Novosti

Kako voziti električno vozilo po hladnom vremenu i snijegu

4 studenoga, 2021by epunjaci

Osim većih sigurnosnih rizika, hladno vrijeme predstavlja probleme s učinkovitošću za vlasnike električnih automobila. Niske temperature, poput 10 stupnjeva ili niže, mogu smanjiti domet vožnje električnih vozila za 40%.

Ako vozite električni automobil i punite ga kod kuće, postoje načini kako možete ublažiti probleme koji dolaze s teškim zimskim uvjetima.

Održavajte osobnu sigurnost i energetski učinkovito električno vozilo slijedeći ove smjernice:

 

  1. Držite bateriju toplom

Baterije električnih vozila moraju jače raditi na hladnoći, zbog čega se brzo troše na ekstremnim temperaturama. Kada upalite automobil nakon duge, hladne noći, baterija će potrošiti više energije nego inače da se zagrije, što znači da se manje energije troši na vožnju.

Kako biste izbjegli gubitak struje, provjerite jeste li priključili svoje električno vozilo što je više moguće. Prema Wiredu, vaša baterija bi uvijek trebala biti napunjena najmanje 20% tijekom zime. Drugi načini da pomognete bateriji da ostane topla uključuju čišćenje leda i snijega s vašeg automobila i parkiranje na suncu kad god je to moguće.

2. Obucite se toplije

Štednja energije baterije je lakša kada se manje oslanjate na klimatizacijski sustav svog električnog vozila. Umjesto da pojačavate grijač na najvišu postavku, držite ga na niskoj razini i jednostavno nosite topliju odjeću tijekom vožnje. Ponesite termos bocu napunjenu toplom kavom ili čajem koja će pomoći zagrijati vaše tijelo.

3. Pazite na brzinu

Dva su razloga zašto ne biste trebali voziti brzo tijekom zime. Za početak, uvjeti su podmukliji. Ceste mogu biti skliske, a vaše vidno polje može blokirati kiša, snijeg i magla, što povećava vjerojatnost gubitka kontrole i nesreće.

Drugo, veće brzine tjeraju vašu bateriju na jači rad, što im oduzima veći domet. Kao što je već spomenuto, ušteda energije baterije iznimno je važna po hladnom vremenu. Stoga da biste ostali učinkoviti, izbjegavajte vožnju autocestama ako možete, ali ako morate, pokušajte zadržati brzinu ispod 65 km/h na sat.

4. Pripremite svoj automobil prije vožnje
Još jedna najbolja praksa za izbjegavanje gubitka zimskog raspona je predkondicioniranje. Kada je vaš automobil uključen, možete početi zagrijavati bateriju kako vam ne bi bilo hladno do početka vožnje. Ovaj sustav također može povećati temperaturu unutrašnjosti vašeg automobila, čineći ta prohladna jutarnja putovanja podnošljivijima. Budući da se vaš automobil grije snagom jedinice za punjenje, možete uštedjeti energiju baterije za vožnju.

Mnogi modeli električnih vozila imaju aplikaciju ili privjesak za ključeve koji će vam omogućiti daljinsko pokretanje predkondicioniranja. Osim toga, možete postaviti ponavljajuća vremena polaska, tako da automobil zna kada bi se trebao početi zagrijavati.

5. Uzmite u obzir zimske gume
Dok su gume za sva godišnja doba zgodna opcija za mnoge, određeni vozači električnih vozila imat će koristi od guma koje su dizajnirane da izdrže zimske uvjete.

Imajte na umu da su električni automobili prilično teški, što ih čini težim za rukovanje u skliskim uvjetima. Zimske gume pružit će vam maksimalno prianjanje tijekom vožnje po snijegom prekrivenim cestama, tako da se možete manje brinuti o izvrtanju ili zaglavljivanju.

6. Kupite električno vozilo s toplinskom pumpom
Toplinske pumpe troše manje energije od konvencionalnih klimatizacijskih sustava, što ih čini posebno korisnima tijekom zime. Nissan je 2013. godine bio prva marka koja je uvela ovu tehnologiju, a sada mnoge marke automobila uključuju sustave toplinskih pumpi u svoje EV modele.

Toplinske pumpe rade tako da apsorbiraju toplinu iz atmosfere i komprimiraju je rashladnim krugom. Ova izmjena povećava toplinu u kabini, dopuštajući da se topli zrak upuhuje u automobil. Bez trošenja električne energije iz baterije i smanjenja dometa vožnje, sustav toplinske pumpe podiže temperaturu u vašem automobilu, što ga čini učinkovitijom opcijom kada nastupi hladno vrijeme.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte