Novosti

5 stvari koje možda niste znali o električnim automobilima

14 studenoga, 2017by epunjaci

U posljednjih nekoliko godina, industrija električnih automobila se strašno razvila. Dok su prije nekoliko godina scenom dominirali samo maloserijski proizvođači i startup tvrtke, danas smo svjedoci sve veće orijentiranosti tradicionalnih velikih proizvođača na električne automobile.

Iako gotovo svi od njih objavljuju planove o elektrifikaciji njihovih flota vozila u sljedećih nekoliko godina, postoje još mnoge zablude oko električnih automobila pa nam dopustite da Vas provedemo kroz najbitnije stvari koje bi ste morali znati o električnim automobilima jer budimo iskreni, vrijeme je da se riješimo tih „fake news“ jednom zauvijek!

#1 Električni automobili su mnogo isplativiji tokom duljeg vremena.

Naravno, električni automobili za sada još uvijek imaju veću početnu cijenu od benzinskih ili dizelskih automobila. Ali, električni automobili su mnogo isplativiji kroz duže vremensko razdoblje kada oduzmete trošak goriva i mnogo jeftinije održavanje, pogotovo kada tome dodamo porezne olakšice i državne subvencije.

Grupa znanstvenika sa sveučilišta u Leeds-u pratila je ukupne troškove posjedovanja vozila sa niskim emisijama između 1997. i 2015. u Japanu, Velikoj Britaniji, Kaliforniji i Texasu. Kada su usporedili rezultate iz 2015. godine, troškovi goriva i subvencije su u sve četiri regije bili dovoljno visoki da je kupnja električnog automobila ukupno jeftinija od kupnje automobila sa benzinskim ili dizelskim motorom.

Ono što čini električne automobile tako skupima je cijena njihove baterije. Ipak u posljednjih nekoliko godina cijena baterija drastično pada. Kako izvještava Bloomberg New Energy Finance, cijena baterija za električna vozila u 2016. godini je pala na 273 $/kWh što je drastično pojeftinjenje u usporedbi sa 2010. godinom kada im je cijena bila 1000 $/kWh. U sljedećih pet godina cijena će im i dalje padati te će tako cijena električnih automobila biti ista ili niža od klasičnih automobila.

#2 Sve više i više modela električnih automobila izlazi na tržište svake godine.

Samo ove godine očekuje se skok broja električnih automobila na cestama sa 3 na 5 milijuna. 2018. je također iznimno važna za auto industriju jer se očekuje velik broj novih modela na tržištu. Ako Vam ni ovo nije dovoljno, preko 60 novih modela se očekuje na tržištu u sljedećih nekoliko godina sa realnim dometom preko 500 km.

#3 Države daju poticaje za električne automobile.

Znamo da priliko odabira automobila tražite što bolji omjer cijene i kvalitete. Zbog toga još uvijek državni poticaji i porezne olakšice igraju ključnu ulogu prilikom odabira da svoj automobil sa unutarnjim izgaranjem zamijenite za električni automobil. Trenutačno je to ključno prilikom približavanja cijene električnih automobila klasičnima.

U Hrvatskoj ste ove godine mogli dobiti čak 80 000 kn poticaja za kupnju električnog automobila. Zbog postizanja standarda koji su obavezni Pariškim ugovorom, sve više i više europskih zemalja daje izdašne povlastice za kupnju električnih automobila. Belgija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija nude sve bolje uvjete za kupnju električnih vozila jer im to olakšava provedbu sporazuma i zadovoljavanje sve strožih standarda o ispušnim plinovima.

#4 Nema više stajanja za točenje goriva, samo predah za kavu.

Sa električnim automobilom, nemate više potrebe da odete do benzinske postaje na dolijevanje goriva, umjesto toga „gorivo“ dolazi Vama. Kao što vidite, većina punjenja se odvija na poslu, kod kuće ili u trgovačkom centru. Ukoliko kod kuće ugradite stanicu za punjenje, i svaki put sa Vašeg parkirališta izađite u potpunosti napunjeni.

Isto vrijedi i za Vaše radno mjesto, na poslu se priključite na punjač i automobil Vam se puni dok radite a kada završite sa radom, sjedate u svoj u potpunosti napunjen automobil i krećete na put puni.

Ako idete na putovanje dulje od dometa Vašeg automobila, stanite na benzinskoj postaji koja ima brze DC punjače i kroz pola sata dok Vi popijete kavu ili pojedete nešto, Vaš automobil je spreman za nastavak putovanja.

Za one koji nemaju punjače kod kuće ili na poslu, mnogi gradovi razvijaju mreže punjača tako da doslovno možete Vaš automobil dopuniti na svakom koraku. Isto tako restorani, hoteli, trgovački centri i javna parkirališta uvode svoju infrastrukturu i tako igraju veliku ulogu u razvoju elektromobilnosti.

Još se ne možete riješiti straha od toga da negdje zapnete prazne baterije? Prema istraživanju Europske komisije, više od 80% vozača dnevno napravi manje od 65 km. Za to Vam je dovoljan električni automobil sa najmanjom baterijom napunjenom do pola…. U današnje vrijeme sve više i više automobila ima domet cca 500 km pa će on biti dovoljan za 99% Vaših svakodnevnih potreba, za onih 1% kada idete na dulji put pobrinuti će se mreža brzih punionica koja svakoga dana raste.

#5 Vaš električni automobil postaje dio Vašeg doma

Hyundaijeva vizija još uvijek izgleda kao znanstvena fantastika, ali mnogo toga se ustvari već koristi. Pogledajte Teslu i njihov Powerwall, ukoliko ugradite bateriju u Vaš dom, možete spremati energiju suca preko Vaših panela ili spremati energiju kada je struja jeftinija i koristiti je kada Vam god zatreba. Čak možete i koristiti Vaš punjač za električna vozila da preko njega napajate kuću izravno iz vozila. Ideja je da se stvori savršeni trokut između Vašeg doma, Vašeg automobila i Vaše stanice za punjenje.

To je jedan prilično uzbudljiv novi svijet.

Autor: Hugo Pereira

Izvor: https://blog.evbox.com/5-things-about-electric-cars

https://epunjaci.hr/wp-content/uploads/2023/01/rsz_e-punjaci_-doradjen-logo-beli-copy.png

NOVOSTI

Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
Registracije novih automobila: +13,7% u travnju 2024.; baterijski električni 11,9% tržišnog udjela
U travnju 2024. tržište automobila Europske unije poraslo je za 13,7%, s ukupno 913.995 novih registracija, potaknuto snažnim rastom na svim glavnim tržištima: Španjolska (+23,1%), Njemačka (+19,8%), Francuska (+10,9%) , i Italija (+7,7%).   Taj se rast dijelom može objasniti činjenicom da su bila dva dana dodatnog sniženja u odnosu na isti mjesec prošle godine,...

Izrada web stranica – NymphByte