Novosti

5 savjeta kako se pravilno brinuti o bateriji vašeg električnog ljubimca

9 srpnja, 2021by epunjaci

Baterije postavljene u električne automobile napravljene su da potraju duže vrijeme, a uz pravilno korištenje, baterija vašeg električnog ljubimca može potrajati i duže od tvornički predviđenog.

Iako tehnologija  baterija postoji već stoljećima, još uvijek učimo o dugotrajnosti baterija za električne automobile.

Koliko dugo traje baterija električnog automobila?

Puno je primjera električnih automobila koji prelaze više od 160.934 kilometara, a mnogi ranije proizvedeni EV-ovi na tržištu su rabljenih automobila s još uvijek visokim zdravstvenim stanjem baterija (SOH).

Podaci tokom posljednjih 10 godina pokazuju da se zdravlje baterije smanjuje za oko 10% tijekom pet ili šest godina. Međutim, to ne mora nužno utjecati na domet i tehnološka proizvodnja baterija se poboljšala u posljednjih nekoliko godina, stoga se očekuje da će se kroz godine i ta brojka povećati.

Većina proizvođača nudi jamstvo na akumulator na osam godina ili 160.934 kilometara, što je puno duže nego što većina ljudi zadržava staro vozilo. Prema trenutnim podacima, vlasnici automobila svoje ljubimce mijenjaju novim modelom svakih 5 – 6 godina.

Učinak i dugovječnost baterije također će se razlikovati od proizvođača do modela. Srećom, znamo da velika upotreba električnih automobila ne utječe negativno na vijek trajanja baterije.

 

Možemo li smanjiti razgradnju baterije u električnom automobilu?

Razgradnja baterije je prirodan proces i s vremenom će svaka baterija izgubiti malo “soka”.

Međutim, puno je važnije održavati bateriju u električnom automobilu jer je to nešto što ćete dugo koristiti vi ili netko nakon vas. Također, želimo osigurati maksimalan domet i performanse naših električnih automobila dok ih koristimo.

Uz to, mnoge baterije za električni automobil imaju “drugi život” nakon što njihova korisnost u pogonu na četiri kotača oslabi. Te se baterije često koriste za pohranu energije, što znači da bi se jedna litij-ionska baterija izvorno dizajnirana za EV mogla koristiti desetljećima.

Očito je da želimo produžiti životni vijek baterije jer nam koristi, ali i minimalizirati utjecaj na okoliš.

Srećom, postoje stvari koje možete učiniti kako biste produžili vijek trajanja baterije vašeg automobila.

U nastavku donosimo 5 savjeta kako pravilno koristiti bateriju automobila i produžiti njeno trajanje:

 1. Smanjite korištenje brzog punjenja baterije
  Brzo punjenje izvrsno je onda kada vam je ono zaista potrebno, osobito ako se zaustavljate samo između sastanaka ili ste u dugoj vožnji. Iako se ne biste trebali bojati koristiti brze punjače, daljnja uporaba može razgraditi bateriju brže od sporijeg punjenja. Za bateriju vašeg ljubimca je puno zdravije kada se ona puni polako pomoću kućnog punjača
 2. Napunjenost automobila držite između 20%-80%
  Baterija električnog automobila ne bi trebala ostati niti potpuno prazna, ali niti potpuno puna. Promijenite postavke na automobilu ili punjaču kako biste ograničili punjenje na oko 80% i zadržali ga iznad 20%. Ne brinite se da će vam automobil stati po putu zato što baterija nije do kraja napunjena jer su dnevne i/ili tjedne vožnje  pokrivene rasponom većine EV-a. Zapravo, većini nas čak i ne treba potpuno napunjena baterija, pa ga pokušajte zadržati između 20% i 80%, osim za dulja putovanja.
 3. Bateriju punite do kraja samo kada su u pitanju duža putovanja
  Ponekad nam je za dulje putovanje potrebna puna baterija. Puno punjenje automobila ne razgrađuje bateriju, osim ako je želite stalno držati na stopostotnom punjenju. Samo kad vam je stvarno potrebno, bateriju napunite do 100%. Većina električnih automobila ima ugrađenu navigaciju koja će vam reći možete li stići do odredišta s trenutnim stanjem napunjenosti ili planirati unaprijed pomoću Google Maps-a da biste vidjeli trebate li napuniti do 100% ili ne.
 4. Odvozite kratke vožnje češće
  Baš kao i benzinski ili dizelski automobili, za cjelokupno zdravlje vozila je dobro svako malo odvoziti pokoju kratku vožnju
 5. Ne ostavljajte auto parkiranim na jednom mjestu predugo
  Ako svog električnog ljubimca ne možete voziti, premjestite ga na prilazni put ili promijenite mjesto na kojem ste ga parkirali kako biste spriječili nastanak ravnih točaka na gumama koje mogu utjecati na učinkovitost baterije.

 

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte