Novosti

Tipovi utikača za punjače električnih vozila

23 srpnja, 2021by epunjaci

Bilo da želite napuniti svoje vozilo kod kuće, na poslu ili u javnim punionicama, jedna stvar je ključna: izlaz stanice za punjenje mora odgovarati izlazu vašeg automobila. Drugim riječima, kabel koji spaja punjač s vašim vozilom mora imati odgovarajući konektor s obje strane

Postoje 4 različita tipa utikača; dva za izmjeničnu struju (AC) koji omogućuju punjenje do 43 kW i dva za istosmjernu (DC) koji omogućuju brzo punjenje do 350 kW.

 

2 tipa AC utikača za izmjeničnu struju

 

  • Utikač tipa 1 je jednofazni utikač i standardni je za električna vozila iz Amerike i Azije. Omogućuje vam punjenje automobila brzinom do 7,4 kW, ovisno o snazi ​​punjenja vašeg automobila i mogućnosti mreže.
  • Utikači tipa 2 su trofazni utikači jer imaju tri dodatne žice za propuštanje struje te omogućavaju i brže punjenje vašeg automobila. Kod kuće je najviša snaga punjenja 22 kW, dok javne punionice mogu imati snagu punjenja do 43 kW, opet ovisno o snazi ​​punjenja vašeg automobila i mogućnosti mreže.
Postoje dvije vrste utikača za punjenje istosmjernom strujom:

 

  • CHAdeMO: Ovaj sustav brzog punjenja razvijen je u Japanu i omogućuje velike kapacitete punjenja kao i dvosmjerno punjenje. Trenutno azijski proizvođači automobila prednjače u ponudi električnih automobila koji su kompatibilni sa CHAdeMO utikačem. Omogućuje punjenje do 100 kW.
  • CCS: CCS utikač poboljšana je verzija utikača tipa 2, s dva dodatna kontakta za napajanje u svrhu brzog punjenja. Podržava AC i DC punjenje. Omogućuje punjenje brzinom do 350 kW.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Broj registracija novih električnih automobila u Europi nadmašuje dizelska vozila
Broj registracija novih električnih automobila u Europi nadmašuje dizelska vozila
Broj registracija novih električnih automobila prvi je put premašio broj registracija vozila s dizelskim motorom u Europi, navodi Europsko udruženje proizvođača automobila. Između siječnja i listopada u Europskoj uniji registrirano je 1,23 milijuna električnih vozila, u usporedbi s 1,22 milijuna vozila na dizelski pogon. EV-ovi su činili tržišni udio od 14,2% u listopadu, u odnosu...

Izrada web stranica – NymphByte