Novosti

Amsterdam: potpuno električan, bez štetnih emisija

5 rujna, 2018by epunjaci

Slavni kanali, zasljepljujuća klupska scena i stoljeća kulturnog nasljedstva. Amsterdam je grad koji je drag mnogim putnicima diljem svijeta. I mi imamo čast svati ga domom posljednjih nekoliko godina. Mi vjerujemo da se najljepša stvar u vezi ovog grada tek ostvaruje.

Kroz sljedećih sedam godina, pomagati ćemo Amsterdamu da razvije svoju infrastrukturu punionica za električna vozila. Ovaj projekt je jedna od inicijativa koje pomažu Amsterdamu da postane prvi svjetski grad bez emisija štetnih plinova do 2025. Pitali smo voditelja projekta Amsterdam Electric, Barta Vertelmana da nam kaže nešto o ovom izvanrednom pothvatu…

I, koji je plan?

Amsterdam je jedan od vodećih svjetskih gradova u električnom prijevozu. 2016. je dobio nagradu za Europsku inovacijsku prijestolnicu te je živi laboratorij za institute, poslovne korisnike i start-up tvrtke. Spajajući sve njih zajedno, grad njeguje razvoj inovativnih rješenja za čist i održiv prijevoz sa ciljem da poboljša kvalitetu zraka i zdravlje stanovnika. „To je razlog zašto si je Amsterdam zadao tako ambiciozan plan da postane grad bez štetnih emisija do 2025,“ objašnjava Bart.

Kako bi Amsterdam dostigao cilj, sva motorizirana vozila moraju biti čista (uključujući kamione, javne autobuse i privatne putničke automobile), ili bez štetnih emisija (uključujući taxije, kombije, motocikle i putničke trajekte). Danas, Amsterdam je dom gotovo 19 000 vozača električnih automobila i nudi gotovo 400 električnih taxija i 300 električnih Car2Go automobila koji su na raspolaganju stanovnicima i turistima.

Grad sada investira u još više poticaja, podrške i olakšavanje propisa kako bi svi prešli na električna vozila. Neke inicijative se sastoje od: privilegije za parkiranje taxija bez emisija, čiste zone u kojima je zabranjen ulaz „prljavim“ vozilima, subvencije za privatne vlasnike i flote poslovnih korisnika te čak i uskraćivanje parkirališnih dozvola automobilima sa pogonom na gorivo. Kao dodatak, grad planira provesti veliku ekspanziju infrastrukture za punjenje električnih vozila. Taj projekt se provodi preko suradnje sa distributerom električne energije Nuonom, instalacijskim partnerom Heijmansom i dobavljačem stanica za punjenje EVBoxom.

Zašto je EVBox savršen za ovaj projekt?

Amsterdam je nedavno potpisao novi sedmogodišnji ugovor sa Nuon/Heijmansom za uspostavu infrastrukture za punjenje električnih vozila. Taj ugovor je imenovao EVBox kao ključnog dobavljača stanica za punjenje. Ključna za taj natječaj bila je izgradnja mreže punjača koja može uključiti i buduće inovacije i nove standarde. „Modularan dizajn EVBox stanica za punjenje je ispunio sve te zahtjeve. EVBox će igrati ključnu ulogu u širenju i inovacijama infrastrukture za punjenje u Amsterdamu,“ zaključuje Bart.

Prije obnove ove suradnje, EVBox je već pomogao gradu da postigne brojku od 1500 punionica diljem grada. Te punionice su generirale više od dva milijuna čistih kilometara od otprilike 30 000 sesija punjenja svaki mjesec. To postignuće je utabalo put novom cilju koji gura grad da postane bez emisija: 4 000 stanica za punjenje u 2018.

Nova ekspanzija je počela početkom 2016. i trenutno ima preko 3000 stanica za punjenje. Zajedno sa porastom broja stanica za punjenje, pojavljuje se potreba za pametnim rješenjima. Ta rješenja ne samo da trebaju osigurati dovoljnu snagu da se nose sa povećanom potrošnjom električne energije, nego i moraju osigurati da infrastruktura treba biti efikasna i jeftina za održavanje i nadogradnju. EVBox koristi pametne tehnologije punjenja kako bi bili spremni na sve veće potrebe EV centričnog grada. „Pametno punjenje omogućava svakome da puni svoje vozilo povoljno i dovoljno, bez preopterećenja gradske mreže. To će odigrati ključnu ulogu naših ciljeva za tranziciju energije,“ objašnjava Bart.

Što nam donosi budućnost?

U nadolazećim godinama, mreža pametnih stanica za punjenje i brzih punjača će biti postavljena na javne površine. Poslovne i stambene zgrade postavljaju stanice za punjenje van javnog prostora. Podatci o punjenju se nadziru i analiziraju kako bi definirali korisničke uzorke različitih vozača, kao i koliko punjača postaviti na kojim lokacijama.

Sa značajnim porastom elektrifikacije, generiranje i upravljanje čistom energijom je postalo jedan od glavnih prioriteta za Amsterdam. Trenutačno se sva struja za javne stanice za punjenje generira od lokalnih vjetroelektrana. Kao dodatak, grad želi povećati lokalnu proizvodnju sunčane energije sa 5000 na 92 000 kućanstava u sljedeće tri do četiri godine.

Amsterdam trenutačno procjenjuje mogućnost privremenog lokalnog skladištenja energije preko baterijskih sklopova automobila ili u zasebnim baterijskim sustavima. U ovom futurističkom scenariju, energija može biti generirana lokalno, skladištena te zatim vraćena u mrežu tokom vršnog opterećenja. To će smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, možda čak i jednom za svagda.

Autor: Vivian Zhou

Izvor: https://blog.evbox.com/amsterdam-case-study

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte