Novosti

5 GLAVNIH ZNAČAJKI KOJIMA ELEKTRIČNA VOZILA PRIDONOSE ZAŠTITI OKOLIŠA

18 studenoga, 2021by epunjaci

Kao čišća, zelenija alternativa, električna vozila važan su korak u održivom prijevozu. U nastavku donosimo pet glavnih značajki električnih vozila kojima pomažu u zaštiti okoliša.

1. Električna vozila proizvode nultu emisiju plinova iz ispušnih cijevi

Potpuno električna vozila ne trebaju ispušnu cijev, jer ne proizvode ispuh. Tradicionalni motori sagorijevaju benzin ili dizel, stvarajući energiju po cijenu proizvodnje štetnih emisija ugljika. Nasuprot tome, baterije koje se nalaze u električnim vozilima potpuno su bez emisija. Najčešća vrsta baterije koja se koristi u električnim vozilima je litij-ionska baterija. Te se baterije mogu više puta prazniti i puniti bez doprinosa onečišćenju zraka.

2. Čak i kada koriste fosilna goriva, električna vozila pridonose manje emisija od vozila s ICE-om

Mnoge električne stanice za punjenje koriste obnovljivu energiju za punjenje električnih vozila. Međutim, neke još uvijek pokreću elektrane na ugljen i slični izvori energije koji se smatraju štetnim za okoliš. U zemljama koje prvenstveno koriste ugljen, naftu ili prirodni plin za energiju, punjenje električnih vozila može ostaviti značajniji ugljični otisak.

Ipak, čak i kada su električna vozila vozila na ugljen, ona i dalje dovode do sveukupnih nižih emisija. Zemlje koje se oslanjaju na ugljen, poput Kine, zabilježile su smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto od kada su počeli koristiti električna vozila. Za zemlje koje se još manje oslanjaju na fosilna goriva, čisti izvori energije omogućuju električnim vozilima da budu još zeleniji.

3. Proizvodnja baterija električnih vozila može biti čista

Iako električna vozila ne pridonose puno onečišćenju zraka na cestama, proizvodnja EV baterija može biti štetna ako se radi neodgovorno. Gotovo sve emisije električnih vozila su emisije koje nastaju tijekom procesa proizvodnje baterije. Kako su električna vozila još uvijek novija tehnologija, industrijski standardi nisu u skladu s izvorima energije koji se koriste za izradu baterija, što rezultira većim ugljičnim otiscima. Ali, ovo se već počinje mijenjati.

Današnje EV baterije imaju ugljični otisak koji je 2 do 3 puta manji nego prije dvije godine, a i dalje su čišći. Proizvođači električnih vozila postavljaju smjernice za svoje dobavljače baterija. Na primjer, zahtijevaju od dobavljača da tijekom proizvodnje koriste samo obnovljive izvore energije, poput sunca i vjetra. Ovi izvori mogu osigurati veliku količinu energije potrebnu za proizvodnju EV baterija bez štetnih emisija. Zapravo, Tesla planira proizvoditi svoje baterije koristeći 100% obnovljivu energiju.

4. ICE vozila kontinuirano zagađuju

Osim ograničene upotrebe punionica na ugljen, električna vozila ne doprinose onečišćenju zraka nakon što su proizvedeni. Većina emisija nastaje tijekom procesa proizvodnje baterija. To znači da se ukupna emisija električnih vozila može izmjeriti prije nego što se uopće pokrene po prvi put.

ICE vozila, s druge strane, proizvode CO2 emisije kad god su im motori uključeni. U prosjeku, putničko vozilo na benzinski pogon proizvodi između 5 do 6 metričkih tona CO2 godišnje. Studija koju je provela Unija zabrinutih znanstvenika pokazala je da emisije ICE-a nadmašuju emisiju od dobrog do kotača u samo 6-18 mjeseci rada. S milijunima ICE vozila koja se voze diljem svijeta, emisije se i dalje proizvode u velikim količinama. Alternativno, električno vozilo koje pokreće obnovljiva energija održavat će neutralni ugljični otisak, neograničeno.

5. Proizvođači električnih vozila koriste ekološki prihvatljive materijale

Jedna od glavnih prepreka s kojima se suočavaju proizvođači električnih vozila je proizvodnja funkcionalnog, laganog vozila. Lakša električna vozila imaju veći domet i manji ugljični otisak, ali tradicionalni materijali otežavaju to postizanje. Međutim, reciklirani i organski materijali sada su usporedivi s tradicionalnim materijalima. Lagani su, ekološki prihvatljivi, jaki i izdržljivi.

Mnogi konvencionalni proizvođači koriste reciklirane materijale za male komponente, ali ih trenutno ne koriste za konstrukciju vozila. Proizvođači električnih vozila koriste i poboljšavaju ekološki prihvatljive materijale za izradu lakših i učinkovitijih vozila.

Smanjenje težine nije jedina prednost korištenja recikliranih i organskih materijala – oni su također bolji za okoliš. Korištenje novih materijala poput metala i plastike je neodrživo i stvara zagađenje. Potpuno prirodni ili reciklirani materijali smanjuju utjecaj na okoliš tijekom i nakon procesa proizvodnje električnih vozila.

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Može li se prodaja ICE-a sama postupno ukinuti?
Unatoč tekućim raspravama i kampanji za povlačenje zabrane ICE-a do 2030. godine, opadajuća potražnja za ICE-om omogućit će prelazak na EV do 2028. godine, prema novim istraživanjima. Prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila mogla bi nestati prije vladinog cilja za 2030. godinu zbog sve manje potražnje vozača, sugerira novo – i sporno – istraživanje. Prema...

Izrada web stranica – NymphByte