljivih mjesta koje želite posjetiti.

Srećom, većina razvijenih zemalja poput SAD -a, Kanade, Japana, Njemačke ili Francuske ima vrlo dobru infrastrukturu za punjenje pa ne bi trebalo biti teško planirati u skladu s tim. Postoji bezbroj iOS i Android aplikacija poput PlugShare, ChargePoint, EVgo ili ChargeMap koje možete koristiti u tu svrhu. Potražite točke razine punjenja 2 ili  točke brzog punjenja ako ne želite gubiti puno vremena.

Nadalje, imajte na umu da je raspon EV-a dinamičan i ovisi o različitim čimbenicima kao što su klima, stil vožnje ili uporaba pomoćnih uređaja (poput kontrole klime). S obzirom na to, ako vaš automobil ima domet od 483 km, obavezno ga napunite barem svaka 402 km.

 

2. Odaberite restorane i smještaje koji imaju dostupne punionice ili se nalaze u blizini istih

Još jedan pametan način da napunite svoja vozila bez gubitka dragocjenog vremena je odabir restorana koji imaju ili su blizu punionice. Na ovaj način, nakon što ste jeli i napunili energiju, vaš automobil može učiniti isto.

Isto se može reći i za hotele, motele ili bilo koji drugi oblik smještaja. Korištenje punionice razine 2 ili brzog punjenja preko noći potpuno ćete napuniti bateriju vašeg EV -a.

 

3. Provjerite tlak u gumama

Bez obzira radi li se o potpuno električnom, hibridnom ili motoru s unutarnjim izgaranjem, tlak u gumama može imati veliki utjecaj na domet. Ako su gume u automobilu nedovoljno napuhane, otpor kotrljanja će se povećati, što znači da će električni pogon morati raditi jače, a što će zauzvrat brže isprazniti bateriju.

Mnogi vozači to često zanemaruju, no ako želite povećati doseg svog EV -a, provjerite tlak u sve četiri gume prije nego što krenete na cestu.

 

4. Maksimalno povećajte regenerativno kočenje

Velika većina električnih vozila opremljena je nekim oblikom regenerativnog kočenja. Ovaj sustav pretvara kinetičku energiju vašeg automobila u električnu energiju koju pohranjuje u bateriji, povećavajući učinkovitost. Ako vam vaš električni ljubimac to dopušta, okrenite sustav na najvišu razinu i koristite ga što je više moguće

 

5. Isključite rad klime kad god je to moguće

Spomenuli smo ranije da je raspon dinamičan i da je jedan od utjecajnih čimbenika upotreba pomoćnih električnih sustava. Među njima se najviše koristi klima uređaj koja ne mora raditi neprestano. Ako vrijeme dopušta, pokušajte isključiti ovu funkciju i spustiti prozore kako bi svjež, hladan zrak ušao u kabinu. Ugodno ćete se iznenaditi koliko dodatnih kilometara možete dobiti iz baterije vašeg EV -a.

 

6. Imajte na umu da raspon pada eksponencijalno tijekom zime

Drugi faktor koji može imati veliki utjecaj na domet vozila je izuzetno hladno vrijeme. Iako mnoga električna vozila imaju učinkovite sustave upravljanja koji održavaju temperaturu baterije blizu optimalne vrijednosti, ekstremna hladnoća često dovodi do značajnog pada učinkovitosti.

Drugim riječima,  pri -15 C nominalni raspon većine električnih vozila pada na oko 54%, što znači da ako je vaš automobil ocijenjen na 402 km, putovat će samo 217 km uz potpuno punjenje.

 

Iako putovanje slikovitom, snijegom prekrivenom rutom može biti idilično iskustvo, putovanje tijekom zime ima veliki utjecaj na domet vašeg automobila.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte