Novosti

Novi modeli električnih automobila koji dolaze u 2019.

2 veljače, 2019by epunjaci

EV revolucija je ovdje!

Novi modeli električnih automobila koji dolaze u 2019.

Sada je pravo vrijeme da najavimo nove električne automobile koji će se pojaviti na tržištu u 2019. g.

Čak i ako nemate u planu nabavljati novi električni automobil, nemoguće je ne biti uzbuđen zbog više od 15 novih modela koji uskoro dolaze.

Što možemo očekivati u 2019.?

2019. će biti godina električnih SUV modela. Mnoge tvrtke diljem svijeta podižu SUV modele na jedan sasvim novi nivo kako bi se mogli natjecati sa Teslom model X, Jaguarom I-PACE i drugima.

Razni proizvođači žele pobijediti u elektro utrci i osigurati si već danas mjesto najboljeg dobavljača za električni automobil budućnosti.

I, što dolazi na tržište? Pogledajte infografiku ispod ovog teksta a za njom slijedi više detalja o svakom modelu.

 


Audi E-tron

Iako je Audi E-tron predstavljen ove godine, u prodaju dolazi 2019. Novi Audi E-tron je prvi Audijev isključivo električni model koji donosi 400 km dometa i ulazi u ring sa Jaguarom I-Paceom i Mercedesom EQC. Automobil ubrzava od 0-100 km/h u 5,5 sec. I ima krajnju brzinu od 200 km/h. Audi kaže da automobil posjeduje napredan sustav rekuperacije energije koji u prosjeku donosi čak do 30% ukupnog dometa. Sustav radi na dva načina: rekuperacija kretanjem kada vozač otpusti papučicu gasa i rekuperacija koćenjem kada vozač pritisne papučicu kočnice.

Baterijski sklop automobila ima kapacitet od 95 kWh i može se puniti na super brzim DC punionicama snage do 150 kW kojih ima sve više na cestama diljem Europe. To u naravi znači da se E-tron može napuniti do 80% u svega 30 minuta. Kod kuće ili na poslu možete koristiti standardan 11 kW punjač koji Vam u potpunosti napuni automobil za 8,5 sati. Kao opcija je ponuđen i model sa unutarnjim punjačem snage 22 kW kako bi još brže mogli puniti Vaš automobil. Početna cijena Audi E-trona bi trebala biti oko 65 000 €.

 


Mercedes EQC

Još jedan model predstavljen već ove godine. Mercedes EQC je prvi Mercedesov model koji nosi EQ oznaku i djelomično je baziran na istim komponentama, karakteristikama i filozofiji koja se nalazi iza modela GLC. EQC je prvi Mercedesov odgovor na uzlet potpuno električnih automobila i očekuje se da će mu cijena biti oko 65 000 €. Dovoljno atraktivno kako bi mogao konkurirati ostalim popularnim SUV modelima kao što su Tesla Model X, Jaguar I-Pace ili nadolazeći Audi E-tron.

Službeni rezultati testa govore da EQC ima domet od 450 km sa jednim punjenjem ali testni vozači javljaju da je realan domet oko 370 km. EQC bi trebao imati baterijski sklop kapaciteta 78 kWh.


Volvo XC40 Electric

Volvo XC40 je potpuno novi kompaktni crossover koji dopunjava Volvovu popularnu obitelj SUV modela uz poznate modele XC60 i XC90. Ova potpuno električna verzija SUV-a XC40 će biti lansirana nakon što Polestar 1 model bude lansiran u 2019. i sudariti će se izravno sa Jaguarom I-Pace, Tesla Modelom X, Audi E-tronom i Mercedesom EQC. XC40 bi prema najavama trebao imati domet od oko 500 km i očekivana cijena je oko 43 000 €. Kapacitet baterijskog sklopa još nije objavljen.


Volvo – Polestar 1

Volvo Polestar 1 je jedini plug-in hybrid koji pokrivamo u ovom članku zbog njegove važnosti za Volvo grupu. To je prvi auto iz Volvo odjela za luksuzne elektro automobile sa visokim performansama, prvi od tri najavljena modela koja će taj brand predstaviti. Baterijski sklop od 34 kWh dozvoljava mu domet od čak 150 km samo na struju, najveći domet među hibridima na tržištu.

Polestar je zaseban brand Volvo grupe koji je zadužen za razvoj elektro automobila visokih performansi.


Peugeot 208 i 2008 Electric

Peugeot predstavlja novu generaciju svojih malih gradskih i SUV automobila, oboje u 2019. i oboje u potpunosti električni. Inicijalno će biti lansirani na Europskom tržištu. To je Peugeotov prvi korak prema potpunoj elektrifikaciji. Iako još ne postoje objavljeni podatci, predstavnici Peugeota najavljuju da bi oba modela trebala imati domet oko 400 – 500 km sa jednim punjenjem.


DS 3 Crossback

Napokon Francuski high-end električni automobil! DS (podružnica PSA grupe) je predstavio novi DS 3 Crossback u full električnoj verziji. Estetski, nema puno razlike od svoje braće sa klasičnim motorom i plug-in hybridima, ali ispod poklopca, sve se mijenja. Elektro motor snage 100 kW (136 KS) je pogonjen baterijom kapaciteta 50 kWh i ima domet od 300 km. Za potpunu napunjenost treba oko 5 sati na AC stanici od 11 kW a podržava i brzo DC punjenje snage do 100 kW.

DS3 dolazi na tržište u 2019 i očekivana cijena je oko 25 000 €.


Mini E

BMW će predstaviti potpuno električnu verziju svojeg popularnog Mini Cooper hatchbacka. Iako informacije o modelu još nisu objavljene, bazirano na posljednjim informacijama novi BMW Mini E bi trebao biti prostraniji i sa potencijalnim dometom od 300 km te koristiti pogonski sklop od modela i3.

Jedinstvena značajka vidljiva na prvim fotografijama su novi EV naplatci koji inkorporiraju žuti obruč i stilizirano slovo E u centru.

Cijena još nije objavljena ali se očekuje da da bude slična glavnim rivalima, Nissan Leaf-u i Renault Zoe te da se kreće oko 30 000 €.


Jaguar XJ

Nakon što su predstavili dugo očekivani model I-Pace, Jaguar nije gubio vrijeme i polako osigurava svoj rast na bazi električnih automobila. Jaguar XJ je Jaguarov reprezentativni model i biti će temeljito obnovljen kao električni automobil nove generacije. U prodaju kreće tokom 2019. i očekuje se da će imati primamljivu cijenu u odnosu na svog glavnog rivala, Teslu.

Kao i kod većine električnih automobila, njegov pogonski sklop će omogućiti visoke performanse i kontrolu okretnog momenta. Još nema previše detalja o kapacitetu i načinima punjenja baterije ali se očekuje domet od oko 450 km.

Izgleda da Jaguar misli ozbiljno i ovo bi mogao biti prvi ozbiljan suparnik Tesli Modelu S koji bi je čak i mogao pobijediti u vlastitoj igri.


Aston Martin RapidE

Manje od dvije godine nakon objave koncepta, Aston Martin će pustiti na tržište svoj prvi potpuno električni automobil RapidE. To je prvi model koji će biti predstavljen na tržištu u sklopu Aston Martinove strategije elektrifikacije svojih vozila.

RapidE će biti pogonjen baterijskim sklopom od 65 kWh koji će mu omogučiti domet od oko 320 km. Još nisu objavljeni detalji oko brzine punjenja, ali se očekuje da će ga biti moguće puniti na super brzim punionicama snage preko 100 kW. Prve isporuke se očekuju u posljednjem kvartalu 2019. Cijena još nije objavljena ali se čuju glasine da će biti oko 220 000 €.


Honda Urban EV

Izgleda da je Hondina odluka da izbaci na tržište gradski automobil bila iznimno pametan potez. Stvorili su mali automobil privlačnog i atraktivnog retro dizajna i već stekli popriličnu bazu obožavatelja ovog modela. Honda Urban EV je otvorena za narudžbe i na cestama bi trebala biti do kraja 2019.

Još nisu objavljeni svi tehnički detalji automobila ali iz Honde tvrde da će imati performanse slične BMW-ovom modelu i3 pa možemo očekivati domet od oko 255 km sa jednim punjenjem.


Nissan Leaf E-Plus

Jedan od najprodavanijih električnih automobila na tržištu dobiva novi vjetar u leđa. Nissan je potvrdio da će na tržište izbaciti model sa duljim dometom u prvoj polovici 2019. Trenutačni model Leafa ima baterijski sklop kapaciteta 40 kWh i očekuje se da će novi model imati baterijski sklop od oko 60 kWh što bi mu trebalo omogućiti domet od oko 350 km sa jednim punjenjem.

Cijena i bolje specifikacije bi trebale omogućiti Leafu da ostane konkurentan novim modelima koji dolaze na tržište poput Kie Niro i Hyundai Kone. Cijena modela se kreće oko 30 000 € sa potencijalnim SL modelom po višoj cijeni.

 


Volkswagen I.D. Neo

VW je objavio da će njihova strategija razvoja električnih automobila biti pod nazivom I.D. concept i model I.D. Neo će biti prvi automobil iz te nove generacije automobila.

Ovaj model je prvi Volksvagenov električni automobil nove generacije i očekuje se da će biti ponuđen sa 3 različita baterijska sklopa. Osnovni model bi trebao imati baterijski sklop kapaciteta 48 kWh što bi mu trebalo omogućiti domet između 400 i 600 km sa jednim punjenjem.

I.D. Neo će biti ponuđen sa unutarnjim punjačem kapaciteta 7,2 kW i 11 kW za standardno AC punjenje kao i mogućnošću super brzog punjenja do 125 kW.

Početak proizvodnje se očekuje u Studenom 2019. a prve isporuke bi trebale uslijediti kratko nakon toga. Očekivana početna cijena se kreće oko 25 000 €.


Porsche Taycan (bivši koncept Mission E)

Posljednji model u ovom članku ali nikako ne i najmanje važan. Porsche Taycan, prije poznat kao koncept Mission E je možda i najočekivaniji električni automobil u 2019. Ovim modelom Porsche ulazi na tržište električnih automobila i dokazuje da je elektromobilnost tu i da ostaje.

Porsche ide i dalje te tvrdi da će čak 50% njihovih modela od 2025 biti potpuno električno. Za Taycan se očekuje da će imati baterijski sklop kapaciteta 90 kWh sa brzinom punjenja od 22 kW na AC i čak 350 kW na ultra brzim DC punionicama.

Očekivani domet je oko 400 km i na tržištu bi se trebao pojaviti krajem 2019.

 


  1. će najvjerojatnije biti najuzbudljivija godina do sada za elektro mobilnost.

Bez greške, 2019. će biti posebna za elektro mobilnost. Ne samo da će se navedeni modeli pojaviti na tržištu, nego će i ostali popularni modeli koji već postoje na tržištu poput Tesle Model 3, Jaguara I-Pace, Hyundai Kona Electric, Hyundai Ioniq, Kie Niro i Renaulta Zoe i dalje poboljšavati svoje specifikacije i performanse te tako osigurati dramatičnu promjenu za eru električnih automobila.

I da, sigurno ste se pitali o plug-in hybridima. Uz gore spomenuti Volvo Polestar 1, postoje brojni modeli koji dolaze i čije detalje bi smo mogli podijeliti sa Vama, ali, kako bi smo izgradili novi, čišći i bolji svijet bez emisija, moramo u potpunosti preći na električne automobile, na pola nažalost jednostavno nije dovoljno. Ali ako nemate mogućnosti prebaciti se na potpuno električno vozilo, i plug-in hybrid je veliki korak prema naprijed. A ići prema naprijed je jedino važno.

Autor: Hugo Pereira

Izvor: https://blog.evbox.com/

 

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Broj registracija novih električnih automobila u Europi nadmašuje dizelska vozila
Broj registracija novih električnih automobila u Europi nadmašuje dizelska vozila
Broj registracija novih električnih automobila prvi je put premašio broj registracija vozila s dizelskim motorom u Europi, navodi Europsko udruženje proizvođača automobila. Između siječnja i listopada u Europskoj uniji registrirano je 1,23 milijuna električnih vozila, u usporedbi s 1,22 milijuna vozila na dizelski pogon. EV-ovi su činili tržišni udio od 14,2% u listopadu, u odnosu...

Izrada web stranica – NymphByte