Novosti

REVOLUCIJA PUNJENJA – BATERIJE OD 1000 I VIŠE KILOMETARA

3 prosinca, 2020by epunjaci

Nova vrsta tehnologije baterija nazvana “Spatial Atom Layer Deposition” (SALD) treba omogućiti veće kapacitete i performanse punjenja električnih automobila za “domet veći od 1.000 kilometara”.

Proces su zajednički razvili nizozemska tvrtka, njemački instituti Fraunhofer i nizozemska državna istraživačka institucija TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek ili nizozemska organizacija za primijenjena znanstvena istraživanja). Za marketing industrijske masovne proizvodnje odgovorna je tvrtka SALD BV (Eindhoven), tvrtka osnovana posebno u tu svrhu.

“SALD” se odnosi na patentirani postupak nanošenja premaza u industrijskim razmjerima koji su tanki poput jednog atoma. Prebačeno na baterije, to znači da je iskorištenost materijala znatno povećana, jer se elektro-kemijska reakcija u baterijama obično odvija samo na površini. Materijal unutar komponente ne sudjeluje u reakciji. Udio materijala poput kobalta, nikla ili mangana mogao bi se svesti na najmanju moguću mjeru ako bi se trebao nanijeti izuzetno tanak sloj.

Tehnologija SALD u osnovi nije nova i već je izumljena 2008. To je daljnji razvoj taloženja atomskog sloja (ALD), koji se koristi, na primjer, u proizvodnji računalnih čipova. Međutim, postupak je prilično dugotrajan. SALD tehnologijom brzina proizvodnje može se povećati pet do deset puta. U okviru suradnje s istraživačkim institutima, SALD BV očito je uspio razviti relativno mali proizvodni stroj i tehnologiju učiniti primjenjivom u drugim proizvodnim područjima, poput baterija, na primjer, odjeće i pakiranja s atomskim tankim premazima, ali otpornim na kidanje. S porastom elektromobilnosti, čini se da su proizvodi s baterijama obećavajuće poslovno područje.

Druge tvrtke rade na sličnim tehnologijama, ali SALD BV sada želi biti sposoban brzo prilagoditi tehnologiju masovnoj proizvodnji i jedina je tvrtka na svijetu koja je to učinila.

SALD kaže da njegove baterije ne pružaju samo tri puta veći opseg za električne automobile od današnjih baterija, već se mogu puniti i pet puta brže. To znači da se električni automobil može napuniti do 80 posto za deset minuta, a potpuno napuniti za 20 minuta.

Prema Franku Verhageu, izvršnom direktoru tvrtke SALD, tehnologija baterija moći će se instalirati u električne automobile „najranije 2022./2023.“. Tvrtka je već u pregovorima s proizvođačima automobila, ali ne želi imenovati nijedno ime. Očekuje se da IPO u bliskoj budućnosti nije planiran, ali navodno postoji “bezbroj upita” od investitora.

Tehnologija za rad s tekućim i čvrstim elektrolitom

 SALD baterije su u osnovi litij-ionske baterije, iako tvrtka govori o “daljnjem razvoju današnje litij-ionske tehnologije”. Napokon, nije bitno promijenjena stanična kemija, već proizvodni postupak metodom prevlačenja. Prema tvrtki, vlastita tehnologija radi i s tekućim elektrolitima i s čvrstim baterijama.

Tvrtka kaže da “SALD tehnologija surađuje s, na primjer, novim litij-željeznim fosfatnim baterijama koje je Tesla najavio za svoj najnoviji jeftini model 3 u Kini”. Verhage također spominje Tesla battery day “Isti je uvid da ćelije baterija moraju biti temeljno poboljšane značajnim poboljšanjem protoka iona između katode i anode kako bi se postigao napredak”.

Nanoprevlaka će stvoriti “umjetnu kruto-elektrolitsku međufazu” (A-SEI), za koju se očekuje da će ponuditi znatno bolje performanse od prethodnih SEI-a. Kao rezultat toga, trajnost, sigurnost i kapacitet bit će znatno povećani. “Kao rezultat toga, električni automobil u budućnosti će moći voziti više od 1.000 kilometara s manjim baterijama ili čak više od 2.000 kilometara s većim baterijama, bez punjenja”, kaže Verhage. Međutim, ovo nije “teoretski rekord dosega”, već najgori scenarij: čak i uz “sportsku, dinamičnu vožnju i klimatizaciju ili grijanje”, takvo bi vozilo trebalo imati zaostali naboj od 20 do 30 posto.

Tehnologija nije prikladna samo za električne automobile, već i za pametne telefone, pametne satove i druge uređaje na baterije. SALD baterije mogle bi na svijet donijeti pametne telefone koji se trebaju puniti samo jednom tjedno.

I najvećim skepticima sve više postaje jasno da BUDUĆNOST JE ELEKTRIČNA.

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Novi podaci studije: Koliko dugo traju baterije električnih automobila?
Kupujete rabljeni Tesla, Ford, Hyundai ili neki drugi rabljeni EV? Vjerojatno vas zanima stanje i ispravnost visokonaponske baterije automobila. Trajanje baterije veliko je pitanje za kupce rabljenih električnih vozila i to s dobrim razlogom. Litij-ionske baterije su skupa crna kutija – mogu biti i do 30-50% vrijednosti električnog automobila, ali ih je vrlo teško procijeniti....

Izrada web stranica – NymphByte