Novosti

9 savjeta za kupnju električnog automobila

17 rujna, 2021by epunjaci

Razmišljate o kupovini električnog vozila? Donosimo vam 9 savjeta kako odabrati električni automobil prema vašoj mjeri.

Kupnja električnog automobila može biti zastrašujuća, pogotovo ako ne znate mnogo o tehnologiji i onome što biste trebali tražiti. Popis najboljih električnih automobila dobro je mjesto za početak,  ali postoji još mnogo toga što morate uzeti u obzir, uključujući raspon baterije, specifikacije mjerene u kWh i druge stvari o kojima kupci benzinskih automobila ne moraju razmišljati.

Električni automobili imaju puno prednosti. Niži troškovi dolijevanja goriva, manje redovitog održavanja i te su gotovo tihi pri vožnji. Da ne spominjemo činjenicu da ne morate brinuti o stvarima poput zamjene ulja ili izbacivanja oblaka zagađenja svaki put kad odete u trgovinu. No, to i dalje znači da morate donijeti odluku o tome je li EV prikladan za vas i koji model kupiti.

Srećom, ovdje smo s našim vodičem za kupovinu električnih vozila koji će vam pomoći izabrati električno vozilo koje najbolje odgovara vašim potrebama.

Brzi savjeti o kupnji električnog vozila

Ako ste se odlučili na kupovinu električnog vozila što prije, evo devet najvažnijih stvari koje morate uzeti u obzir prije nego što kupite električni automobil. Nastavite čitati kako biste saznali više.

  • Koje značajke trebate imati? Moderni električni automobili nude užitak nove i uzbudljive tehnologije, ali to dodatno košta. Zato plaćajte samo za značajke za koje znate da ćete ih koristiti.
  • Znajte koliki vam je potreban domet: Baterije su skupe, pa iskoristite raspon koji ćete redovito koristiti. Nissan Leaf, na primjer, počinje s dometom od 149 km, dok Tesla Model S Plaid može prijeći gotovo 400 km.
  • Imate li gdje napuniti EV? Može li se puniti kod kuće ili ćete morati koristiti javne punjače? Prije kupnje automobila važno je imati plan punjenja.
  • Značajke samostalne vožnje ne čine EV-e doista autonomnim: Na primjer, Teslin autopilot osmišljen je tako da vašem automobilu omogućuje upravljanje, ubrzavanje i automatsko kočenje unutar trake. Potreban je aktivan nadzor vozača.
  • EV može koštati manje goriva nego benzinsko vozilo: Dok je prosjek cijene benzina 2,85 EUR po galonu, ekvivalentni električni eGallon košta samo 1,16 EUR. To je manje od pola cijene.
  • Kućni punjač može biti značajno ulaganje: Nacionalni prosjek instaliranja punjača za kućne automobile je između 1.000 i 2.500 EUR. Preporučili bismo da pogledate ‘brzi’ punjač razine 2, idealno onaj koji nudi brzine od 7 kW.
  • Prvo provjerite porezne olakšice i poticaje: Jedna od ključnih mjera poticanja energetske učinkovitosti u prometu je poticanje korištenja energetski učinkovitih vozila. Tako je u Hrvatskoj 2014. godine pokrenut projekt Vozimo ekonomično s ciljem poticanja čistijeg transporta u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka, kroz koji se građanima i tvrkama svake godine dodjeljuju bespovratna sredstva za kupnju energetski učinkovitijih vozil.
  • Upoznajte razliku između električnog automobila i plug-in hibrida: Električno vozilo s pogonom na baterije (BEV) potpuno je električno vozilo, plug-in hibridno električno vozilo (PHEV) može se voziti pomoću punjive baterije ili tradicionalnog spremnik plina. Primjeri PHEV-a uključuju Mercedes e300 e, Hyundai Ioniq Plug-in i Prius PHEV.
  • Trebate li kupiti polovno ili uzeti u zakup? Rabljeni električni motori koštaju manje, ali dolaze s određenim upozorenjima. Slično, najmovi mogu biti korisni ako ne planirate dugo zadržati automobil.

Kako namjeravate koristiti svoj električni automobil?

Kao i svaki automobil, vaša se glavna odluka mora temeljiti na onome što vam je zapravo potrebno. Trenutno je na tržištu veliki izbor električnih automobila, pa bi trebao biti veliki izbor ovisno o vašim potrebama i okolnostima.

Terenska vozila (SUV) savršena su za obitelji ili ljude koji trebaju prevoziti velike i glomazne predmete – poput najnovije narudžbe namještaja iz IKEA ili nekoliko brdskih bicikala. Veličina SUV -a također znači da imate dovoljno prostora za udobnost putnika.

Popularni modeli SUV električnih vozila su Tesla Model X, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E, VW ID.4.

Sedani su prikladniji za ljude koji žele automobil sportskog izgleda, s performansama koje odgovaraju njihovim potrebama. Sedani obično imaju bolje ubrzanje, najveću brzinu i performanse kočenja u usporedbi s drugim automobilima. Također imaju manju težinu od ostalih vrsta automobila, što pomaže poboljšati ukupni raspon i maksimalno iskoristiti bateriju. Sedani također naglašavaju luksuz, ali i dalje imaju prostora za teret i putnike.

Popularni električni modeli sedana su Tesla Model S, Tesla Model 3, i Polestar 2.

Hatchback, također poznati kao kompaktni automobili, obično su među najjeftinijim električnim automobilima koje možete kupiti. Oni su najprikladniji za gradsku vožnju i za ljude koji ne moraju nužno u bilo kojem trenutku prevesti puno ljudi i tereta, iako mogućnost preklapanja stražnjih sjedala ovo znatno olakšava. Nedavni modeli također imaju mnogo veći raspon, što ih čini privlačnijim putničkim automobilima.

Popularni električni modeli ovog tipa su Nissan Leaf, BMW i3 i Mini Electric.

Kamioni su obično svestranija i izdržljivija vozila. Ne samo da imaju dovoljno snage i prostora za teret, već se koriste i kao terenska vozila te kao strojevi za vuču. Električni kamioni još nisu sasvim uhodani, ali već postoji nekoliko modela koji bi trebali stići 2022. godine.

Električni modeli kamiona koji bi uskoro trebali biti izbačeni na tržište su Ford F-150 Lightning, Tesla Cybertruck i Rivian R1T.

Koje značajke želite?

Prošlo je dosta vremena otkad je automobil bio samo stroj za vožnju od točke A do točke B. Ovih dana automobili su prepuni novih tehnologija i mogućnosti s kojima se možete nositi. To znači da, ne samo da morate smisliti koji automobil kupiti,već  morate znate i s kakvom tehnologijom dolazi i isplati li se zapravo dodatno platiti.

Povezivost: Gotovo svi električni automobili imaju neki oblik povezivanja u automobilu. Većina će podržavati Android Auto ili Apple CarPlay, koji vam omogućuju da priključite telefon i koristite sve svoje uobičajene aplikacije i usluge na zaslonu automobila na upravljačkoj ploči. Ovo je osobito korisno za navigaciju temeljenu na karti.

Drugi, poput Tesle, drže  se vlastite usluge povezivanja koja uglavnom radi istu stvar, iako se ne oslanja na svoj telefon. Budite svjesni što kupujete i kako će to utjecati na vašu sposobnost kretanja.

Vlastita vožnja: Električni automobili također su leglo znanstveno-fantastičnih značajki poput poluautonomne vožnje. Na osnovnoj razini ti sustavi nisu ništa više od prilagodljivog tempomata. Vi postavljate brzinu, a automobil “vidi” automobile ispred, usporavajući i ubrzavajući u skladu s prometom. Ostale, osnovne značajke pomoći vozaču povezane s ovim, uključuju otkrivanje mrtvog kuta, kočnicu u nuždi i vanjske kamere.

Na višem nivou imate automobile koji mogu ograničeno upravljati, a u nekim slučajevima promijeniti traku na autocesti kada to zatražite. Ove značajke obično završavaju na skupljim modelima električnih vozila, što znači da ćete za njih platiti puno više.

Infotainment sustavi: vrhunski automobili sve češće nude „zaslone za informiranje i zabavu“ koji vam nude više od pukog upravljanja i upravljanja značajkama vašeg automobila. To uključuje mogućnost igranja igara u rasponu od Tetrisa do AAA naslova poput Cyberpunka 2077.

To vozaču, naravno, ne koristi, ali bi moglo pomoći da neki putnici šute tijekom dužih putovanja. Međutim, neki porizvođači, poput Mercedesa, mogu vam naplatiti godišnju pretplatu.

 

Koji raspon vam je potreban?

Znati kakav auto trebate je samo pola borbe. Vrsta automobila koju odaberete ovisit će i o tome koji raspon vam je potreban. A koliki vam domet treba ovisit će o tome kakvu vožnju planirate raditi.

Baterija je jedan od najskupljih dijelova električnog automobila, a što je veća baterija, to ćete više morati platiti. Bolji domet može biti koristan, pogotovo ako ikada budete morali putovati duže, ali ako se vozite samo nekoliko kilometara po gradu, ne morate nužno uzeti Teslin model 3 s velikim dometom.

Ono što treba zapamtiti kod specifikacija raspona je da je naglašena brojka koja ima najbolji mogući ishod. Način na koji vozite utjecat će na ukupni raspon i na to koliko udaljenosti zapravo možete preći. Na primjer, ako vozito brzo, brže ćete iscrpiti rezerve baterije, slično kao što vožnja benzinskim automobilom pri većim brzinama troši više goriva.

 

Ako ćete samo na kratka putovanja, a vozite  na cestama sa strožim ograničenjima brzine od autoceste, ne morate nužno imati veliki domet.

 

Kupovina električnih vozila obično košta više, ali manje održavanje

Sviđalo vam se to ili ne, električna vozila su i dalje skupa. Ili bolje rečeno, skuplji su za kupnju od svojih kolega na plin. Srećom, čini se da se početna otkupna cijena ipak smanjuje.

Na primjer, Nissan je upravo smanjio cijenu lista 2022. na ispod 28.000 USD. Čak i Tesla, poznat po prodaji nekih skupih vozila, u izradi ima hatchback od 25.000 USD, koji je okvirno zakazan za izlazak 2023. godine. Stoga, čak i ako si trenutno ne možete priuštiti EV, pričekajte nekoliko godina i možda ćete otkriti da je električni automobil unutar vašeg cjenovnog razreda.

S obzirom na to, veća cijena na popisu nije jedini trošak povezan s automobilom. Dakle, iako biste u početku mogli potrošiti više na kupnju električnog automobila, iznos novca koji ćete morati uložiti u automobil tijekom njegova životnog vijeka bit će manji od onog u ekvivalentu na plin.

Ne samo da je električna energija jeftinija od ekvivalentne količine plina, električnim automobilima općenito nije potrebno toliko održavanja. To je zato što EV nema toliko dijelova kao motor s unutarnjim izgaranjem, što znači manje kvarova i potrebu za redovitim održavanjem. Slično, vlasnici električnih vozila mogu izbjeći troškove za stvari poput zamjene ulja samo zato što ih električni automobili ne trebaju.

Gdje ćete ga puniti?

Za kupnju električnog automobila ne morate nužno imati kućni punjač, ​​ali vam uvelike olakšava.

Prosjek instaliranja punjača za kućne automobile je između 1.000 i 2.500 EUR. Morate se samo pobrinuti da nabavite pravi, a mi bismo preporučili da pogledate ‘brzi’ punjač razine 2, idealno onaj koji nudi brzine od 7 kW. To znači da se većina automobila može potpuno napuniti ili prilično blizu nje preko noći.

Uvijek postoji mogućnost uključivanja izravno u električnu mrežu, pod uvjetom da imate odgovarajući adapter za svoj automobil. No to je znatno sporije, čak i ako imate pri ruci utičnicu od 240 volti. Pitanje koliko je potrebno za punjenje električnog automobila uvelike ovisi o pojedinačnom modelu automobila. No, čak i za malu bateriju od 40 kWh, punjenje od 20-80% pri ovoj brzini trajat će gotovo devet sati. Bliže 15 sati ako idete od nule do 100%.

Javni punjači su dostupni, ali njihova će korist ovisiti o tome koliko je punjača dostupno u vašem području, a morate se pobrinuti da pronađete onaj s odgovarajućim utikačem ili utičnicom.

Punjenje kod kuće znači da izravno plaćate elektroenergetskoj tvrtki, a ne prenosite zaradu na tvrtku za naplatu, koja je u osnovi preprodavač električne energije. Što će vam vjerojatno biti jeftinije, čak i nakon troškova instalacije.

 

Vrijeme će utjecati na bateriju i domet

Ako živite u području s ekstremnim vremenskim uvjetima, bilo vrućim ili hladnim, morat ćete biti svjesni da promjene temperature mogu (i hoće) utjecati na bateriju i ukupni raspon električnog automobila.

Hladno vrijeme čini litij-ionske baterije “tromima”, što utječe na sposobnost akumulacije da skladišti i oslobađa električnu energiju, što smanjuje ukupni domet automobila. Litijske baterije mogu funkcionirati na temperaturama do -40 stupnjeva (Celzijusa i Fahrenheita), ali idealna su mjesta u kojima je temperatura između 15 i 26 stupnjeva C.

Ako se ikada zateknete da vozite EV na temperaturama oko -6 stupnjeva C, možete očekivati ​​da će vam domet pasti za čak 41%. Srećom, većina tvrtki, osobito Tesla, razvile su sustave upravljanja toplinom kako bi im baterije bile tople u hladnim uvjetima.

Vruće vrijeme također može utjecati na vaš domet, pogotovo ako uzmete u obzir da morate uključiti klima uređaj tijekom vožnje. Pri vožnji na temperaturama od 35 stupnjeva C, vaš ukupni domet može pasti do 17%. To nije ni približno tako značajno kao vožnja po hladnom vremenu, ali vrijedi imati na umu.

 

Električni automobili u odnosu na plug-in hibride

Električno vozilo na baterije (BEV) potpuno je električno vozilo koje se za rad oslanja na bateriju i ništa više. No, postoji i mnogo hibridnih vozila koja koriste sličnu tehnologiju, ali ne odbacuju u potpunosti spremnik plina. Plug-in hibridno električno vozilo (PHEV) najbliži je ekvivalent BEV-u, budući da se njime može voziti pomoću punjive baterije ili tradicionalnog spremnika plina – što u osnovi čine dva automobila u jednom.

Za razliku od tradicionalnog hibrida, koji sagorijeva plin radi punjenja, PHEV puni bateriju na isti način kao i BEV: putem namjenskog priključka za punjenje automobila. Primjeri uključuju Mercedes e300 e, Hyundai Ioniq Plug-in, Ford Kuga i Prius PHEV-plug-in verzija Toyotinog klasičnog hibrida.

Ideja je da  automobil koristi bateriju za manja putovanja, ali se može vratiti na rezervoar za gorivo na duljim putovanjima kad ta snaga nestane. Zapravo, to u potpunosti okončava cijelu ideju “anksioznosti dometa” jer imate taj rezervni spremnik goriva koji se može normalno napuniti.

Jedini nedostatak je to što su baterije u plug-in hibridima znatno manje od onih u potpuno električnim vozilima, zbog potrebe za posebnim spremnikom plina, što značajno smanjuje njihov električni domet.

Također je važno napomenuti da plug-in hibridi imaju tendenciju trošiti više plina nego i automobili samo na plin, zbog toga što moraju nositi dodatnu težinu hibridnog sustava. No, redovito punjenje baterije i oslanjanje na električnu energiju i dalje mogu smanjiti vaše tekuće troškove u usporedbi s automobilima na plin.

Međutim, kada je u pitanju usporedba cijena plug-in hibrida i BEV-ova, stvari nisu uvijek dosljedne. A koliko se od vas očekuje da platite u potpunosti ovisi o automobilu.

 

Trebate li kupiti rabljeni električni automobil?

Kao i svaki automobil, obično možete uštedjeti nešto novca kupnjom polovnog električnog automobila. Međutim, to nije tako jednostavno kao doći do parcele rabljenih automobila i razgovarati s prodajnim predstavnikom.

Kao prvo, nema na raspolaganju ni približno toliko korištenih električnih vozila, zbog toga što općenito nema toliko električnih vozila. Dakle, vaše su mogućnosti prilično ograničene. Rabljeni električni automobili popularni su među kupcima koji prvi put kupuju – posebno Tesle. Zapravo, rabljene Tesle su toliko tražene, da bilo je izvještaja kako su rabljene Tesle koštale više od potpuno novih modela.

Druga stvar koju treba imati na umu je da se litij -ionske baterije s vremenom degradiraju. Rabljeni EV vjerojatno neće imati isti kapacitet ili raspon kao potpuno novi model. Učinak će ovisiti o tome koji automobil gledate, kakvu baterijsku tehnologiju ima i koliko je prethodni vlasnik pazio na njega.

 

 

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte