Novosti

Transformacija prometa – na ceste do 2030. dolazi 30 miliona električnih vozila

8 prosinca, 2020by epunjaci

Europska unija želi do 2030. na cestama imati najmanje 30 milijuna vozila s nultim emisijama stakleničkih plinova, piše Reuters.

U strategiji koja bi trebala biti objavljena ovaj tjedan, Europska komisija iznijet će mjere kojima želi smanjiti emisije stakleničkih plinova koje uzrokuje transportni sektor, a koje čine četvrtinu ukupnih europskih emisija.

“Cilj da Europa do 2050. bude klimatski neutralna ne može se ostvariti a da se ne uvedu jako ambiciozne mjere za smanjenje ovisnosti transporta o fosilnim gorivima”, navodi se u dokumentu.

Za to će biti potrebno “najmanje” 30 milijuna vozila s nultim emisijama do 2030., navodi se.

To je golemo povećanje u odnosu na 1,8 milijuna električnih i plug-in hibridnih vozila koliko ih je bilo registrirano u Europi potkraj prošle godine, po podacima Međunarodnog vijeća za čisti prijevoz. Hibridna vozila nisu vozila s nultim emisijama. No industrija upozorava na manjak infrastrukture za čiste automobile.

Dokument EU-a procjenjuje da će Europi trebati tri milijuna javnih lokacija za napajanje vozila i 1000 postaja za napajanje vodikom do 2030. Europa sada ima oko 200.000 lokacija za napajanje električnih vozila.

EU najavljuje da će iduće godine iznijeti plan za rješavanje tog problema. Komisija nije željela komentirati nacrt dokumenta dok ga službeno ne usvoji i objavi.

EU će iduće godine predložiti strože standarde za emisije CO2 za automobile i kombije od 2025., a u nacrtu dokumenta navodi se da bi pravila mogla obuhvatiti i autobuse.

U dokumentu se navodi također da bi se promet željeznicama visokih brzina u Europi do 2030. mogao udvostručiti, a do 2050. i utrostručiti, dok zrakoplovi i brodovi s nultim emisijama moraju biti spremni za tržište do 2035.

BUDUĆNOST JE ELEKTRIČNA!

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Punjenje kod kuće je daleko najpopularnije mjesto za punjenje električnog vozila (EV). S vrtoglavim porastom broja električnih vozila na cestama, očekujemo da će se prijelaz s benzinskih pumpi na kućne punionice samo povećati u nadolazećim godinama. I nismo sami u toj procjeni. Kako bi upravljale ovim očekivanim rastom, vlade uvode nove propise koji obvezuju povezivanje...

Izrada web stranica – NymphByte