Novosti

Čak 6 zemalja EU ima manje od 1 punjača na 100 km ceste

9 studenoga, 2022by epunjaci

Ne samo da postoji nedovoljan broj električnih punionica duž cestovne mreže u većini zemalja EU-a, već se velika većina njih ne puni dovoljno brzo, prema Europskoj udruzi proizvođača automobila (ACEA).

ACEA upozorava političare na ovaj dvostruki problem – koji riskira zaustavljanje ulaska električnih automobila na tržište – tjedan dana prije glasovanja Europskog parlamenta o Uredbi o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR).

Šest zemalja EU-a nema niti jedno mjesto za punjenje na 100 km ceste. 17 zemalja ima manje od pet punjača na 100 km ceste, a samo pet ima više od 10 punjača na svakih 100 km ulica.

Također postoji veliki jaz između zemalja s najviše punjača na 100 km ceste i onih s najmanje. Na primjer, u Nizozemskoj postoji jedan punjač na svakih 1,5 km ceste, dok Poljska – koja je osam puta veća – ima samo jedan punjač na svakih 150 km.

Brzina punjenja također je veliki problem diljem kontinenta, jer brzi punjači (s kapacitetom većim od 22kW) čine djelić ukupnog broja. Doista, samo jedno od sedam punjača u EU-u je brzo. Sve ostale (uključujući mnoge obične ili vrtne utičnice malog kapaciteta) imaju kapacitet od 22kW ili manje i ne pune vozila prihvatljivom brzinom.

Kako bi se ispunili ciljevi CO2, prodaja električnih automobila morat će se znatno povećati u svim zemljama EU-a. “Ako želimo uvjeriti građane diljem Europe da prijeđu na e-mobilnost u sljedećem desetljeću, punjenje ovih automobila trebalo bi biti jednostavno kao što je točenje goriva danas“, rekla je glavna direktorica ACEA-e, Sigrid de Vries. “Ljudi ne bi trebali putovati kilometrima kako bi pronašli punjač, ​​​​niti bi trebali čekati godinama da napune svoje vozilo.

ACEA stoga u potpunosti podržava izvješće izvjestitelja AFIR-a Ismaila Ertuga. „Pozivamo članove Europskog parlamenta da sljedeći tjedan glasaju za odlučnu akciju u vezi s infrastrukturom za punjenje, postavljajući ambiciozne infrastrukturne ciljeve – s jasnim mehanizmima provedbe – za svaku državu članicu“, pozvala je gđa de Vries.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Punjenje kod kuće je daleko najpopularnije mjesto za punjenje električnog vozila (EV). S vrtoglavim porastom broja električnih vozila na cestama, očekujemo da će se prijelaz s benzinskih pumpi na kućne punionice samo povećati u nadolazećim godinama. I nismo sami u toj procjeni. Kako bi upravljale ovim očekivanim rastom, vlade uvode nove propise koji obvezuju povezivanje...

Izrada web stranica – NymphByte