Novosti

Europa se slaže – budućnost je električna!

8 listopada, 2020by epunjaci

Bez obzira na utjecaj Covid krize, ili možda baš zbog nje, Europa masivnim koracima ide prema zacrtanoj čistoj, zelenoj i manje bučnoj budućnosti.

Udio „zelenih“ električnih automobila na cestama raste kroz svaki mjesec te se još značajniji porast očekuje pojavom novih VW modela (ID.3 i ID.4). S obzirom dolazi iz zemlje koja je predvodnik automobilske industrije u Europi, nema sumnje da će ovaj prvi, kompletno električni VW model dati još veći poticaj u rastu e-mobilnosti.

Udjel registriranih električnih vozila na cestama Velike Britanije dosegao je fantastičnih 10,5% što je gotovo 3 puta više u odnosu na postotak od 3,7% iz rujna 2019.

Njemačka, koja je inače najveće tržište automobila u Europi i broj tri u svijetu, je u godinu dana povećala udjel čisto električnih vozila na rekordnih 15,6% što predstavlja rast od skoro 4 puta za isto razdoblje od prošle godine. Kumulativni udio na tržištu dodataka za 2020. godinu sada iznosi 10,0% i brzo se penje. Njihovo tržište bi moglo osjetiti najveći benefit „puštanjem na cestu“ ID.3 modela o kojem smo već pisali.

Francuska također ide naprijed. U prodaji  plug-in električnih vozila u rujnu dominiral su električna vozila (BEV) s 5,9% udjela, dok su plug-in hibridi (PHEV) uzeli 4,7% udjela. Dosadašnji kumulativni udjeli sada iznose nešto više od 6% BEV i nešto manje od 3,5% PHEV, za kombinirani udio dodatka od 9,5%.

U Švedskoj je u rujnu zabilježen pad tržišnog udjela vozila na bazi fosilnih goriva na najniži nivo od 47,3%. I kod njih možemo očekivati nastavak pada prodaje automobila na fosilna goriva te naravno povećanje udjela električnih vozila.

I za kraj ostavljamo Norvešku. Norveška u rujnu je zabilježila masivan udio od 81,6% električnih vozila na ukupnom tržištu, s gotovo 62% kompletno električnih vozila. Najprodavaniji su novi VW ID.3, Tesla Model 3 i Polestar 2. Automobili na fosilna goriva pali su na samo 11,1% tržišnog udjela.

Nama se ostaje nadati da će kupovna moć naših državljana, praćena naravno  rastom gospodarstva, omogućiti da slijedimo korake razvijenih država te u nekom razumnom periodu dostignemo spominjanih 10% udjela na tržištu.

 

#budućnostjeelektrična

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Podaci i uvidi o kućnom punjenju električnih vozila
Punjenje kod kuće je daleko najpopularnije mjesto za punjenje električnog vozila (EV). S vrtoglavim porastom broja električnih vozila na cestama, očekujemo da će se prijelaz s benzinskih pumpi na kućne punionice samo povećati u nadolazećim godinama. I nismo sami u toj procjeni. Kako bi upravljale ovim očekivanim rastom, vlade uvode nove propise koji obvezuju povezivanje...

Izrada web stranica – NymphByte