Novosti

Električno vozilo u ljetnim mjesecima – utjecaj na punjenje

7 srpnja, 2023by ivona

Ljeto je tu, a rastuće temperature tjeraju nas da se zapitamo kako vrućina utječe na električna vozila. Duga putovanja pri većim brzinama u kombinaciji s visokim ljetnim temperaturama mogu zagrijati baterije i tako utjecati na domet i bateriju.

Premda smo ovu temu obradili nekoliko puta, nije na odmet ponoviti gradivo kako bismo vam dali nekoliko savjeta za bezbrižnu vožnju i punjenje ovog ljeta. 

Kako toplina utječe na EV baterije

Pregrijavanje baterije

Kao što je spomenuto kada smo proučavali utjecaj hladnog vremena na domet EV, litij-ionske baterije ne podnose blago ekstremne temperature. Zapravo, najbolje djeluju na temperaturama između 20 i 25°C.

Rizik od pregrijavanja baterije povećava se tijekom ljeta kada vozite većim brzinama na dugim putovanjima. Iznad 45-50°C, elektroničke komponente baterije brže se kvare i opaža se pad u performansama punjenja. Naravno, temperaturni raspon varira ovisno o modelu EV-a i fenomen će biti više ili manje akutan ovisno o kvaliteti vaše baterije.

Utjecaj na stopu punjenja

Kako se baterija približava točki pregrijavanja, brzina punjenja se smanjuje. Ono što se događa je da sustav upravljanja baterijom (BMS) prilagođava brzinu punjenja temperaturi baterije. Kako bi se spriječilo pregrijavanje, brzina punjenja i vrijeme punjenja će biti pod većim ili manjim utjecajem. U ekstremnim slučajevima, punjenje se čak može zaustaviti iz sigurnosnih razloga dok se baterija hladi.

Sustav hlađenja baterije

Rekavši to, ovisno o sustavu hlađenja u vašem EV-u, toplina neće utjecati na vašu bateriju u istoj mjeri. Danas se mnogi modeli električnih vozila mogu pohvaliti visoko učinkovitim sustavima hlađenja koji koriste rashladnu tekućinu. To je, primjerice, slučaj s nekim modelima Tesla, Kia i Hyundai vozilima.

Neka vozila, međutim, reguliraju temperaturu akumulatora prisilnim zračnim hlađenjem, što je manje učinkovito. Stoga razmislite o provjeri kojim je sustavom opremljeno vaše električno vozilo i prilagodite svoja putovanja pri visokim temperaturama.

Utječu li topline na stanice za punjenje?

Da, toplina također utječe na elektroničke komponente u stanicama za punjenje. Javne infrastrukture za punjenje obično najbolje rade do temperatura od 50°C. I ovdje opet govorimo o stanicama za punjenje koje nude najviše razine performansi.

Srž problema leži u činjenici da su javne punionice rijetko zaštićene. Danas većina punionica koje se nalaze vani nema krov ili bilo kakvu zaštitu od ekstremnih temperatura. To znači da, baš kao i vaše električno vozilo, stanice za punjenje mogu ograničiti isporučenu snagu po vrućem vremenu.

 

Što je s energijom koju troši klima uređaj?

Kao i kod većine vozila s pogonskim motorom, uporaba klima uređaja – osobito pri ekstremnim temperaturama – ima negativan utjecaj na domet.

Kao i kod sustava hlađenja, ovisi o tome kako se klima uređaj stvara. Utjecaj je manji za električna vozila opremljena dizalicom topline s reverzibilnim klima uređajem. Ovaj sustav je, osim toga, sve rašireniji jer troši manje energije. To je ulaz u vožnju u ugodnim uvjetima i ljeti i zimi bez stresa pražnjenja baterije.

Ako je vaše električno vozilo opremljeno toplinskom pumpom, energija koju troši klima uređaj bit će sasvim razumna.

 

Naši savjeti za izbjegavanje stresa punjenja u ljeti

Prvo i najvažnije, nemojmo zaboraviti početnu ključnu fazu osiguravanja uspješnog e-putovanja – planiranje. Kako biste krenuli u najboljim mogućim uvjetima, ne zaboravite isplanirati svoju rutu pomoću planera ruta.

Odlučite se za zaštićene stanice za punjenje ili punjenja smještena u podzemnim parkiralištima

Kao što smo ranije spomenuli, stanice za punjenje također su osjetljive na toplinu. Stoga je dobra ideja izabrati stanice za punjenje opremljene krovom ili smještene u podzemnim parkiralištima

Zaustavljanje punjenja u zasjenjenom okruženju također će biti korisno za vaše EV jer će se moći učinkovitije hladiti. Čak i bez punjenja, parkiranje u hladu ili na zaštićenom mjestu kad god možete usporit će trošenje i habanje vašeg električnog automobila.

Ako razmišljate o postavljanju kućne punionice, imajte to na umu kada birate mjesto (bilo u garaži ili na dobro zaštićenom mjestu ako je vani).

Punite rano ujutro ili navečer

U istom smislu, dobro je planirati svoje putovanje tako da punite rano ujutro ili navečer kad god je to moguće. Tijekom toplinskih valova to će vam pomoći da iskoristite podnošljivije temperature za sebe, svoj EV i stanicu za punjenje.

Aktivirajte klima uređaj u svom EV prije polaska

Kako biste započeli svoje putovanje u najboljim uvjetima, možete unaprijed ohladiti kabinu svog EV-a dok je priključen. Na taj način klima uređaj crpi energiju iz mreže, a ne iz baterije. Stoga počinjete s idealnom temperaturom okoline i njezino održavanje na toj razini zahtijevat će mnogo manje energije. Idealno rješenje za optimizaciju rada vaše baterije na dugom putovanju.

Na većini električnih automobila možete programirati postavke predkondicioniranja za temperaturu i vrijeme aktiviranja predhlađenja, bilo putem nadzorne ploče ili daljinski pomoću aplikacije proizvođača automobila.

Spustite papučicu gasa

Ako redovito čitate naše članke, znat ćete da se ovaj savjet vrlo često pojavljuje. Ali brzi podsjetnik nikad ne škodi! Uglađena vožnja, a ne nagli pokreti ili brza vožnja, korisna je u svim okolnostima, ali još više u razdobljima ekstremnih temperatura. Otkrijte malene reflekse koje možete usvojiti kako biste uštedjeli bateriju svog električnog vozila. Svako malo pomaže, a zbrajanje niza malih navika može dugoročno učiniti razliku.

 

Nadamo se da ste ovaj članak smatrali informativnim i da ćete sada moći putovati električnim vozilom bez stresa – čak i po vrućem ljetnom vremenu. Nemojte se ustručavati podijeliti povratne informacije i vlastite savjete o ovoj temi s nama. Sve što nam sada preostaje je poželjeti vam sretan put i sretno punjenje!

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Punjenje kod kuće je daleko najpopularnije mjesto za punjenje električnog vozila (EV). S vrtoglavim porastom broja električnih vozila na cestama, očekujemo da će se prijelaz s benzinskih pumpi na kućne punionice samo povećati u nadolazećim godinama. I nismo sami u toj procjeni. Kako bi upravljale ovim očekivanim rastom, vlade uvode nove propise koji obvezuju povezivanje...

Izrada web stranica – NymphByte