Novosti

5 savjeta kako produljiti trajnost baterije električnih automobila

15 travnja, 2020by epunjaci

Bez obzira na obećanu dugotrajnost baterija, svima nam je jasno da se s vremenom njihova učinkovitost može smanjiti. Srećom, postoje načini na koji možemo usporiti taj proces te svojim „ponašanjem“ maksimizirati trajnost naše baterije.

Južnokorejski automobilski gigant, Hyundai je nedavno objavio zanimljiv skup savjeta o tome kako maksimizirati vijek trajanja baterije i produžiti uživanje s našim električnim ljubimcima.

Savjet 1: Nekad jednostavno ne možemo utjecati na stanje napunjenosti baterije i dostupnost punionice, ali jedan od glavnih savjeta je da u što većoj mjeri smanjimo pražnjenje naše baterije ispod 20%.

Savjet 2: Bez obzira bila to javna DC punionica ili AC punionica u vašoj garaži ili parkingu ispred kuće, radi očuvanja „zdravlja“ baterije, Hyundai savjetuje što češće punjenje.

Savjet 3: Treba izbjegavati dugotrajnija razdoblja jakih ubrzavanja. Iako je to, pogotovo kod automobila s unutarnjim izgaranjem, ponekad i poželjno, za dugotrajnost baterije Hyundai savjetuje da se suzdržimo od „pretjeranog stiskanja papučice gasa“.

Savjet 4: Ako je ikako moguće, pogotovo kod dugotrajnijih parkiranja, da pronađemo parkirno mjesto u sjeni te na taj način izbjegnemo pretjerano izlaganje baterije visokim temperaturama.

Savjet 5: Osim ako to situacija ne zahtjeva (duža putovanja/manja dostupnost punionica), savjet je da ne preopterećujemo kapacitet baterije te punjenje zaustavljamo na 80-90% popunjenosti. Kod većine Hyundai vozila postoji mogućnost postavljanja maksimalnog stanja napunjenosti, podjednako i za AC i za DC punjenje.

 

Svima nam je jasno da se ovih savjeta, zbog opravdanih okolnosti, ne možemo pridržavati svaki dan i u svakoj situaciji. Ali pridržavanjem u situacijama u kojima je to moguće, produljujemo  životni vijek i njihovu učinkovitost.

 

IZVOR:https://insideevs.com/features/408255/hyundai-advice-maximize-ev-battery-life/

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Unatoč tekućim raspravama i kampanji za povlačenje zabrane ICE-a do 2030. godine, opadajuća potražnja za ICE-om omogućit će prelazak na EV do 2028. godine, prema novim istraživanjima. Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila mogla bi nestati prije vladinog cilja za 2030. godinu zbog sve manje potražnje vozača, sugerira novo – i sporno – istraživanje. Prema...

Izrada web stranica – NymphByte