Novosti

Sveučilišno istraživanje pokazalo je da psi više vole električna vozila od dizelskih vozila

13 siječnja, 2023by epunjaci

Prema novoj studiji Sveučilišta Lincoln i CarGurus otkriveno je da psi više vole vožnju u električnom vozilu nego u automobilu s dizel motorom. Početni nalazi istraživanja zaključili su da psi više pate od automobilske mučnine dok putuju u automobilu s dizelskim motorom u usporedbi s električnim vozilom.

Vlasnici pasa rekli su da njihovi ljubimci pate od pretjeranog uzbuđenja (58%), tjeskobe (48%) i mučnine (44%) kada putuju u automobilu.

Prva studija te vrste, koja je predana za objavljivanje u međunarodnom znanstvenom časopisu, naručena je za istraživanje učinaka putovanja električnim vozilima u odnosu na dizelske automobile na ponašanje i dobrobit pasa.

Provedeno je dvodnevno istraživanje na 20 različitih pasa

Svaki je pas odveden na dva 10-minutna putovanja, jedno u EV-u nakon čega je slijedila ista ruta u dizelu, prije nego što je niz znanstvenih mjera korišten za analizu ponašanja psa.

Predvođena Danielom Millsom, profesorom veterinarske bihevioralne medicine na Sveučilištu Lincoln, studija ne samo da je otkrila da su psi manje smireni u dizelskim automobilima u usporedbi s električnim vozilima, već su oni psi koji pokazuju neke znakove mučnine u automobilu znatno smanjili simptome u električnim vozilima .

Utjecaj električnih vozila na pse

Studija Sveučilišta Lincoln i CarGurus zaključila je da nema dokaza koji bi sugerirali da električna vozila imaju štetan učinak na dobrobit pasa.

Ovo rješava anegdotske zabrinutosti da razlike u vibracijama i/ili buci koja se javlja u električnom vozilu mogu uzrokovati uznemirenost pasa ili povećanu mučninu od automobila.

Istraživanje je zapravo pokazalo da je prijelaz s motora s unutarnjim izgaranjem (ICE) na električna vozila za pse bio lagan.

Tijekom testa, u dizelskim automobilima, psi su u prosjeku 50% više mijenjali svoj položaj ležanja nego u EV-u.

Profesor Mills navodi da je to vjerojatno rezultat razlika u buci i/ili vibracijama u dvije vrste automobila.

Još jedno značajno otkriće iz studije bilo je da se čini da mali broj pasa osjeća izrazito manju mučninu u električnom vozilu u usporedbi s dizelskim automobilom. To je dokazano promjenama u ponašanju i činjenicom da im se broj otkucaja srca smanjio do 30% kada su putovali u EV-u.

Zapravo, studija je otkrila da mnogi psi uživaju u kretanju automobila. S većim brojem otkucaja srca povezanim s mučninom kretanja, podaci su otkrili da je 66% pasa palo zbog putovanja dizelskim automobilima i električnim vozilima.

Nakon objave podataka, Mills je rekao: “Znamo da će većina pasa putovati automobilom u nekom trenutku svog života, ako ne i svakodnevno. Ipak, kako električna vozila sve više prevladavaju među vozačima, do sada nije bilo studija o njihovom učinku na pse. Naši rezultati jasno pokazuju da se čini da su psi opušteniji u električnim vozilima, posebno kada se gledaju osobine ponašanja kao što je nemir. Osim toga, zanimljivo i pomalo nenamjerno otkriće iz studije došlo je od pasa za koje smo identificirali da imaju potencijalne simptome povezane s mučninom putovanja. Tijekom njihovih putovanja u električnim vozilima, biometrijske snimke ovih pasa otkrile su da su im se otkucaji srca osjetno više usporili nego kad su bili u dizelskim automobilima. To nas je posebno zanimalo s obzirom na to da je povećanje broja otkucaja srca obično povezano s mučninom kretanja. To je intrigantan rezultat koji je pokrenuo dodatna pitanja za istraživanje unutar ovog polja.

Istraživanje je također pokazalo da vlasnici kažu da njihovi ljubimci najčešće pate od pretjeranog uzbuđenja (58%), tjeskobe (48%) i mučnine (44%) kada putuju u automobilu.

Međutim, sudionici koji su svoje pse vozili i u ICE i u EV vozilu rekli su da su se bolje smjestili (39%), bili smireniji (43%), manje zabrinuti (42%) i manje cvilili (45%) u EV-u.

Daljnjom analizom istraživanja utvrđeno je da vlasnici pasa nastoje svoje ljubimce opustiti u automobilu. Gotovo polovica (47%) daje poslastice kako bi ih potaknula da uđu u auto, 46% stavlja igračku ili dekicu u auto, 36% ide na vožnju u automobilu kako bi ih navikli na putovanje i 36% pušta opuštajuću glazbu.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte